Last news in Fakti

12 Ноември, 2021 23:59 45 524 217

Ако Радев спечели

  • румен радев-
  • избори-
  • анастас герджиков-
  • продължаваме промяната

Колкото и голямо да е влиянието на президента, консултациите по връчването на мандатите отново могат да се окажат ялови, ако самите политически сили нямат желание за нещо градивно

Ако Радев спечели - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Зациклянето в режим на служебни правителства може да е златен шанс за Радев да укрепи властта си. Но и обратното е вероятно: президентът да се превърне в олицетворение на статуквото, което мнозина искат да променят.

Ако Румен Радев спечели президентските избори, вторият му мандат ще зависи, наред с други фактори като собствените му политически качества, и от състава и характера на 47-то Народно събрание. Парламентът, който чертаят прогнозните изследвания, най-вероятно отново ще бъде фрагментиран, без партия-хегемон, подобен на кратките 45-о и 46-о НС, които с гръм и трясък профучаха през 2021-а година. Житейската нишка на парламента, поне донякъде, ще бъде в ръцете на Радев. Той ще бъде най-силният играч на политическата сцена, презареден с нова доза легитимност, произтичаща от спечеления мажоритарен вот. Партиите, особено "протестните", повечето от които го подкрепиха - с открояващото се изключение на ДБ - поне на първо време ще виждат в него лидер и потенциален обединител, а противниците му, като ГЕРБ и ДПС, ще го подозират в користната амбиция да бъде архитект на дългоочакваното редовно правителство, за да усили властта си още повече.

Макар ГЕРБ да се очертават като първа политическа сила на парламентарния вот, към момента изглежда, че те, в пакет с ДПС, ще останат в изолация на резервната скамейка и в 47-ото НС. Електоралната социология показва, че БСП, ПП, ИТН, ДБ, а към тях могат да се присъединят и ИБГНИ, ако успеят да прескочат изборния праг, биха имали достатъчно депутати, за да поемат лостовете на изпълнителната власт.

Има поне две причини, които увеличават шансовете им. Първата е в горчивите уроци от предишните два парламента. Ако твърдоглавието и дребните сметки този път отстъпят на политическия прагматизъм, най-после над сградата на парламента ще се издигне бял дим, като от комина на Сикстинската капела. Втората причина е възможността, поне на теория, "Продължаваме промяната", смятана от някои за партията на президента Радев, чието най-голямо достойнство е тъкмо политиката на протегнатите ръце и диалогичността, да се превърне в темел на следващото редовно управление.

Теории на вероятностите

Дали обаче "преподаденото" от разочарованите избиратели е разбрано? Тошко Йорданов вече заяви, че Кирил Петков, който наруши Конституцията, няма да получи подкрепата на ИТН за министерски пост. Престъпването на върховния закон е тревожен сигнал, ала априорното изключване на лидера на най-голямата протестна партия силно ограничава опциите пред ИТН и шансовете за кабинет на промяната изобщо. Ами ако БСП продължат да настояват да видят лидерката си Нинова в ролята на министър-председател? Или пък ДБ заявят, че няма да управляват рамо до рамо с министри на столетницата?

Има вероятност също ПП, ДБ и ИТН да сформират правителство, подкрепено от БСП, в което столетницата пряко не участва. Ще успеят ли обаче да се разберат по горещи теми като методите за справяне със здравната криза (задължителни зелени сертификати, призиви за ваксиниране, локдаун и пр.), параметрите на данъчната и социалната политики (новият парламент в спешен порядък трябва да приеме държавния бюджет, т.е. още първият тест пред новите депутати ще е тежък), "настъплението на джендърските ценности", отношенията с Република Северна Македония и т.н.?

Колкото и голямо да е влиянието на Радев, консултациите по връчването на мандатите отново могат да се окажат ялови, ако самите политически сили нямат желание за нещо градивно. Свърхочакванията към ПП могат да навредят на Радев, ако "харвардският тандем", който изглежда като естествен лидер в преговорния процес между протестните партии, се провали. Рискът е факт, независимо дали Радев припознае ПП като проект, в който е вложил сянката си, или не. И сега ПП е смятана, най-малкото, за близка до сегашния президент. В подкрепа на това е признанието на Петков: "ние сме по-близо до Радев, отколкото БСП до него".

Никой не трябва да си представя, че излъченият от партиите на протеста кабинет ще управлява с лекота, без напрежение в МС, или в "перфектен синхрон" с Радев. След канонадата на подкрепения от ДБ кандидат за президент Лозан Панов по Радев, не би било никаква изненада, ако и други от протестните партии, веднъж озовали се във властта, се опитат да трупат дивиденти на негов гръб.

Дългът към избирателите

Сформирането на служебно правителство е натоварено с огромна отговорност. Ето защо Радев, противно на това, което смятат опонентите му, едва ли желае отново да се превръща в правителствен архитект. Тъкмо това, уви, е другият възможен продукт от потенциалната леност и твърдоглавие на новия парламент. Единствената причина поне засега пропуските в работата на кабинета "Янев", например в управлението на кризата с Ковид-19, да не накърняват сериозно популярността на Радев, са множеството скелети в гардероба на ГЕРБ, които министри като Бойко Рашков периодически хвърлят на медиите. Зациклянето на партийната система в режим на служебни правителства може да изглежда като златен шанс за Радев да укрепи властта си. Ала също толкова вероятно е и обратното: президентът, помазан от протеста, да се превърне в своята антитеза, в олицетворение на статуквото, което все повече политици яростно се заканват да променят.

