Отидете към основна версия

4 636 30

Марая Цветкова за ФАКТИ: Все още не са изяснени формалните и неформалните причини за оставката на Цацаров

  • марая цветкова-
  • политолог-
  • сотир цацаров-
  • оставка-
  • правителство-
  • парламент

"Подаването на оставка на тази личност е добър знак за обществеността", посочи тя

Снимка: ФАКТИ
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

"Всички знаем, че обстановката е тежка, но до този момент не сме видели едно направление, в което властта да има отчетлив напредък".

Това каза политологът Марая Цветкова в интервю за ФАКТИ.

"Не мисля, че обществото ще даде време", посочи тя.

"Лош знак за гражданите бе, че след като “големците” бяха карантинирани, изведнъж се взе решението за по-леки последствия за контактните", коментира още Цветкова.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Г-це Цветкова, подценихме ли опасността от присъствието на “Възраждане” в политическото пространство според Вас?

- Грешката бе, че никой не се вслушваше в думите на тези, които дръзнахме да предвидим, че “Възраждане” ще влезе в парламента напук на социологията. Оттам започна и тенденциозното подценяване в обществения дискурс, което допълнително нажежи партията и нейните избиратели. Очевидно “Възраждане” няма да смекчи скоро тона на говорене, а напротив - ще радикализира не само думите, а и тезите си. Това ще ѝ бъде позволено заради удобната позиция на опозиция на всичко.

- Подобни партии сме виждали и преди - различават ли се “Възраждане” от “Атака” или ВМРО с нещо?

- “Възраждане” се различава с това, че има едно оръжие повече в ръцете си - пандемията. Информацията за ваксинираните депутати от партията, може да не се окаже чак такъв удар по нея. От друга страна, за разлика от ВМРО и преименуваната НФСБ, “Възраждане” категорично желае референдуми за излизане от НАТО и ЕС и в този смисъл се доближава повече до “Атака”.

- Гаф ли беше присъственото провеждане на Консултативния съвет по национална сигурност?

- Не мисля, че такъв формат е адекватен за онлайн провеждане. Той трябва да се провежда в контролирана сигурна среда. Въпросът е, че позитивният тест на председателя на НС образно казано карантинира държавата въпреки взетите мерки. А още по-лош знак за гражданите бе, че след като “големците” бяха карантинирани, изведнъж се взе решението за по-леки последствия за контактните.

- Сотир Цацаров подава оставка. Това положителен знак за работата на новото управляващо мнозинство ли е?

- Подаването на оставка на тази личност е добър знак за обществеността, но все още не са изяснени формалните и неформалните причини. Със сигурност това е голямо улеснение за новата власт. Днес ще бъде проведен изборът за председател на Върховния касационен съд. Ако единственият кандидат бъде отхвърлен, процедурата ще започне отначало и тогава ще видим дали бившият главен прокурор не се е ориентирал към ВКС.

- Мудна ли е промяната - бавят ли се управляващите?

- Не съм сигурна дали се бавят, но със сигурност се лутат в обстановката. Всички знаем, че тя е тежка, но до този момент не сме видели едно направление, в което властта да има отчетлив напредък.

- Ще даде ли обществото време на правителството преди да започне да подхожда към него недотам добронамерено?

- Не мисля, че то му даде и време, но такава е ситуацията. В крайна сметка, тези хора са преценили да се впуснат в политиката в точно тези множество кризи и не могат да очакват да бъдат галени с перце.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 23 гласа.

Свързани новини