Отидете към основна версия

2 804 36

Нали трябваше “да спрем кражбите и да затворим кранчетата” и от там да финансираме държавните харчове?

  • адв. калоян янков-
  • калоян янков-
  • бюджет 2022-
  • демократична българия

"Трябва да се запитаме, имаме ли място в това правителство след приемане на съдебните закони?", написа активистът на "Да, България"

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Бившият народен представител от "Демократична България" и активист на партия "Да, България" адв. Калоян Янков разкритикува Бюджет 2022 в своята Фейсбук страница. Ето какво написа той:

- Като адвокат едва ли съм най-подходящият човек, който да говори за бюджет и икономика, но тъй като никой в нашата общност не поставя тези въпроси, се чувствам принуден да бия камбаната.

- Процедурата по приемане на бюджета е в ход. Народното събрание обсъжда параметрите му, които изглеждат стряскащо. За 2022 г. се предвижда 4,8% растеж на икономиката и бюджетен дефицит от 4,1%. Планираният дълг е 7 млрд. лв. За 2022 г. ще имаме рекордни разходи като номинална стойност - 63.2 млрд. лв., а като процент от БВП ще стигнем нечуваните досега 44,2%. Такова нещо не се е случвало откакто имаме валутен борд от 25 г. Дори е имало години, когато са били 33-34-35%.

- Това все още не е всичко - има съмнения, че в рекордните 11 млрд. лв. разходи за декември 2021 г., са включени 2,9 млрд. “бъдещи” разходи за 2022 г. (което би следвало да е незаконно, защото бюджетът се отчита на касова основа).

И още - съгласно коалиционното споразумение, в средата на годината е планирана актуализация на бюджета, което ще доведе до увеличение на дефицита с поне още 2-3 млрд. лв. Като резултат от всичко това разходите ще гонят 50 % от БВП!?!

- При такива разходи, дефицити и нови дългове, зад ъгъла се показва и инфлацията. Ще забравим за скорошно влизане в еврозоната*, каквото и да ни говори финансовият министър (по-важно е какво прави, а не какво казва).

- Нали трябваше “да спрем кражбите и да затворим кранчетата” и от там да финансираме държавните харчове? Сега се оказва, че това не става, а за по-лесно вдигаме дефицита и вземаме нови дългове при висок растеж на икономиката? Това е популизъм и левичарство - и ние участваме в него.

- Нали трябваше с “дясна политика да се постигат леви цели”?

Къде е дясната политика, че не я виждам? Рекордни дефицити, рекордни разходи, огромни нови дългове, по-голяма роля на държавата в икономиката, налагане на мораториум върху цял отрасъл за 1 ден, нула приватизация, нула концесии за строителство на публична инфраструктура, нула листване на борсата на миноритарни държавни дялове.

- Моят въпрос е защо мълчим? Каква е причината да се съгласяваме с ултра популистки леви политики и да жертваме интеграцията на страната в сърцето на ЕС - Еврозоната? Така ли си представяме управлението с наше участие - все повече държава в нашия живот, големи бюджетни дефицити, ускорено задлъжняване и поредно отлагане на еврозоната.

- Ако така я караме, ГЕРБ ще са първа сила на следващите избори в центъра и дясното пространство. И основателно. Хората ще забравят бързо за пачките и кюлчетата, за автомагистралите и т. н. Но оттук нататък ГЕРБ ще имат монопол върху разумното дясно и центристко говорене, което ще се набива всеки ден от медиите и от трибуната на НС. А ние от Демократична България/Да, България, ще трябва да опонираме на ГЕРБ и да подкрепяме, щем - не щем, левите и популистки политики. И това ще е краят.

- Вместо това, трябва да дадем ясен сигнал, че не одобряваме левите и популистките идеи и политики на този бюджет, да се дистанцираме от стремежа да се харчи все повече и повече, за сметка на дългове и инфлация, и да застанем на разумната позиция да не го подкрепим. Ако ще е такава политиката на правителството по двете най-важни задачи след съдебната реформа - еврозона и многонационални сили на НАТО в България (което е отделен и много болезнен въпрос), трябва да се запитаме, имаме ли място в това правителство след приемане на съдебните закони?

- Можем да забравим за еврозоната, защото ще нарушим два маастрихтски критерия: 1) дефицит под 3% и 2) инфлация не по-висока от 1.5% спрямо средната в еврозоната. Ще се провалим и по двата с гръм и трясък, и то не само тази, а и следващата година, за която са планирани още по-големи разходи.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 35 гласа.

Свързани новини