След изборите партиите на протеста може би ще получат последна възможност да направят нещо конструктивно заедно и да управляват. Колкото и да е трудна задачата, те са длъжни пред избирателите си да успеят.

Този коментар изразява личното мнение на автора. То може да не съвпада с позициите на Българската редакция и на Дойче Веле като цяло.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 100 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 уви

    209 30 Отговор
    Кабинет от Орел , Рак и Щука - няма как да ни донесат сполука.

    Коментиран от #16, #46, #127

  • 3 Ако

    353 294 Отговор
    Радев спечели губи цял народ. Ако Радев загуби печели цял народ! Може да пишете колкото си искате минуси, но това е истината!

    Коментиран от #24, #52, #143

  • 4 ПАЗИ БОЖЕ

    238 112 Отговор
    ЩЕ НАСТЪПИ ПО ГОЛЯМ ГЛАД И БОЛЕСТИ - ПЪЛНА МИЗЕРИЯ И РАЗРУХА!

    Коментиран от #20, #189

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 КПСС БКП

    136 30 Отговор
    При всички случаи "мирния преход",продължава !
    Честито на печелившите.
  • 7 толкоз

    232 188 Отговор
    Ами , ако Радев спечели (благодарим ти СИЕЛА) и състави свое марионетно правителство , въпреки че не съм първа младост - моята фамилия се изнася от България , а пък на останалите тук - ще им пожелая весела сиромашия и гладуване. Толкоз.

    Коментиран от #14, #30, #166, #168, #173

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 вари го печи го

    184 87 Отговор
    Абе , българинът си обича казарменият комунизъм и ... това е.

    Коментиран от #178

  • 10 Болшевик

    42 36 Отговор

    До коментар #5 от "Sieg":

    Живков е само един кариерист,който "работи " за собственото си его.
  • 11 вари го печи го

    78 54 Отговор
    Абе , българинът си обича казарменият комунизъм и ... това е.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 asd

    71 46 Отговор

    До коментар #2 от "уви":

    От тикви и кратуни още по-малко.

    Коментиран от #48, #142

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 тази с косата

    215 125 Отговор
    За седем месеца настъпи тотална разруха , смъртност , инфлация и обедняваме , ами я си представете това да продължи четири години ! Да не започнем да плачем за Виденов.

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дилдо

    138 27 Отговор
    И да направят правителство няма да изкара дълго според мен

    Коментиран от #28

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 изчезни

    52 31 Отговор

    До коментар #3 от "Ако":

    Твоята истина не е нашата истина!

    Коментиран от #144

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Да но няма лоша реклама

    45 4 Отговор

    До коментар #21 от "Верно ли":

    За едни статията е против, а за други в полза на Радев!
  • 28 111

    37 90 Отговор

    До коментар #22 от "Дилдо":

    Правителството ще е стабилно, вие продължавате да губите гласове!
  • 29 Тончо

    50 7 Отговор
    От всичко написано- от левият крачол в десния!
  • 30 Стефан

    114 13 Отговор

    До коментар #7 от "толкоз":

    Понятие си нямаш от това което си надраскал, даже Радев да спечели НЕ МОЖЕ ДА НАПРАВИ ПРАВИТЕЛСТВО, ако партиите се разберат ще имаме правителство, АКО не се разберат тогава КОНСТИТУЦИЯТА повелява Радев да направи СЛУЖЕБЕН кабинет за още два месеца и половина, АКО имаш малко, много малко мозък ще разбереш че ВСИЧКО е в ръцете на депутатите, така че ако си на надница пиши, но все пак да има и малко логика, защото изглеждаш доста тъпо отстрани.

    Коментиран от #191

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Не могат

    84 51 Отговор
    Няма да спечели, ще видите.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Пешо

    48 68 Отговор

    До коментар #25 от "поговорки":

    Не спомена Борисов, май си гербаджия лапач.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 JEFF

    63 11 Отговор
    Нали е ден за размисъл и мълчание ?

    Коментиран от #102, #111

  • 39 qwerty

    41 11 Отговор

    До коментар #36 от "И аз това":

    Гърчат се като за последно. 😄
  • 40 Гай Турий

    110 148 Отговор
    Айде стига гробарски страх и гробарски предположения. Радев има чест и мярка, не е престъпник като мутрата. Единственият свестен президент досега! И като представляващ страната ни в чужбина се държи достойно и на ниво, патриот. Той е.

    Коментиран от #93, #135, #213, #214

  • 41 Шипка

    147 86 Отговор
    Радев е популярен само между читателите на fakti, но в реалния живот повечето хора го мразят.

    Коментиран от #44

  • 42 Аз, например, Утре ще си купя

    54 30 Отговор
    Шест бутилки вино 🍷 Шардоне и двадесет и пет
    бири Столично пиво и ще си пийвам. Това, добре ли е ?! За десерт съм взел една печена тиква
    Отгоре с орехчета и стафидки....

    Коментиран от #145

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 не думай

    26 13 Отговор

    До коментар #41 от "Шипка":

    Мокри сънища на шарени чаршафи!

