Отидете към основна версия

5 020 83

Митът за Путиновата "Рус"

  • русия-
  • украйна-
  • история-
  • януш бугайски

Украйна има по-дълга история, Русия е пропаднала империя и държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Януш БУГАЙСКИ, Washington Examiner

Независимо от обхвата на военното нападение на Русия срещу Украйна, движещите сили на политиката на Москва не са добре разбрани във Вашингтон.

Не става въпрос за завземане на територията на Украйна, промяна на нейната политическа система или определяне на нейните международни съюзи. Това е борба за нещо много по-дълбоко – идентичност и история. Възраждането на Украйна разкри крехките исторически и етнически основи на руската държава, които Владимир Путин е решен да прикрие.

Всяка легитимна държава се нуждае от последователна история и обвързваща идентичност. Офанзивата на Русия срещу Украйна е откровен опит да спаси собствената си крехка история и объркана идентичност, като се опитва да изкорени три реалности. Те са, че Украйна има по-дълга история от Русия, Украйна има по-последователна идентичност от Русия и Украйна е възходяща държава, докато Русия е пропаднала империя и пропаднала държава.

Един от основните проблеми е, че управниците в Москва твърдят, че немосковските държавни структури са част от тяхното „руско“ наследство. Те включват Киевска Рус — източнославянска конфедерация между 10-ти и 13-ти век, за която Украйна има по-автентични претенции. Москва е периферен град в Киевска Рус и започва своята имперска експанзия през 15 век. Докато поглъща съседите си, тя разпространява три потока от дезинформация, които продължава да прокарва: че Киев е люлката на Московската държава, че Москва има право да си присвои етнонима „Руси“ и че Москва е „Третият Рим“ (след падането на Константинопол) за Православната църква.

Историята на московците остава обширна, исторически и териториално. Ако твърдите, че историята на вашия съсед е ваша, тогава можете също да претендирате за земята, собствеността, религията и самоличността на вашия съсед като принадлежащи на вас. Фалшифицираната история на Русия е оспорена от съседните нации. По-специално украинците имат по-легитимни претенции за регионално лидерство от московските руснаци, независимо дали в държавното изграждане, християнизацията, литературата или приемането на кирилицата.

Докато Украйна преоткрива и консолидира своята идентичност, Русия се бори с несигурна идентичност. Руската федерация не успя да създаде гражданска идентичност, към която повечето граждани биха се присъединили, независимо от техния етнически произход. Вместо това страната е свидетел на постоянни битки за идентичност между етнонационалисти, империалисти, федералисти, регионалисти и неруснаци.

Докато Украйна развива демократична държава, въпреки своите институционални и икономически проблеми, Руската федерация не успя да се трансформира в национална или гражданска държава. Многобройните слабости на Русия се задълбочават от прекомерната зависимост от непредсказуемите приходи от изкопаеми горива, нейните категорични социално-икономически неравенства и демографски дефекти, разширяване на различията между Москва и нейните федерални субекти, несигурна политическа пирамида, основана на персонализъм и клиентелизъм, задълбочаващо се недоверие към държавните институции заради корумпирания управляващ елит и широко разпространено недоверие в официалната пропаганда. Руската федерация наближава края на цикъла на режима, а Кремъл затяга репресиите срещу всякакви признаци на опозиция.

Ескалиращите вътрешни проблеми очевидно убедиха Путин, че по-смела и по-рискована външна политика може да донесе вътрешни ползи, като мобилизира гражданите около „крепостта Русия“. Въпреки това, по-дълбоката военна атака срещу Украйна може да бъде най-голямата грешка на Путин и ще ускори провалите на Русия. Войната ще се върне в Русия с нарастващ брой военни и цивилни смъртни случаи, икономически упадък, предизвикан от западните санкции, и разпространение на обществена опозиция срещу политиката на Кремъл, която убива „сънародници славяни“ и „православни братя“ християни. Такава война допълнително ще разкрие разлагащата се имперска структура на Русия.

Януш Бугайски е старши сътрудник във фондация "Джеймстаун" във Вашингтон, окръг Колумбия. Неотдавнашната му книга „Евразийско разединение: уязвимите флангове на Русия“ е в съавторство с Маргарита Асенова. Новата му книга, Failed State: A Guide to Russia's Rupture, ще бъде публикувана през пролетта.

Превод: ФАКТИ

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 69 гласа.

Свързани новини