23 Февруари, 2022 17:40 5 019 83

Митът за Путиновата "Рус"

  • русия-
  • украйна-
  • история-
  • януш бугайски

Украйна има по-дълга история, Русия е пропаднала империя и държава

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Януш БУГАЙСКИ, Washington Examiner

Независимо от обхвата на военното нападение на Русия срещу Украйна, движещите сили на политиката на Москва не са добре разбрани във Вашингтон.

Не става въпрос за завземане на територията на Украйна, промяна на нейната политическа система или определяне на нейните международни съюзи. Това е борба за нещо много по-дълбоко – идентичност и история. Възраждането на Украйна разкри крехките исторически и етнически основи на руската държава, които Владимир Путин е решен да прикрие.

Всяка легитимна държава се нуждае от последователна история и обвързваща идентичност. Офанзивата на Русия срещу Украйна е откровен опит да спаси собствената си крехка история и объркана идентичност, като се опитва да изкорени три реалности. Те са, че Украйна има по-дълга история от Русия, Украйна има по-последователна идентичност от Русия и Украйна е възходяща държава, докато Русия е пропаднала империя и пропаднала държава.

Един от основните проблеми е, че управниците в Москва твърдят, че немосковските държавни структури са част от тяхното „руско“ наследство. Те включват Киевска Рус — източнославянска конфедерация между 10-ти и 13-ти век, за която Украйна има по-автентични претенции. Москва е периферен град в Киевска Рус и започва своята имперска експанзия през 15 век. Докато поглъща съседите си, тя разпространява три потока от дезинформация, които продължава да прокарва: че Киев е люлката на Московската държава, че Москва има право да си присвои етнонима „Руси“ и че Москва е „Третият Рим“ (след падането на Константинопол) за Православната църква.

Историята на московците остава обширна, исторически и териториално. Ако твърдите, че историята на вашия съсед е ваша, тогава можете също да претендирате за земята, собствеността, религията и самоличността на вашия съсед като принадлежащи на вас. Фалшифицираната история на Русия е оспорена от съседните нации. По-специално украинците имат по-легитимни претенции за регионално лидерство от московските руснаци, независимо дали в държавното изграждане, християнизацията, литературата или приемането на кирилицата.

Докато Украйна преоткрива и консолидира своята идентичност, Русия се бори с несигурна идентичност. Руската федерация не успя да създаде гражданска идентичност, към която повечето граждани биха се присъединили, независимо от техния етнически произход. Вместо това страната е свидетел на постоянни битки за идентичност между етнонационалисти, империалисти, федералисти, регионалисти и неруснаци.

Докато Украйна развива демократична държава, въпреки своите институционални и икономически проблеми, Руската федерация не успя да се трансформира в национална или гражданска държава. Многобройните слабости на Русия се задълбочават от прекомерната зависимост от непредсказуемите приходи от изкопаеми горива, нейните категорични социално-икономически неравенства и демографски дефекти, разширяване на различията между Москва и нейните федерални субекти, несигурна политическа пирамида, основана на персонализъм и клиентелизъм, задълбочаващо се недоверие към държавните институции заради корумпирания управляващ елит и широко разпространено недоверие в официалната пропаганда. Руската федерация наближава края на цикъла на режима, а Кремъл затяга репресиите срещу всякакви признаци на опозиция.

Ескалиращите вътрешни проблеми очевидно убедиха Путин, че по-смела и по-рискована външна политика може да донесе вътрешни ползи, като мобилизира гражданите около „крепостта Русия“. Въпреки това, по-дълбоката военна атака срещу Украйна може да бъде най-голямата грешка на Путин и ще ускори провалите на Русия. Войната ще се върне в Русия с нарастващ брой военни и цивилни смъртни случаи, икономически упадък, предизвикан от западните санкции, и разпространение на обществена опозиция срещу политиката на Кремъл, която убива „сънародници славяни“ и „православни братя“ християни. Такава война допълнително ще разкрие разлагащата се имперска структура на Русия.

