Отидете към основна версия

5 279 122

Без прочистване на руските новини, проекти и агенти - нищо няма да се промени

  • евгений кънев-
  • избори-
  • промяна

Без имунна система на държавата, която да бори клептоманията - нищо няма да се промени. Затова решението на въпроса с прокуратурата е неотложно

Евгений Кънев, снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Предизборен коментар на икономиста Евгений Кънев:

Добре е, че най-после тази тягостна кампания свърши. Още по-добре е, ако повечето българи са си дали най-после сметка за разликата между политици и “политици”. А най-добре е, ако в неделя дадат своя вот за държавници.

Изборът не е труден: не става държавник от политик, който нищо не е постигнал в живота си преди политиката; не е получавал никога за нищо публично признание; не е направил нищо запомнящо се за другите, а не за себе си.

А задачите пред държавата са грандиозни. За да стане европейска тя е нужен генерален ремонт на опорните колони на властта, които крепят и възпроизвеждат една клика, която изсмуква жизнените сили на нацията.

Първата колона са ПАРИТЕ - бюджетните наши и европейски пари. Около тяхното усвояване е конструирана цялата досегашна власт. “Хемус” е най-крещящият пример, но е само една от многото форми на грабеж. Нужно ни е спешно електронно правителство, което да направи схемите невъзможни. Без него нищо няма да се промени.

Втората колона са КАДРИТЕ - те решават всичко. Нужна е яка метла на затлачените с хора на мафията коридори на властта: администрация, регулатори, служби. И прозрачни конкурси за най-достойните хора с компетентност и интегритет. Без тях нищо няма да се промени.

Третата колона е ПРАВОСЪДИЕТО. Без имунна система на държавата, която да бори клептоманията - нищо няма да се промени. Затова решението на въпроса с прокуратурата е неотложно.

Четвъртата колона са МЕДИИТЕ. Нужна е прозрачна собственост и финансиране. И ясни правила, на които да се базира редакционната им политика, така че да няма ТВ предавания на живо на едни и същи партийни пресконференции; или 2/3 от времето в дните преди изборите да се отразяват скалъпени от същата партия “новини”; или нейните кандидати да живеят в ТВ студията и т.н. И най-вече недопускане на фалшиви новини, водещи и гости по фундаментални теми като епидемията - чиято огромна цена плаща цялата нация днес. Без такава медийна среда - нищо няма да се промени.

Петата колона е отдавна ясна - още от 1878 г. Плащаме не само с парите си - нетно по 5 млрд. официално, а иначе през руските проекти и проруските държавни решения - изключително висока цена за нашата зависимост - въпреки формалното ни членство в Запада. Без прочистване на руските новини, проекти и агенти - нищо няма да се промени.

И най-важното: просвещение на нашия народ.

Само с медийни фойерверки и тук там журналистически разкрития не става. Точно както и нашето Освобождение не се подготви от четите на Филип Тотю и Панайот Хитов. А с просветителска, апостолска работа сред народа. Той има нужда от думи прости и кратки, пълни с упование и надежди сладки.

Само така и България ще влезе в 21 век и ще заеме своето достойно място - както искаше Апостолът - сред европейските народи.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 86 гласа.

Свързани новини