    Коментиран от #54

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 TтТ

    41 22 Отговор

    До коментар #2 от "уви":

    Да но РР точно това иска!!!! Те това ти казват ДВ с руски сценаристи!
  • 47 Сл. Георгиев

    126 62 Отговор
    Шегаджии! Политически качества на Радев!? Та този е пълен профан в политиката! За лаком селски хитрец става!
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 ТтТ

    111 41 Отговор

    До коментар #3 от "Ако":

    Точно така! Този идиот е най-голямата заплаха за България!
  • 53 Калитко

    54 132 Отговор
    Повече от ясно е ,че Радев ще спечели и ще продължи да мачка тиквите като танк!
  • 54 Шипка

    61 19 Отговор

    До коментар #44 от "не думай":

    От къде е това притеснение тогава, нали победата утре в кърпа ви е вързана? Малко като на Петър Стоянов нали?

    Коментиран от #79

  • 55 Фаворитът

    26 6 Отговор
    Хубав филм! Препоръчвам да го гледате!
    Утре в шест часа и двадесет и пет минути!
    Приятно гледане!
  • 56 Ха ха ха

    43 35 Отговор
    Ако спечели Румен, ще ходи в врюксел да му кажат как да ни тормози, и се почва пак раздялата на вакс. И анти вакс., който иска да се ваксинира, който неиска да несе вакс. Има много болни от вакс. Всичко излиза и те пак ни натискат, защо ли.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Пената

    53 39 Отговор
    "Айнцу, цвайнцу... Дрън!" - Христо Стоичков за "успеха" на Радев в неделя.
  • 59 Няма да агитирам !

    50 70 Отговор
    Просто не обичам ТИКВИ ! Особено залежали !
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Няма, Ако !.....

    17 3 Отговор
    Акото е другаде ! .....
  • 62 !!!?

    86 7 Отговор
    Драги сънародници ! Използвам пореденият "ден за размисъл" за да ви напомня една истина от преди две хилядолетия: Когато римският Император Tiberius Claudius Cesar Augustos Germanikus (41 - 54 г. от н.е.) се възкачва на престола, той се обръща към първият консул с думите: От днес всичко трябва да се промени така, че да си остане същото !!!?

    Коментиран от #88

  • 63 LIVERPOOL FOREVER

    12 13 Отговор
    Какъв гол вкара Мо Салах....в шестата минута от
    двадесет и пет метра ! Златна топка !
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Ретроспекция

    13 15 Отговор
    Бях отличен ученик. Имах успех с пълно шест.
    И на двадесет и пет години станах шеф.

    Коментиран от #74, #107

  • 66 По интересно

    26 4 Отговор
    Ако вземе да му дойде мъжество от някъде.
  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 Spoko

    87 42 Отговор
    Споко радефффф няма да спечели дори и с маниполираните машини
  • 70 Високо Високо Високо

    34 36 Отговор
    Лети ! Но не е Боко !
  • 71 Ххх

    44 6 Отговор
    Който милее за историята ни и за страната ни-да прочете хубаво изказванията за проблема с РСМ на всички кандидати преди да гласува.Избирайте мъдро!Втори шанс няма да има.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 www

    10 11 Отговор
    К@р@нтината беше при вас!
  • 76 Остават само...

    12 5 Отговор
    Шест крачки до двадесет и пети километър
  • 77 www

    7 7 Отговор

    До коментар #72 от "КРОКОДИЛА":

    К@р@нтината беше при вас!
  • 78 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 79 не си добре

    29 39 Отговор

    До коментар #54 от "Шипка":

    Няма притеснение. Притеснените търчите по всички телевизии да обяснявате за някакави манипулации, които са само в болните ви глави.
  • 80 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    49 32 Отговор
    Радев е същия като тиквата!
    Мислете!

    Коментиран от #82

  • 81 Гербав рев

    44 58 Отговор
    НЯМА вече язовири, магистрали,дето яко сме крали ,даже бюлетини с чували....
    Да се върне ?! Едва ли !....
  • 82 111

    19 7 Отговор

    До коментар #80 от "🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️":

    А теб защо не те видяхме в надпреварата, като си по-добър?

    Коментиран от #83

  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Абсурдна държава

    94 42 Отговор
    Ако чорапа спечели, агонията ще продължи. Липса на правителство и жалък парламент -това е моделът, който преследва. Безконтролна власт с марионетно неизбрано от парламента правителство. Вече го преживяхме два пъни, задава се трети!
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 Предпоследния Софиянец

    58 13 Отговор
    Не разбирам защо Дойче веле не се занимава с Дойче ,а с България!!! Добре вълнувайте се от Дойче веле какво става в България!!!!! България е страна от ЕС, на много важно стратегическо място,и външна граница!!! Но бъдете така добри,да се ограничите до това, и че има различни кризи в страна от ЕС, и ДА НЕ НИ СЕ БЪРКАТЕ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА БЪЛГАРИЯ с мнения Кой да избираме и за Какво!!! Кой и Какво доверие трябва да оправдава!!!!! Кой и Какво трябва да направи!!!!! Мисля че сте много далеч,за да си позволите да изказвате мнение по такива въпроси,и да анализирате вътрешно политическия процес за Кой и за Какво!!!! А като изразявате личното мнение на автора е редно да кажете кой е той,защото винаги има и друго мнение!!!!! Така че ...........!!!!Това Кой и за Какво ще бъде избран си е работа на Българския народ,а не на Дойче веле!!!
  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 asd

    7 9 Отговор

    До коментар #62 от "!!!?":

    А синовете на Великата Мечка какво казаха?
  • 89 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    19 23 Отговор

    До коментар #85 от "Трът":

