Last news in Fakti

25 Март, 2022 15:35 4 274 2

Калоян Янков за ФАКТИ: В клуб “Девети декември” мислим различно, но не искаме да разцепим “Да, България”

  • калоян янкова-
  • да-
  • българия-
  • демократична българия-
  • клуб 9 декември

“Клубът е перфектен притегателен център за хората, които имат идеи и чиито идеи досега не са намерили реализация”, посочи бившият народен представител

Калоян Янков за ФАКТИ: В клуб “Девети декември” мислим различно, но не искаме да разцепим “Да, България”  - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Клуб “Девети декември” беше учреден в рамките на политическа партия “Движение Да, България”. В него се включиха Калоян Янков, народен представител в 46-тия Парламент и председател на Комисията “Росенец”, Мануела Малеева, един от учредителите на “Да, България”, Велизар Шаламанов, народен представител в 45-тия и 46-тия Парламент и още 85 членове на “Да, България”.

Клуб “Девети декември” се основава върху желанието за развитие и подобряване на партията, както и на база разочарованието от Националната конференция, се казва в учредителния документ на клуба.

“Отдавна не одобряваме постепенно възцаряващия се дефицит на демократично общуване. С течение на времето той придоби различни измерения: незачитане на мнение, авторитарни управленски действия от членовете на ръководството, изолация и капсулиране на ръководството, от което последва едностранно и анонимно вземане на решения”, пише още там.

“Да, България” не използва пълноценно собствения си капацитет”, пишат учредителите на клуб “Девети декември” и допълват: “Клубът възниква заради убеждението, че “Да, България” страда от сериозни дефицити, които ние не сме склонни да приемем. Онова, което искаме обаче, е не да се оплакваме, а да ги поправим, и то не с конфронтация, а в диалог и съвместна работа”.

“Искаме “Да, България” да бъде истинска политическа партия, а не “частен бранд”, настояват те.

За целите на клуб “Девети декември” от ФАКТИ разговаряхме с адв. Калоян Янков, един от учредителите му.

- Адв. Янков, какво се надявате да постигнете със създаването на клуба в краткосрочен план?

- В краткосрочен план искаме да мобилизираме нашите привърженици и членове, които бяха разочаровани или изпаднали в апатия, като чрез този клуб да им дадем възможност да изразят своите идеи, които може би не са стигнали до ръководството. Виждаме, че това започва да се случва.

Ние смятаме, че клубът би могъл да бъде център на допълваща партийна дейност. Много силно се нуждаем от експертна помощ както в управлението, така и в развитието на местните структури, така и в комуникацията между различните партийни общности и структури. Според мен можем да бъдем полезни за това.

- Казвате, че тази мобилизация вече се случва. По какво съдите?

- В този клуб сме вече близо 90 души. Говорим и обсъждаме въпроси редовно. Всички ние сме твърдо “за” ценностите на “Да, България”. Ценностната ни ориентация стои там, просто има нужда от различни форми, под които хората да намерят своето място. Смятам, че клубът е перфектен притегателен център за хората, които имат идеи и чиито идеи досега не са намерили реализация.

- Как се надявате да се развие “Девети декември” в дългосрочен план, как да послужи?

- Важно за нас е да работим за разширяване на нашата общност, но и за хоризонтални връзки между общностите в различните градове. Оказа се, че в структурите в отделни градове имаме едни и същи проблеми. Можем да ги решаваме много по-бързо, ефективно и лесно, като споделяме опит. Като че ли досега не успяхме да развием капацитет в тази област като партия. Има обективни причини за това, има и субективни. Ние искаме да направим още един опит.

Проблемите са по-скоро вътрешни и не са толкова проблеми, колкото задачи, върху които имаме да работим.

- Има го мнението, че с тази дейност разцепвате вътрешно партията - как отговаряте на това?

- Ако искахме да разцепим партията, щяхме да я разцепим - щяхме да направим нещо, отделно от “Да, България”. Да, ние мислим различно, но не искаме да разцепим партията. Още от началото казваме, че ние сме част от “Да, България”. Една малко по-различна част, но част. Многообразието също е богатство.

- Целите ли да бъдете вътрешна опозиция?

- Терминът “опозиция” за мен е неправилен за това, което сме. Само ⅓ от нашата мотивация е неудовлетворение от съществуващото положение. Във всяка организация има неща, които могат да се подобрят. Останалите ⅔ от мотивацията ни е желание за развитие, за помощ и за ускоряване на промяната в нашата партия.

Една от основните задачи на партиите е да участват в избори. Трябва да подготвим нашата партия за участие в следващите редовни избори - местните избори. Мисля, че трябва да фокусираме усилията си в тази посока.

- Имахте ли разговор с ръководството след създаването на клуба - тоест имате ли представа как го приемат?

- Предстои разговор през следващата седмица. Очакваме той да протече нормално.

- След вчерашното шествие, в което хиляди хора подкрепиха Украйна, смятате ли, че от обединението “Демократична България”, от което “Да, България” е част, трябва да дойде предложение за изпращане на оръжия за Украйна?

- Казвал съм многократно, че позицията на “Демократична България” трябва да бъде по-смела и ние трябва да поискаме с решение Народното събрание да задължи правителството да изпрати помощ за Украйна. “Демократична България” трябва ясно да каже, че това е приоритет за нас, защото ние вече сме част от управлението и трябва да действаме - да представяме проекти за решение и законопроекти, а след това да говорим. Не е редно да подкрепяме, без да правим нищо.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 53 гласа.



Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.