Януш Бугайски е старши сътрудник във фондация "Джеймстаун" във Вашингтон, окръг Колумбия. Неотдавнашната му книга „Евразийско разединение: уязвимите флангове на Русия“ е в съавторство с Маргарита Асенова. Новата му книга, Failed State: A Guide to Russia's Rupture, ще бъде публикувана през пролетта.

Превод: ФАКТИ


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 69 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризливо

    102 50 Отговор
    поляче ще ни учи на руска история. Хаховци

    Коментиран от #50

  • 2 Швейцареца

    76 60 Отговор
    Всичко в живота се връща! Руснаци и сърби ни причиниха Македония, господ им изпрати Косово и Украйна!

    Коментиран от #13, #65

  • 3 ИнгилизоФ

    46 54 Отговор
    Кратко и ясно!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 пьешу

    79 24 Отговор
    гледам днес какво нещо, какво чудо е! активизирани с авсички през-, транс-, над-, под- и отвъдатлантически сили. резултатът? жалка картинка.
  • 6 /////

    92 19 Отговор
    Значи преди Москва е била в покрайнините на Киевска Рус, а после Киев е станал покрайнина на Москва значи са един народ къде е митът ,че не се сещам

    Коментиран от #54

  • 7 Територията

    47 70 Отговор
    В теритторията има 4000 тотема на руският окупатор без да е загивал нито един от тях тук! Един от тях е някой си Альоша в центъра на най старият град в Европа - Пловдив.

    Коментиран от #19, #24, #25

  • 8 Sion

    68 24 Отговор
    Някой да обясни на убавеца полски , че е Киевска Рус, не Киевска Укр...И София е била периферен град в българската история, но това прави ли България нелегитимна?! Просто защото е променила столицата си?! Какви ли не безумия четем в последно време..
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Зззз

    59 22 Отговор
    От сутрин довечер всеки се прави на експерт и пуска пасквил след пасквил за Путин и Русия, ама те ви
    разгониха фамилията ,а вие експертите продължавайте да се плюнчите.

    Коментиран от #27

  • 12 НАТО

    32 64 Отговор
    На руснаците трябва да им светне не червена лампичка, а огромен червен прожектор, след като дори Япония им налага санкции!!!
    Дори и Мадурото не ги е подкрепил. Подкрепили са ги само С. Корея, Сирия - окупирана от Русия, Куба, Никарагуа и Иран с половин уста.
    Ще има разчисване на терена от една кочина, че осмърдя света.

    Коментиран от #14

  • 13 ХАХАХАХАХАХАХАХ

    48 20 Отговор

    До коментар #2 от "Швейцареца":

    И Швейцария и България съществуват единствено и само по вина на Руската империя. ХАХАХАХАХАХАХАХА
  • 14 Ти гледай

    29 12 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО":

    да не ти светне за последно няколко въртящи се звезди след междинните избори в края на годината.

    Коментиран от #36

  • 15 no name no face no number

    28 11 Отговор
    Те Горби да го питат и той така ще йаже затова са се продали на сатанистите от фащ. мноого са про...ти
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 КРА

    51 15 Отговор
    Брътвежи на един сдухан соросоид.Според този индивид марионетната неонациска Украйна развивала демократична държава. По-голяма глупост трудно може да се измисли.

    Коментиран от #37

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Първо

    23 12 Отговор

    До коментар #7 от "Територията":

    си неграмотен граматически, второ исторически. Ама толкова си можете.
  • 20 Ииииии

    42 17 Отговор
    От къде го изкопахте тоя Януш, да ръси тъпизми?
  • 21 пешо

    39 14 Отговор
    откъде ги намирате тия боклуци
  • 22 даката

    23 27 Отговор
    киевска рус е оригиналът,
    московията е татаромонголски улус

    Коментиран от #42

  • 23 Презвитер Козма

    21 34 Отговор
    Аз друго искам да попитам господата управляващи ни двмократи. Докато на центъра на столицата ни ще се пъчи МОЧА и скверни паметта на дедите ни и нас самите.

    Коментиран от #33, #55, #60

  • 24 пешо

    21 10 Отговор

    До коментар #7 от "Територията":

    пий ги тия хапчета редовно
  • 25 Историчар

    24 22 Отговор

    До коментар #7 от "Територията":

    Всъщност са загинали около 40 мужици при алкохолно натравяне, след кражбата на цистерна с метилов спирт, при което убиват и пазача, който се е опитал да ги предупреди.

