Отидете към основна версия

7 599 161

Проф. Красимир Калинов за ФАКТИ: "Възраждане" е една от партиите, които са опасни за националната ни сигурност

  • проф. красимир калинов-
  • възраждане-
  • протест-
  • зелен сертификат-
  • ваксини

"РНК ваксините са много отдавна известни в медицината, те са доказано работещи и целият механизъм е ясен", категоричен бе събеседникът ни

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Нищо повече от хулиганство". По този начин в интервю за ФАКТИ проф. Красимир Калинов окачестви вчерашния протест на партия "Възраждане" и други подобни на тях организации срещу зеления сертификат.

Провелият се пред Народното събрание в София протест ще се запомни с това, че голяма част от протестиращите бяха докарани с автобуси от други градове в страната - нещо, което правеха бившите управляващи от ГЕРБ, за да конфронтират своите хора срещу недоволното от тях гражданско общество, с опита за нахлуване в парламента и най вече с комичното изказване на една от протестиращите дами, която не се представи, но каза, че е учила 6 години биология и знае, че: "Това не са никакви ваксини, това са експериментални коктейли, които вкарват във вас чип и неща, които ще разрушат вашата свобода. Ще бъдете управлявани чрез 5G системи, така че никой да не се ваксинира"

А ето и целия коментар на проф. Калинов - математик и социолог, за случилото се вчера:

"Според мен може да се разсъждава в две направления. Едното направление са тези, които организираха протеста - въпросните политици. Другото направления са тези, които участваха в него. Първото направление, т.е. тези, които го организираха - политиците от тази партийка, те са демагози и кариеристи, които просто искат да използват едни други хора, за да успеят. А второто направление са хората, които не са политици, но участват в протеста. Тяхното е невежество", каза социологът, а след това допълни: "Аз очевидно не съм привърженик на тази партия, но съм запознат с програмата ѝ. Според мен това са хора, които трябва да бъдат конституционно забранени".

"Аз цял живот работя в областта на здравеопазването и медицината. Математик съм по образование, но се занимавам с т.нар. клинични изпитвания, т.е. това е сравнителен анализ на действието на различни препарати, където, разбира се, медицината е силно застъпена, но статистиката и математиката не са по-малко застъпени. В Европа, в Щатите, в Япония, въобще в целия свят агенциите, които одобряват пускането на даден препарат на пазара, едно от основните неща, които трябва да се защитават - това е статистическият анализ на данните. Зад гърба си имам поне четири-пет клинични изпитвания на препарати за CoV вирус, и то най-различни по всички кътчета на света.

Да рискуваш здравето и живота си, живота на децата, да не вярваш на медицината и да наричаш една субстанция "експериментална"... Не го разбирам, а и просто не е вярно. С РНК ваксини се работи отпреди, макар и не точно във връзка с тази пандемия, но във връзка с раковите заболявания, както и със създаването на ваксини за други заболявания. РНК ваксините са много отдавна известни в медицината, те са доказано работещи и целият механизъм е ясен. Да ги наричаш "експериментална течност" или е връх на демагогията, или е връх на невежество", коментира проф. Красимир Калинов.

"В ситуацията, в която сме, правото на индивида не може да надделее над това на обществото. Става въпрос за здраве и когато има такива пандемии, свободата на личността няма как да не бъде ограничена", отбеляза той, като след това направи забележително сравнение: "Много ясно се повтаря това, което Елин Пелин в неговия разказ "Напаст божия" е описвал. Той описва как селото "пламнало" от неизвестна болест и се оказало, че водата в кладенеца е заразена. Старите и простите хора не вярвали, но младежите затворили кладенеца и епидемията приключила. Днес в България виждаме същата народопсихология, повторена след почти 100 години".

Провокирани от сравнението му, от ФАКТИ попитахме социолога на какво се дължи това невежество у някои български хора, а той ни отговори по следния начин:

"В едно бедно общество тези конспиративни теории са много силно застъпени. Когато едно общество е в упадък, винаги се появяват врачки, гадатели, "мислители", на които народът вярва. Причините са липса на образование, лош живот, слаба икономика. Иван Хаджийски много добре го е описал в своята книга "Бит и душевност на нашия народ" и за съжаление това, което той пише преди толкова много, важи с пълна сила и днес - невежество, недоверие, което е изграждано десетки години. Говорим за недоверие в официалните органи, в правителството. Българинът не вярва на държавата, той счита, че това не е неговата държава и прави напук на нея. Отказът за ваксинация според мен е 1:1 с това, което става по пътищата на България. А именно: неспазване на законите, неспазване на правилата, игнориране на правото на другия и т.н.".

А на въпроса ни, можем ли да предполагаме, че акциите на "Възраждане", най-голямата сред които беше вчера, целят отклоняване на общественото внимание от важните теми - например борбата с корупцията в България, проф. Калинов отговори така:

"Не бих го изключил. Познавайки индиректно тези хора, които стоят начело на "Възраждане", аз си задавам въпроса, на който засега не мога да отговоря, кой стои зад тях. Това, което става, не е тяхна идея, не е тяхно действие. Някой контролира тези неща и ги насочва какво да правят и важният въпрос е - кой".

На финала на разговора ни със социолога и математик проф. Красимир Калинов нямаше как да не го попитаме дали партия "Възраждане" е опасна за общественото здраве, а респективно на това и за националната сигурност на България.

"Очевидно. Те прокарват неизвестно чии интереси, но не български. И да, според мен те са една от партиите, които са опасни за националната ни сигурност, както и за здравето на обществото, което е елемент от националната сигурност. Това е една партия, за която много трябва да се замислим дали има място под слънцето в България", отговори в заключение той.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 114 гласа.

Свързани новини