    Тиквоча НЕ е кандидат за президент!
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 92 Поръчков

    52 11 Отговор
    материал. "Борбата" с кризата не наКърнявала сереозно популярността на Мунча??? Май, а?! Де само това да беше! А натювскити учения? Цяло лято. Две жертви. Прати мЕнисъра си в Украйна да говори и прави глупости. Направи ни фронтова държава в угода на колонизатора фащ. А как се навърви с Кирчето... А тенкЮ баба. Нема да изброявам още, че много писане ще падне. Мислете, хора, че как вървят нещата може да няма поправителен, поради липса на електорат.
  • 93 Айде бе

    59 17 Отговор

    До коментар #40 от "Гай Турий":

    Ти да не си в будна кома? Къде е отишъл и се е държал достойно? Като подклякаше на снимката с Путин? Или пред попа? Или дето при първа поява в Европа зина за сваляне на санкциите към Русия? Или в Естония?

    Коментиран от #174

  • 94 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 95 За протокола

    43 6 Отговор
    Статуквото е нещо относително. За някои то се простира в последните 12 години, но за други може да са последните 30г, последните 5г, а защо не и последните 6 месеца.
    Но нека кажем, че и ние сме против статуквото, за всички периоди и това значи, че сме против всички, занимавали се с политика за последните 32 години. Защото не може да има невинни, след като страната ни е докарана до там, че да ни управляват и да избираме хора свързани с бившите тайни служби, с БКП, обявена със закон за престъпна, с бившите силови групировки, нарушавали Конституцията (и все още не им пука за това), уволнявани за корупция, участвали в престъпната приватизация, крали, корумпирали и корумпирали се, продавали интересите на България на Изток, Запад, още по-на Запад и навсякъде другаде, откъдето е падал келепир.
  • 96 Винаги със САЩ

    16 27 Отговор
    Никога против Русия
    Туй е нашта орисия
    На Балканите Прусия
  • 97 Радев играе мръсна игра

    83 24 Отговор
    Румба,от къде е тази жажда за власт бе? Не си ли начеса егото?Твоята лична война с Децата, дотегна на всички!Иди си с мир,и без това счупи държавата. Нови заразени,високи цени на всичко,всяка седмица нови дългове. Доведе военните на власт и разковаха държавата,позор!

    Коментиран от #103, #115

  • 98 До Ком 86 предпоследния...

    46 7 Отговор
    Човече много си прав, само че да те светна, тези от дойче зеле дето си изказват "независимото мненийце, са си чисто и просто български журналя само че добре захранени. На тях им плащат, не знам кой, вероятно соросоидна нпо-та с цел да плюят по БГ и те прости, селски девойки за парички са готови да тровят публичното пространство. Дойче зеле е мимето от блока дето цял живот е подсмърчало и сега видите ли аз работя за дойче зеле и вече имам парички и даже самочувствие.
  • 99 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 !!!?

    45 9 Отговор
    Както се вижда и от настоящата статия, утрешният ден е важен за разпределението порциите между отделните кланове на политическата мафия - която е функция на мутроолигарията - а не за Народа. Призивите за гласуване цели легитимирането на изпраната Мутроолигархия в пералнята наречена "Промяната" !!!?
  • 102 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 103 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 104 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 105 Трезвомислещ българин

    34 8 Отговор
    Не е тормозете да мислите ,НЯМА да спечели.
  • 106 Кратко и ясно !

    22 8 Отговор
    При бай Ставри на тясно !
  • 107 ПРАЗ ГОЛЯМ

    3 6 Отговор

    До коментар #65 от "Ретроспекция":

    Шеф на водопад ли беше? А ние сме били и студенти. Във времена на истински хаос!
  • 108 Анжектоплякторчо

    18 3 Отговор
    Приятно пътуване с авиокомпания България Ер!
    Дестинация до двадесет и пет страни!
  • 109 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 110 Честните хора....

    20 3 Отговор
    Знаят за кого....
    Не се иска акъл много....

    Коментиран от #137

  • 111 Стига с тва

    34 5 Отговор

    До коментар #38 от "JEFF":

    Мълчание .От мълчание затова 32г.още преходи правим
    КПСС БКП ДРУЖБА ОТ ВЕКОВЕ ЗА ВЕКОВЕ
  • 112 Който не иска да се краде...

    8 6 Отговор
    Знае най добре !!!
  • 113 ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ

    23 66 Отговор
    ГЕНЕРАЛ РУМЕН РАДЕВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ! И ТО НА ПЪРВИ ТУР!