    Коментиран от #41

  • 26 Kcaniba

    22 15 Отговор
    Окраина е образована през 1991 г и има разбира се по дълга история от Рус и нейните преки продължения - Руска Империя, СССР, (част от
    което се наричаше УССР, но пак си беше киевска и др. Рус, и Руска Империя), Русия!! А ФАЩ имат по дълга история от Британската Империя, защото чукчите се преместиха там през Беринговият проток при последната ледена епоха и той бе замръзнал.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 кирил

    19 25 Отговор
    абсолютно пропаднала държава.
    в ютуба руснаци качиха клип за живота от двете страни на карелия. руската и финландската.
    руската е мизерия и разруха

    Коментиран от #29

  • 29 пламен

    17 22 Отговор

    До коментар #28 от "кирил":

    същото го има и за река нарва, разделила един град на естонска и руска части.
    сякаш са две различни планети. малкото руснаци в естонската част при никакви обстоятелства не искат да живеят в русия

    Коментиран от #69

  • 30 кшишоф

    24 7 Отговор
    Къде ги намират такива миризливи парцали?
  • 31 Киевска Рус

    24 8 Отговор
    Пак ще го напиша - Киевска Рус. Наблягам РУС.
    А сега някой да ми каже къде е основата РУС в името украйна.

    Ленин я създава там нейде в покрайнините на СССР

    Коментиран от #34, #51

  • 32 падналия ангел

    19 8 Отговор
    Днес в Санкт Петербург на Сворцовия площад 1500 души изписаха с телата си-"Няма да изоставим своите".
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Кансюбиги

    24 7 Отговор
    Тоя шарлатанин с подкрепата на някаква ренегатка българка, използвайки наукоемки клишета от исторически факултети смята, че може да изпъкне. Всякакви идиоти, продажни марсианци отвъд океана и отвъд Ламанша се опитват да "ограмотят" новия свят с историята на стария свят, тъпчейки историческата истина като слон гюбрета. И пръска ли пръска африкански екскременти... Къде сте тръгнали да обясняват историята на Рус или на Москва, като нямате и една дума за българите?! Че точно средновековна България, не Дунавска точно, но Хазар-Българската империя и нейния кантон в Киев са родителите на Рус. Тая държава е наречена Рус заради българския княз Урус Айдар, потомък на Бат Боян. Казах.

    Коментиран от #38, #46

  • 36 Ще светне

    11 2 Отговор

    До коментар #14 от "Ти гледай":

    Нищо няма да светне на изборите..малоумниците в бг сте постоянно число..

    Коментиран от #47

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ComfortablyNumb

    11 17 Отговор

    До коментар #25 от "Историчар":

    Конкретно за тях е паметника в центъра на Бургас ... на загиналите руски алкохолици за "освобождението" на България ...
  • 42 зоро

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "даката":

    до 22 браво много точно си го казал
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Я не пробутвай тези

    8 4 Отговор

    До коментар #35 от "Кансюбиги":

    татарски пасквили.
    Братът на канасюбиги Кубрат, Шамбат се отделя и сформира държавата Дулоба. Поради това си спечелва прозвището Кий - Шамбат Кий. Преведено означава Отцепника. Създаденият от него град е именуван на него Кий, преминало после в Киев.

    Коментиран от #58

  • 47 Поне

    9 4 Отговор

    До коментар #36 от "Ще светне":

    не сме жалки нещастни продажници! А, че ще ви светне на всичките либерасти е ясно. След това ще питате -къде се рат гладните?
  • 48 Светослав

    8 3 Отговор
    Поредния историк!!!
  • 49 Behemoth

    15 3 Отговор
    Така е и македонската държавност е по стара от българската по същата логика...хахаха...
  • 50 Оня

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Миризливо":

    Да бе ,то българчето знае всичко
  • 51 Behemoth

    9 3 Отговор

    До коментар #31 от "Киевска Рус":

    Ма тя не е Киевска рус бе ...тя е Русь...Киевска е добавена на запад също като името Византия за Римската империя на изток....
  • 52 дедо йоцо гледа

