Отидете към основна версия

7 655 60

Мартин Димитров за ФАКТИ: Пътната карта с "Газпром" упорито не излиза отникъде. Това значи, че е проблем да ни я покажат

  • мартин димитров-
  • пътна карта-
  • газпром-
  • русия-
  • война-
  • диверсификация-
  • природен газ

“Задачата на България е да внасяме няколко вида газ и да не бъдем зависими от един източник, за да не изпаднем в ситуация някой буквално да може да ни спира кранчето”, посочи народният представител

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

“Покрай ужасната война, която се води пред очите ни, хората разбраха колко е важна диверсификацията - тоест да не зависиш от един енергиен източник, който да е Русия, когато става въпрос за природен газ”.

Това посочи в интервю за ФАКТИ народният представител от “Демократична България” и икономист Мартин Димитров.

“Спешно трябва да изградим алтернативи. Виждаме, че в България 80-90% от газа, който потребяваме, идва от Русия. Това е огромна зависимост. никой друг в Европейския съюз не е в такова положение. Решаването на този въпрос е спешна задача и минава през изграждането на прословутата гръцка връзка, за която в последните 10 години водя постоянни борби. Сега се вижда, че тя ни трябва спешно, че е изключително важна”, посочи Димитров.

“Другото изключително важно нещо е да разберем какви ангажименти е приела България към Русия, което към момента не знаем. За целта ни трябва Пътната карта за развитие на газопреносната мрежа, подписана между България и “Газпром”. Там са ангажиментите, за които не знаем, а някой е решил да поеме от името на България. Важно е да разберем какво е подписано и какви ангажименти са приети, за да можем да преценим националния си интерес и ако се налага, да откажем това, което противоречи на националния ни интерес. Много е важно да разкрием какви са тайните договорки”, смята още Димитров.

“Тази пътна карта упорито не излиза отникъде. Това означава, че е проблем да ни я покажат. Ако не беше проблем да ни я покажат, щяха да ни я покажат. Фактът е, че поискахме пътната карта през еврокомисаря по енергетика, поискахме я през Комисията по енергетика към Парламента, поиска я министърът на енергетиката през “Булгартрансгаз” директно от руснаците, а тя отникъде не се появи. Аз смятам, че документът вероятно е сложен. Допускам, че към него има приложения. Допускам, че е толкова важен, че по тази причина не се появява отникъде, което означава, че трябва да продължим да го търсим”, категоричен беше той.

“През 2022 година трябва да направим и невъзможното гръцката газова връзка да е готова. Последно е обещано да е готова като физическа инфраструктура през май, а до юли-август - като разрешителни. Ако това се случи, ще е грандиозен успех на фона на 12-годишното забавяне. През нея ще можем да купуваме азерски газ и втечнен газ, тъй като в Гърция се изгражда терминал за втечнен газ. Има забавяне в изграждането на терминала, като е редно да се вземат мерки за по-бързото му завършване. С войната, която се води в Украйна, с поведението си Москва доказа, че на тях не може да се разчита. През цялото време те обещаваха, че водят учения, че нямат никакво намерение да нападат Украйна. Фактът, че нападнаха Украйна, показа, че на Русия не може да имаме никаква вяра. При това положение, как можем да разчитаме, че ще спазят договорите за доставка на газ?”, попита риторично народният представител.

“Задачата на България е да внасяме няколко вида газ и да не бъдем зависими от един източник, за да не изпаднем в ситуация някой буквално да може да ни спира кранчето”, посочи той и допълни какво бихме могли да направим, ако действително доставките на природен газ от Русия прекъснат: “Има решения. Те са все трудни, но решения има. Вярвам, че за последен път трябва да се озоваваме в такава ситуация. С гръцката газова връзка ще имаме две сериозни алтернативи, така че се надявам 2022 година да е последният път, в който да работим по много трудни решения. Ако сега има спиране на доставките от Русия, ще трябва спешно да внесем газ от Азербайджан по алтернативно трасе. Това е ходът, който бихме могли да предприемем. В бъдеще трябва да имаме поне три източника на газ. Когато имаш три източника на газ, никой няма да види смисъл в това да ни спира кранчето, защото ще знае, че ще купим от другия доставчик”.

Фактът, че съществува хипотеза газовите доставки от Русия да прекъснат, не означава да се откажем от санкциите или да смекчаваме позицията си, подчерта Димитров.

“Умната държава, умното управление прави така, че да не си зависим от когото и да е било. Така са направили повечето европейски страни. Германия, която зависи на 50% от руски газ, определя това като много голям проблем. Ние зависим от руски газ на 80-90%. Крайно време е да превърнем сложната дума “диверсификация” в изпълнение - тоест да имаме три трасета с три различни вида газ”, завърши Мартин Димитров.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 62 гласа.

Свързани новини