    Коментиран от #140, #208

  • 114 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 ХАН КРУМ

    10 25 Отговор
    върхушките на бсп, герб и дпс са пипалата на един октопод с глава дс.продажниците от итн, са новия израстък на октопода.театъра с фалшивата загриженост на нинова ,доган и простащината на бойко с обсужващата я итн снощи лъсна под прожекторите С РЕШЕНИЕТО НА ЦИК.. с мафията не се преговаря ,нито се състезава.тя просто се прибира на топло зад решетките.излиза един сюльо от бсп , с фалшива загриженост да ни обеснавя за разсейване на някакви съмнения на шайката герб,за честността на вота. е как този войнов и бсп са толкова загрижени за плача на герб от една седмица насам.много случайности се натрупват ,които приличат на координирани действия на бсп ,герб ,дпс и итн за оспорване на резултатите ,които категорично не са в поза на никой от тях.забележете ,че всички те се сриват,въпреки платената социология.решението на цик от снощи показва коалиция на губещите подкрепа мафиотски кръгове–ПАРТИИ...ВАС С РЕШЕНИЕТО СИ ПРОВАЛИ ЗАМИСЪЛА ПО КЪСИЯ ПЛАН –А– НА ТЕЗИ СЪЩИТЕ ,КАТО ОТМЕНИ РЕШЕНИЕТО НА ЦИК,СЛЕД КОЕТО ЗАПОЧНАХА ЦИРКОВЕТЕ НА ГЕРБ И СИЕЛА С МАШИНИТЕ И НАГНЕТЯВАНЕ НА ФНУШЕНИЯ ЗА МАНИПУЛАЦИИ–Т.Е. ПРЕМИНАВАНЕ КЪМ ПЛАН –Б.ОБИКАЛЯНЕТО НА БОРИСОВ ПО ТЕЛЕВИЗИИТЕ И ПОСЛЕДВАЛОТО РЕШЕНИЕ НА ЦИК , СА СОБОРДИНИРАНИ ДЕЙСТВИЯ НА ЕДИН СЦЕНАРИЙ НА ЧЕТЕРИТЕ ГУБЕЩИ ПАРТИИ ЗА ПРОВАЛ И ОСПОРВАНЕ НА ИЗБОРИТЕ.И ТУК БСП СИ СВАЛИ МАСКАТА, КАТО ЧАСТ ОТ МАФИОТСКОТ УПРАВЛЕНИЕ НА БОРИСОВ И ПРЕДАТЕЛ НА ЧЛЕНОВЕТЕ И СИМПАТИЗАНТИТЕ СИ.НЕ СА СЛУЧАЙНИ И СРЕЩИТЕ ИМ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ НА ЕДНО
  • 117 Бай ви Ставри

    12 7 Отговор
    При мен няма машини! Обработвам ръчно и
    много сръчно!
  • 118 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 119 ХАН КРУМ

    8 19 Отговор
    В ЕДНА ПОСОКА–ЗАПАЗВАНЕ НА ДОСЕГАШНИЯ МОДЕЛ НА МАФИОТСКО УПРАВЛЕНИЕ.ВЪРХУШКАТА НА БСП Е ФАЛШИВА И ЗАВИСИМА ОТ ГЕРБ.ОТ ДРУГАТА СТРАНА ,ПАРТНЬОРИ СА ДПС И И ПРОЕКТА ИМ ИТН.ПЪЗЕЛА СЕ ЗАТВАРЯ. ЦЕЛТА Е ПОСТИГНАТА – НИСКА ИЗБИРАТЕЛНА АКТИВНОСТ,РАДЕВ НЕ СЕ ИЗБИРА НА ПЪРВИ ТУР, ПП ,ДБ И ИБГНИ ДА НЯМАТ МНОЗИНСТВО И ДА СЕ ПОСТАВЯТ ПОД СЪМНЕНИЕ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУРТАТИ С БРОЕНЕТО НА КОНТРОЛНИТЕ РАЗПИСКИ И ДА СЕ ОСПОРЯТ ИЗБОРИТЕ.
  • 120 Щом сме се хванали на хорото....

    13 7 Отговор
    Ще го играем до край ! Иначе, се не трай!
    Стига лъжи и измами! Няма вече БАЛАМИ!
  • 121 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 122 Гласувайте !

    17 12 Отговор
    Младите и интелигентни, образовани българи !
    Знаете за кого !!!
  • 123 Аз, аз, аз, аз........

    9 29 Отговор

    До коментар #115 от "Боко е българоубиец и по древния закон..":

    Това го направи Нова Зеландия и я има, я няма 200 умрели от началото на пандемията. Ама Боко в убеден че Земята е плоска, Н.З. и Австралия не съществуват и всичко против неговите простотии представляват



    интриги на оня Радев с дрона.
  • 124 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 125 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 126 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 127 Болярин

    40 2 Отговор

    До коментар #2 от "уви":

    Ами, щом са "орел, рак и щука !" мястото им не е в Парламента, а на боклука !!!
  • 128 Кара Ибрахим

    2 3 Отговор

    До коментар #68 от "Бай Ставри":

    Кеди кафасъ аладжамму?
  • 129 Чегевара

    40 15 Отговор
    Радев е фашист
  • 130 Прост народ , лесно се управлява !

    17 4 Отговор
    Като се вдига фалшива врява ! На това се надява! Ама,дали... успява ?!
  • 131 Мнение

    42 15 Отговор
    Ако Радев спечели ще видим овчето мислене на тези ,които го изберат.
    И в обора на овцете им е все тази кой пръч ще си свърши едната работа.
    И следващия парламент ще е до пролетта.
    За власт да са първи се борят много кочове.
    Но така както си я караме и овцете и козите ще измрат
  • 132 Аз съм прост и вий сте прости...

    17 10 Отговор
    Хайде! Бог да ви прости!
  • 133 ммм

    20 10 Отговор
    Финалът е Луна Йорданова – Атанас Герджиков.
  • 134 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 135 Хаха радев

    39 12 Отговор

    До коментар #40 от "Гай Турий":

    Каква чест и мярка има? Стоя пред руският иззедник и само кима, оня го прави на гъз нашия мълчи. Разбирам да е обикновен човек, ама той е президент и представя България.
  • 136 Финалът за НЯКОЙ е ясен !