    18 6 Отговор
    Руснаците и украинците са един и същи народ, както българите и македонците. Няма никакъв смисъл да се карат, заради външни интереси (англосаксонски). По-добре да седнат на една маса да се разберат и заедно да си пият водката.
  • 53 1917

    12 16 Отговор
    Незабавно събаряне на всички паметници на съветския окупатор. А чугуните подкрепящи диктаторчето да копаят под Шипка.
  • 54 Дърдорко

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "/////":

    Професор Божидар Димитров казваше ,че украинците всъщност са скити ,а те са доста стар народ

    Коментиран от #62

  • 55 И на баба ти скверни

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Презвитер Козма":

    и на баба ти.
  • 56 Верно ли

    11 4 Отговор
    ...Новата му книга, Failed State: A Guide to Russias Rupture, ще бъде публикувана през пролетта.... Няма какво повече да добавя за "автора", пише ръководства за разкъсването на Русия.
  • 57 Ингелизец

    7 7 Отговор
    А поляците от къде произлизат от руснаците май едно време в СССР са подменили собствената си история като са заличили Рюрик и са го писали митична личност даже и неговия син Олег също бил мит това е защото царствеността за болшевиките е било нещо лошо
  • 58 Кансюбиги

    10 1 Отговор

    До коментар #46 от "Я не пробутвай тези":

    Спориш, пишейки глупости. Чел си, но не си дочел. Няма татарски истории, такива се вият в картуните на скопяни. Тук не става въпрос за Киев, а за Рус.
  • 59 Гаглей

    2 2 Отговор
    Много правилно го каза, който както иска да го интерпретира
  • 60 дончичо

    10 2 Отговор

    До коментар #23 от "Презвитер Козма":

    Кое бре отърва дедите Ти от фе.совете,мамина умница????
  • 61 Иванушка

    13 4 Отговор
    Тая полска мишка перебежчик съм я пропуснал.
    Няма какво да се коментира -
    Украйна това е Русия
  • 62 Кансюбиги

    10 3 Отговор

    До коментар #54 от "Дърдорко":

    Скитите са древните българи. На страната си казвали Аскъйп ("Българска степ"). Но гърците от колониите, които са чували това название, са го предали неточно, като в езика им е отпаднало предностоящето "А", откъдето се получава Скития, а народа съответно скити. Той хилядолетна фонетична неразбория не може да се проумее и от нашите историци, включително и от покойния Божо.

    Коментиран от #66

  • 63 Оле мале

    11 5 Отговор
    Тоя смъrдел шляхт мислех,че е пукnал,а то... още мърдал.Династията и в Нодгород,и в Киев,и в Москва е една и съща до до 1610-12г. - това е династията на варягите/викингите Рюрикови. Шляxтчето да не се офлянква,че точно те през 1610г нахлуха в Русия и послe... Оле мале защо ни завладяла Русията.
  • 64 Сър Пичук

    9 14 Отговор
    От средата на 19 век руската империя залязва бавно но сигурно. СССР не успя да я възроди, няма да успеят и напъните на Путин.
  • 65 съгласен съм

    10 5 Отговор

    До коментар #2 от "Швейцареца":

    Прав си за това че всичко се връща рано или късно........но кога точно, по каква причина и в каква степен може да определи само Висшият Разум на Вселената, който ние наричаме БОГ. ТОЙ вижда, чува и знае всичко и раздава всекиму заслуженото според неговите собствени мисли и дела! Да се помолим на БОГ да пази България и Русия и нашите братски народи, нека с Божията Помощ да успеем да се противопоставим на тези, които ни мислят и правят зло! СЛАВА НА РУСИЯ, ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ! АМИН.
  • 66 хахаха

    3 4 Отговор

    До коментар #62 от "Кансюбиги":

    митове и легенди под шипковия храст

    Коментиран от #75, #77

  • 67 Всяка теза има и контра

    9 5 Отговор
    Ако е поляк, не е нужно оспорване, обременен е от историята, до живот.
  • 68 Вълк

