Отидете към основна версия

5 379 134

Калоян Янков за ФАКТИ: Нужно e да инвестираме по 1 млрд. евро годишно в нови бойни способности в следващите 10 години

  • калоян янков-
  • инвестиции-
  • отбрана-
  • стефан янев-
  • оставка-
  • нато

"Смяната на министъра на отбраната Стефан Янев беше първата стъпка към промяна в областта на отбраната. Втората стъпка е домакинстване на многонационални формирования на НАТО на наша територия", посочи Янков

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Лакмусът е дали ще бъдем съюзници и ще се възползваме от защитата, която съюзниците ни дават, или отново ще се снишаваме”.

Това каза в интервю за ФАКТИ адв. Калоян Янков, народен представител от “Демократична България” в 46-тото Народно събрание.

На 24 февруари - датата, на която Русия започна война с Украйна, адв. Янков, заедно с Мануела Малеева, започна онлайн подписка за освобождаването на министъра на отбраната Стефан Янев. Събрани бяха близо 7000 подписа. Бившият народен представител публикува и своя позиция със стъпки и спешни решения относно системата ни за отбрана.

“Смяната на министъра на отбраната Стефан Янев беше първата стъпка към промяна в областта на отбраната. Втората стъпка е домакинстване на многонационални формирования на НАТО на наша територия. Третата стъпка е незабавно прекратяване на поддръжката на военна техника и оборудване от държавите в Организацията на Договора за колективна сигурност и основно Русия и Беларус. Четвъртата стъпка е да бъде взето политическо решение за инвестиране на най-малко по 1 милиард евро годишно в нови бойни способности за следващите 10 години. Генерално погледнато, това са важни жалони, които трябва да се случат, за да можем да реагираме както на настоящата ситуация, така и да погледнем в бъдещето, в години напред”, обясни Янков.

“В новосъздадената ситуация според мен ние трябва да инвестираме много повече от 2% от брутния вътрешен продукт (б.р. които 2% от БВП България е поела ангажимент да инвестира още след срещата на върха на НАТО в Уелс през 2014 година). Според моите виждания е нужно да инвестираме около 1 милиард евро годишно за изграждане на бойни способности. Това означава покупка на ново въоръжение и обучение на персонала за използване на новото въоръжение. Досега беше казано - 2% от БВП, от които 20% бяха за нови бойни способности. За съжаление Българската армия е с преобладаващо съветско оборудване, което означава, че то е на минимум 40 година.

В следващите 10 години ние трябва да инвестираме ударно в модернизиране и превъоръжаване. Това е ключово. Намираме се в етап, в който хората трябва да разберат, че отбраната е жизненоважна за съществуването на всяка държава. Очаквам българският министър-председател, но и останалите политически сили да вземат решение за конкретни суми и цифри. Не става въпрос да кажем, че ще инвестираме в отбраната, а действително да го направим като се вземе конкретно решение какви средства ще заделя държавата всяка година за ново въоръжение. Искам да подчертая, че и сега даваме милиарди левове, от които огромна част отиват за заплати. Това не е достатъчно. Трябват ни самолети, трябват ни зенитно-ракетни комплекси, трябват ни радари и още много неща. На практика ни трябва цяла нова армия”, категоричен беше той.

Вчера Германия извънредно взе решение да инвестира допълнителни 100 милиарда евро във въоръжение и инвестиции в армията. Янков коментира темата със следните думи: “Това е огромна промяна в политиката на промяна. Досега тя отделяше по-малко от 2% от БВП за отбрана. Сега вече ще отделят сериозни средства. Но не само това - за първи път от толкова години Германия даде разрешение да бъде доставено военно оборудване и оръжие на друга страна - на Украйна. Същото е и с Швеция - след 1939 година тя никога не е предоставяла отбранително оборудване на друга страна, но го направи сега”.

“На 24 февруари ситуацията със сигурността на региона се промени драматично. Българските власти трябва да мислят не само за настоящата ситуация, но да мислят и занапред. Развитите страни - като Германия, вече го правят. Мислят как да се справят. Сигурността не е стока, която да си поръчаш в някой сайт и да дойде след три дни. В сигурността се инвестира, а нейният цикъл на производство и доставка е дълъг. Ако поръчаме ново въоръжение сега, то ще пристигне след 3-4 години, а още 2 години ще са нужни за обучение на персонала за употребата му. Ако започнем да инвестираме сега, ще видим първите резултати след 6 години. Трябва да се мисля с хоризонт 6-10 години.

За мен е много важно новият министър на отбраната освен да се справя с конкретните въпроси, свързани с настоящата ситуация, да мисли генерално и да търси консенсус във всички политически сили за драстично увеличаване на разходите за ново въоръжение и за обучение на армията”, посочи още Калоян Янков.

Попитан за политическия извод от смяната на министър Янев, той отговори така: “Стана ясно, че този министър е абсолютно неадекватен. Смяната му е положителна стъпка. Очаквам обаче да има лидерство - политическо и военно, което все още не виждам. Ситуацията е много сложна. В такива моменти трябва да има ясно лидерство. До момента министърът на отбраната не се справяше с това. Очаквам по-смела позиция от премиера”.

С гласовете на “Продължаваме промяната” и “Има такъв народ” не беше забранено българска военна техника да бъде ремонтирана от Русия и Беларус при приемането на бюджета. Те не гласуваха за приемането на тази забрана. Очаквам политическите сили ясно да кажат - както да впишат в законите и наредбите, че българска военна техника в Русия и Беларус няма да се ремонтира”.

“Очаквам да кажат още кога ще поискаме многонационални сили в България. За първи път след Втората световна война ще има дислоциране на войски на НАТО - т. нар. NATO Response Forces, като броят на войниците може да достигне до 40 000. Колко от тях ще дойдат в България? Декември месец миналата година министърът на отбраната в оставка Янев каза, че няма нужда от многонационални сили у нас. В Полша, Румъния, Естония, Прибалтийските републики НАТО-вски части започват да пристигат, но те са договорени в миналото. Сега очакваме тези до 40 000 войници да дойдат на Източния фланг на НАТО. Колко от тях ще приемем ние? За нас е ключово важно да бъдем част от държавите, в които ще има съюзнически войски”, категоричен беше той.

“Освобождаването на Стефан Янев е правилна стъпка, но недостатъчна. Има неща, които трябва да се направят, за да се погрижим за бъдещето”, завърши Янков.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 61 гласа.

Свързани новини