    12 7 Отговор
    При бай Ставри наесен !
  • 137 Болярин

    12 1 Отговор

    До коментар #110 от "Честните хора....":

    Моля те, проследи с мисълта в призива за кого да гласува народа: "- Честните хора ... Знаят за кого ... Не се иска акъл много ... " и ни помогни с по-простички думи, за да те последваме, иначе - познай !!!
  • 138 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 139 Анонимен

    53 9 Отговор
    Ако спечели Радев и компания Харвард ,Виденовата зима ще е ви се види като песен .Вече е тръгнало с цените на горивата и хранителните стоки очаквайте ток и вода а за горивата да не говорим
  • 140 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 141 Ivan

    9 8 Отговор
    Обединение може да има само след пречистване.Нека партиите на статуквото преминат през товази здравословен прозес.
  • 142 Тончо

    6 2 Отговор

    До коментар #16 от "asd":

    Още, още по малко наркомани джендари и металисти
  • 143 Всички знаят

    17 41 Отговор

    До коментар #3 от "Ако":

    Радев не е върхът, но няма друг по-подходящ от него!

    Коментиран от #215

  • 144 Телепортираи се

    14 3 Отговор

    До коментар #24 от "изчезни":

    Истината е точно такава, а това че не виждаш по далеч от носи си си е твоята истина
  • 145 Северозапад

    34 7 Отговор

    До коментар #42 от "Аз, например, Утре ще си купя":

    Подплатени със захаросан ЧОРАП и Дамаджана с червено вино и харвардски наденица с пълнеж
  • 146 Има ли смисал

    7 1 Отговор

    До коментар #68 от "Бай Ставри":

    Някъде около задните ти части
  • 147 Бойко

    34 10 Отговор
    Поздравявам всички заблудени привърженици на фатмака с песента"Na Na Hey Hey Kiss Him Goodbye".

    Коментиран от #150

  • 148 дойче

    14 5 Отговор
    зеле вече мирише....
  • 149 Волен

    6 12 Отговор
    Атака
  • 150 пипай

    6 15 Отговор

    До коментар #147 от "Бойко":

    на тиквата мекото....
  • 151 Буха ха

    43 11 Отговор
    Кирчо наруши конституцията. Какво обяснение може да даде този който го подкрепя? Че всички са маскари? Че нищо кой знае какво не се е случило? Че Кирчо е готин и ще ни оправи всичките?

    Коментиран от #155

  • 152 Матей

    20 3 Отговор
    Абе тия от ДВ много се увличат да се правят на главен дирижор или конферансие на българската политическа арена,много подробно синтезират всичко и накрая се получава един тюрлю-гювеч.
  • 153 Въпрос с минимална трудност

    13 23 Отговор
    За колибаещите се : кое е по-голямо престъпление-да искаш и да се бориш с корупцията в България, макар и все още канадски гражданин, или да си виновник за тази корупция и да крадеш откъдето и колкото можеш в същата тази България?

    Коментиран от #159

  • 154 от ан

    13 27 Отговор
    не ако спечели А КАТО СПЕЧЕЛИ РУМЕН РАДЕВ втори мандат

    Коментиран от #157

  • 155 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 156 ГЛЕЙ СЕГА

    33 12 Отговор
    АКО РАДЕВ СПЕЧЕЛИ ИЗБОРИТЕ ЯНУАРИ ВИЕ ПИНГВИНАДЖИИ ЩЕ ТРЯБВА ДА ГО ИЗРИТАТЕ ЩОТО ШЕ СТЕ ГЛАДНИ ПИНГВИНА ЩЕ ПОВЛЕЧЕ СЪС СЕБЕ СИ И КИРЧО И КОКОРКО И ТОГАВА ГЕРБ ЩЕ СПЕЧЕЛИ НАД 50 % А ГЕШЕВ ЩЕ Е ГЛАВЕН ПРОКУРОР ПОЖИЗНЕНО А ВИЕ ЩЕ ОБИКАЛЯТЕ БОРИСОВ КАТО КУЧЕ МЕСАРНИЦА ЗА НЯКОЯ СЛУЖБИЦА
  • 157 КУХИ ЛЕЙКИ

    17 10 Отговор

    До коментар #154 от "от ан":

    ПЕЧЕЛИ НО НА ВЪРБА В СРЯДА
  • 158 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 159 Лесен отговор

    35 8 Отговор

    До коментар #153 от "Въпрос с минимална трудност":

    Или канадското кюспе е много вкусно, или българските шарани са глупави и гладни.
  • 160 АЛО ЗЕЛЕТО

    31 13 Отговор
    РАДЕВ НЯМА ВЛИЯНИЕ ГЕНЕРАЛЧЕТО НЕ КОМАНДВА А САМО СЛУШКА В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО ЙОТОВА В КЪЩИ ДЕСА /ЯСНО СЕ ВИЖДА ОТ ОТНОШЕНИЕТО НА КОЛЕГИТЕ МУ ПРЕЗИДЕНТИ КЪМ НЕГО ЕДНАКВО КАТО КЪМ ПРЕЗИДЕНТА НА БУКИНА ФАСО ДОРИ НЕ ГО ЗАБЕЛЯЗВАТ ИМА ОПАСНОСТ НЯКОЙ ДА СЕ БЛЪСНЕ В НЕГО

    Коментиран от #161

  • 161 ЧОБАН

    11 4 Отговор

    До коментар #160 от "АЛО ЗЕЛЕТО":