    14 7 Отговор
    До всички русофили; То бива извратена любов,бива,но това вашето е патология!Може ли човек,навършил 25 г,претендиращ,че е нормален,да мисли,че на тоя свят някой друг го обича ,освен майка му и баща му!Как може да обичате хора,които ви се подиграват и унижават !Докато не разберете,че трябва да обичате майките си,бащите си,близките и приятелите си,да обичате България и българите - и руснаците и американците ще си правят с вас,каквото си искат! Народе !!!!!!!
  • 69 минаващ

    11 3 Отговор

    До коментар #29 от "пламен":

    Не пиша по форуми. Просто сверявам часовника. Но относно Нарва. Бях миналата година там. Съпругата ми не знае руски и опитваше на английски. Не искаха да я чуят. Аз със измъчения си руски нямах проблем. Не спираха да ме разпитват и да ми обясняват. Чувстват се руснаци и Естония ги е позарязала. Все едно Северозападна БГ. И да от другата страна на реката е див и рядко населен район, кой би искал да отиде? Но е подло (европейско) да се говорят частични истини, полуистини или подочути такива някъде.
  • 70 ха ха ха

    12 5 Отговор
    Поляк да говори за Русия е все едно евреин да разказва за благотворителност.
  • 71 Пишете, не коментирайте …

    1 0 Отговор
    … написани коментари, защото това е ясно потвърждение, че си улучен право в мазола и пищиш. Има теза, има контра, пиши, коментар не се променя.
  • 72 Рус

    9 3 Отговор
    Всъщност Киевска рус не е носила това име то е поставено по късно а се е казвала Рутения и първата ѝ столица е бил град Новгород или както е днес Велики Новгород близо до Санкт Петербург основна е от Рюрик викинг по произход а Киев става по късно столица на държавата защото викингите искат да превземат Константинопол а Украйна или Окраина означава едно и също на руски украински и български на края както и да го наричат все е на края както е Крайщето тук в България все едно Кюстендил да се обяви за отделна държава
  • 73 Автохонен Българин

    10 9 Отговор
    Браво на автора . Точно такава е историята . Това е проблемът на така наречените руснаци, че те последни в Европа създават държава и мразят всичко що е преди тях и по-умно от тях . Няма как в горите на севера да се създават цивилизации - мрак и тъмници, какви цивилизации в тези условия ?

    Те затова толкова ни мразят и нас, че ине сме им дали четмото и писмото, иначе още да ги владеят викингските им крале , които изпозвайки топлите води на Гълфсттрийма край Скандинавия са обикоилли света преди руснаци и украинци, имали са досег с цивилизацията на Рим и за заробили живеещите като животни в тъмниге гори северни славяни - анти, руси, украинци и пр.. .

    То затова руснаците мразят толкова много и поляците ! Щото поляците преди руснаците създаватн могъща и славна държава и именно полскияг Владислав Варненчик и унгарският Ян Хуниади идват на помощ на България срещу турската напаст. .

    Коментиран от #76

  • 74 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Хехе

    5 0 Отговор

    До коментар #73 от "Автохонен Българин":

    Пише се автохтонен. Похвално за високия дух, но доста глупости си наредил. Лека нощ.
  • 77 Хехе

    3 1 Отговор

    До коментар #66 от "хахаха":

    хахоха... Модераторът да не прекалява.
  • 78 В.В.П.

    7 3 Отговор
    Полски отпадък .Утре ще заблеят ,че Македония е създала България..Чибаааа!!.
  • 79 rusnak

    6 1 Отговор
    Само да му видиш гнусната физиономия.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Ангел

    2 2 Отговор
    Сега ще видите какво значи инфлация! Нещо подобно на Виденовата Зима само че много по- продължително! Нищо! Всички трябва да пазим Евро-Атлантическите ценности! И като Един да застанем и да накажем агресора Русия!
  • 82 Изненадан

    5 1 Отговор
    Много поучителна статия! От палячото написал статията разбрах че Русия е като Македония,краде
    Историята на съседите си.
  • 83 Тоа

    2 1 Отговор
    Определено не е добре и със сигурност бълка столиците на русия. Първата е Новгород, а втората е Киев. По това време с руснаците сме имали общ език.