Отидете към основна версия

40 017 302

Подмяна! Подмяна! Подмяна!

  • правителство-
  • коалиция-
  • кирил петков-
  • приоритети-
  • подмяна

Съдебна реформа, Иван Гешев, прокуратура - това са думи, които отсъстваха от краткия предправителствен брифинг на Кирил Петков

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Новото редовно българско правителство все още не е встъпило в длъжност, но подмяната на приоритетите вече бива прокарвана от бъдещия министър-председател Кирил Петков. Подмяна, която ако се случи, на практика ще е една имитация на реформи.

Какво довери преди малко Кирил Петков на българската публика:

1. Фокус върху промяна в КПКОНПИ. Съдебна реформа, Иван Гешев, прокуратура - това са думи, които отсъстваха от краткия предправителствен брифинг на Кирил Петков.

Истината е, че през промяна на функциите на КПКОНПИ не можеш да промениш нищо в правосъдната сфера, защото няма как да заобиколиш първостепенната роля на прокуратурата и това е обяснявано от изключително авторитетни юристи като адв. Михаил Екимджиев.

И впрочем, откакто се лансира тази саботьорска спрямо съдебната реформа идея, нито веднъж не се спомена, че председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров трябва и ще бъде отстранен.

Да се надяваме, че бъдещият правосъден министър Надежда Йорданова от "Да, България" ще противостои на това и ще настоява за съдебна реформа с фокус върху държавното обвинение и на първо време ограничаване правомощията на неговия началник Иван Стоименов Гешев.

2. Приоритет щяло да бъде да не се вдига цената на тока за бита от 1-ви януари.

Смях в залата. Оставете ЦЕНИТЕ в България на пазара и започнете да говорите и се заемете да отстраните причините електроенергията у нас да има много високи цени. Една от основните причини за скъпия ток в страната е енергийната ни зависимост от Русия, за която Кирил Петков не е казвал и дума - нито днес, нито във времето назад.

На всичкото отгоре от нас се очаква безропотно да приемем присъствието на тази сбирка на бивш сикаджия от Шуменско. В името на промяната, нали...

Силно притеснително е отсъствието на доц. Виолета Комитова, която трябваше да продължи да бъде министър на регионалното развитие и благоустройството, защото доказа, че иска и може да води битка с порочните практики в различните сфери, които обхваща Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Освен това тя има и подкрепата на повечето професионалните гилдии в областта.

Някаква утеха е, че сред министрите поне няма агенти на комунистическата Държавна сигурност. Но не е късно сред зам.-министрите и другите служители на министерствата да бъдат назначени "бивши" ченгета от злокобната ДС.

Втората утеха е, че министър на вътрешните работи ще продължи да бъде Бойко Рашков, а отбраната ще поеме възможно най-подготвеният човек за поста - генерал Стефан Янев.

Бойко Рашков има минало, което не се нрави на мнозина вдясно. Въпреки него обаче, в последните месеци той доказа, че структурите на Министерството на вътрешните работи могат да работят ефикасно, ако начело им стои решителен и грамотен човек, какъвто е Рашков.

Стефан Янев - като поведение и работа в последната над половин година, категорично е най-добрият министър-председател, който България е имала след Иван Костов.

Няма никакво съмнение, с оглед и същността, и експертизата му, че Янев ще е един от успешните министри на кабинета Петков и има всички предпоставки да бъде най-успешният министър на отбраната в най-новата ни история.

Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 269 гласа.

Свързани новини