    ЗЕЛЕТО ВКИСНА РАНО ДО ДВА ДНИ ЩЕ ВОНИ
  • 162 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 163 Биби Долапчиев

    4 3 Отговор
    Писахме ма за второ изтриване че пофториме: Спечели ли Пембен од Бойковина че отидеме на кам Фадмакиа!
  • 164 Задружна дружина

    13 10 Отговор
    И Бибитко на пружина
    При бай Ставри замина
  • 165 КРАДЦИ ЗАТВОР

    15 24 Отговор
    НЯМА АКО , ......... РАДЕВ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЗА ДА НЯМАМЕ НИКОГА ПАК ПРЕЦЕДЕНТИ КАТО ПЛЕВЕЛА И ПРЕМИЕРИ КАТО МУТРАТА ПРЕСТЪПНА НЕКАДЪРНА КРАДЯЩА ................. НИКОГА !
  • 166 ХАМОГИЛО

    16 21 Отговор

    До коментар #7 от "толкоз":

    Решил ли си вече къде ще емигрираш ? Щото май Радев ще си спечели пак ! Вземай картата на света и избирай маршрута ! И да пращаш картички от там дето ще си !
  • 167 ОСТАВКА ФАТМАК

    26 9 Отговор
    ИЗЛАГАТ€ $€ ДРУГАРИ ОТ "$вободната м€дия"-fakti.bg(Б$П) $ ВАШИЯТ ФАТМАК!
    СТИГА Ц€НЗУРА ,СТИГА КОМУНИЗЪМ!
    ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА ФАТМАКА ПР€ДАТ€Л И КЛЕТВОПР€$ТЪПНИК!
  • 168 Гошо

    10 5 Отговор

    До коментар #7 от "толкоз":

    Никъде няма да се изнесеш, та ако ще и да ти предстой ,тая първа младост ,а е така ще си джафкаш по форумите с беззъбата си уста
  • 169 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 170 ivan

    32 13 Отговор
    Рaдeв бягa oт дeбaт зa6тoтo 6тe cтaнe яcнo нa вcи4ки кoлкo му e кaпaцитeтa,прeди 2 мeceцa 6тях нa 100% дa глacувaм зa нeгo,нo пaдeниeтo му cъc зeлeния ceртификaт бeшe крaя,дa нe гoвoрим зa другитe му издънки зa 6мeceцa,cъвeтникa му рaзнacя тoрби4ки прocтo явнa кoрупция,нaзнa4eниятa му мири6aт и нaй вaжнoтo,нaд пoлoвинaтa му eкип e бивши кaдри нa ДC,oт тeзи хoрa ни6тo дoбрo нe мoжe дa o4aквaмe,Рaдeв e мacoн и бифш 4лeн нa БКП тoвa дa e яcнo,eднa мaриoнeткa cвикнaлa дa изпълнявa цял живoт в aрмиятa

    Коментиран от #181

  • 171 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 172 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 173 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 174 Очевидец

    8 18 Отговор

    До коментар #93 от "Айде бе":

    Не е станал за смях в цяла Европа, като тиквуна,с козируването му, с тортата Sacher и т.н.и т.н.
  • 175 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 176 Всеки иска

    11 2 Отговор
    да вземе властта, добреее, ама никой нищо не предлага...
  • 177 Ако Радев спечели ,

    24 8 Отговор
    България губи !
  • 178 12345

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "вари го печи го":

    Браво! Тъкмо се канех да напиша нещо! Но когато прочетох това....... се отказах!? :)
    Просто и ясно.
  • 179 Бай онзи

    18 3 Отговор
    Когато господ е раздавал акъл на миряните тоя е бил на маневри
  • 180 Тото 1 и Тото 2

    9 18 Отговор
    Няма значение кой ще спечели. Важното е , че Шайката няма да упрвлява.
  • 181 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 182 бузю

    6 7 Отговор

    До коментар #26 от "Мирен преход":

    прав ти път ! и не се връщай! и не само на теб - и на всички , дето тука плашат , че щели да се изнесат . Голям праз , ще го преместя в другия крачол .
  • 183 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 184 Тапата

    10 6 Отговор
    Най-вероятно Радев ще спечели 2-ри мандат, а уж щтяхме да правим промени.
  • 185 625216

    20 8 Отговор
    Ако Радев спечели,лошо за Бг.Втори Беларус
  • 186 Лустрация

    11 2 Отговор
    Съд и затвор закомунисти и корумпирани политици
  • 187 въпрос

    15 1 Отговор
    Абе "новите" като чета коментарите Герб ви мачкат на тоя форум? Да не би Прокопиев да ви е дал почивка или ще ви мачкат и утре на изборите?
  • 188 Наску диаманда

    7 2 Отговор
    Ще кажа, само едно, както винаги, нема добри кандидати....!
  • 189 Тъпу тролче

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "ПАЗИ БОЖЕ":

    Ми, че то сега да не е по-различно?
  • 190 Фаро

    1 3 Отговор
    Това на снимката Радев ли е?
  • 191 Ники

    6 3 Отговор

    До коментар #30 от "Стефан":

    И ти си толкова наясно, колкото и баба ти. Ако не се състави правителство, радев не може да разпусне парламента до 20.01.22г и служебното правителство ще бъде докато следващият президент не встъпи и назначи дати за новите избори. Така че с това правителство ще го откарваме до март 22 г.
  • 192 Петър

    4 17 Отговор
    Радев ще спечели защото само той смело назовава нещата с истинските им имена а не като бившия премиер само изказвания все едно сме в първи клас за недоразвити деца. Само това е достатъчно, не говоря за отклонениете милиарди в личните шкафчета на тоя и оня.

    Коментиран от #196

  • 193 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 194 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 195 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 196 фгхйкл

    11 2 Отговор

    До коментар #192 от "Петър":

    Да назоваваш проблемите е едно, но да ги решаваш и да управляваш държава е съвсем друго.
  • 197 Нане

    2 7 Отговор
    алооооо манете думата ако той ще е!

    Коментиран от #201

  • 198 Комунист

    15 5 Отговор
    Спечели ли Фърчилков, батака ще е пълен.За 7 месеца зеления чорап доказа ,че е некадърен на n -та степен.
  • 199 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 200 Какъв

    13 5 Отговор

    До коментар #183 от "Гербавите тролове се разбързаха...":

    Президент може да бъде, това недоразумение!?Ти в ред ли си въобще?Сега по добре ли живееш при тези цени на стоки и услуги. С какво фърчилото допринесе да се подобри положението на българите. За 7 месеца съсипа държавата и раздели народа. Той е срам и позор за България.
  • 201 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 202 Стели

    5 2 Отговор
    Мечтата на Радев ,,Цар и генерал " е на път да се сбъдне! Цар Киро и генерал Гоцев въплътени в образа на интернационален ,,Герой" с високо вдигнат юмрук иричащт крилатата фраза ,,Цялата влас -в нас"!!!...........?????????
  • 203 Спалня, баня или библиотека..?!

    3 1 Отговор
    Този, не бива, повече, да му се позволява, да се прави на най,, умнияда ,, като своя,, откривател, на всяка цена да бъдат,, първи,, и да всяват още по голям хаос с,, некомпетентност,,....!
  • 204 локомотива

    1 5 Отговор
    Егати и заглавието-ако Радев спечели,че много ясно че ще спечели,или има вероятност луда-президент да го измести.

    Коментиран от #206

  • 205 Йеронимус БОШ

    2 2 Отговор
    В това заглавие има една излишна и грешна дума и тя е АКО !
  • 206 Съвсем

    2 1 Отговор

    До коментар #204 от "локомотива":

    Не е много ясно. Ега ти оптимизма.
  • 207 Безработен

    4 0 Отговор
    Радев е срам за България , отворете си очите , президент на БКП Радев е разединителят на нацията и ще е най - голямата грешка да е преизбран този отблъскващ комунист
  • 208 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 209 Безработен

    3 0 Отговор
    Рaдeв бягa oт дeбaт зaщoтo щe cтaнe яcнo нa вcички кoлкo му e кaпaцитeтa,прeди 2 мeceцa щях нa 100% дa глacувaм зa нeгo,нo пaдeниeтo му cъc зeлeния ceртификaт бeшe крaя,дa нe гoвoрим зa другитe му издънки зa 6 мeceцa,cъвeтникa му рaзнacя тoрбички прocтo явнa кoрупция,нaзнaчeниятa му миришaт и нaй вaжнoтo,нaд пoлoвинaтa му eкип e бивши кaдри нa ДC,oт тeзи хoрa ни6тo дoбрo нe мoжe дa o4aквaмe,Рaдeв e мacoн и е от БКП тoвa дa e яcнo,eднa мaриoнeткa cвикнaлa дa изпълнявa цял живoт в aрмиятa
  • 210 Коко

    0 0 Отговор
    Еми видяхме какво направиха за трийсет години партиите едно голямо нищо затова никога няма да гласувам дори и за президент от индустриална държава България се превърна в държава от третия свят срамно хората преди трийсет години бяха излъгани Старата поговорка че на лъжата краката са къси ще се окаже вярна
  • 211 Коко

    0 0 Отговор
    Еми видяхме какво направиха за трийсет години партиите едно голямо нищо затова никога няма да гласувам дори и за президент от индустриална държава България се превърна в държава от третия свят срамно хората преди трийсет години бяха излъгани Старата поговорка че на лъжата краката са къси ще се окаже вярна
  • 212 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 213 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 214 скорпи

    2 0 Отговор

    До коментар #40 от "Гай Турий":

    Кога Радев е ходил в чужбина?
    Никой не го е канил .За четири години нищо не направи !
  • 215 скорпи

    1 0 Отговор

    До коментар #143 от "Всички знаят":

    Образованието срещу празна глава!?
  • 216 9373

    1 0 Отговор
    България - земя прекрасна!
    Българин - прост човек, хейтър, найвник, неблагодарник!
    На изборите спечели формация на крадци и измамници, който масата от слабоуми българи гласуваха.
    За кого гласувахме на тези избори с факти :
    1.За върховенство на закона! Кой избрахме - човека нарушил конституцията и човека, който в изборния ден наруши закона. Същия този човек в интервю обяви, че не се чувства виновен за това, че е нарушил коституцията, а за наручаването в изборния ден щял да си плати глобата, какво толкова!?!

    2. Да спрем кражбите. Кой избрахме - човека който е съден за кражба на интелектуална собственост, но тъй като е достатъчно хитър е сключил извън съдебно поразувамени и е "чист"!

    Да са ни честити новите месии ! ! !
  • 217 ДДД

    0 0 Отговор
    Дастатъчно комунистически демагогии...