Отидете към основна версия

7 258 102

Путин се държи като гопник от Санкт Петербург

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • владимир путин-
  • провал-
  • преговори-
  • война-
  • европа-
  • газ-
  • гопник

Путин доскоро изнудваше Украйна, сега изнудва и Европа

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Віталій Портников, превод: "Бесарабски фронт"; ФАКТИ публикува анализа без редакторска намеса:

Западните медии твърдят, че Владимир Путин ще продължи да изнудва Европа с възможността да спре доставките на газ и че руският президент вече не се интересува от многомилиардните загуби на Газпром. А какво го интересува?

Победа във войната над Украйна. И за това Путин е готов да замрази Европа. Ако наскоро в Техеран той твърдеше, че за доставките на газ е необходимо „само“ да се съгласи със сертифицирането на „Северен поток-2“, сега залозите са още по-високи: санкциите срещу Русия трябва да бъдат изоставени и военната подкрепа за Украйна трябва да бъде спряна. Ето това го интересува!

Може да се каже, че намаляването на обемите на доставките на газ е силен коз, като се има предвид зависимостта на много европейски страни от тези доставки. Но шантажът винаги е неуспешна политика. Путин доскоро изнудваше Украйна. Със същите, между другото, неприемливи искания да се признае руският статут на анексирания Крим, да се съгласи с "независимостта" на окупирания Донбас, да се разоръжи, да се "денацифицира". Сега започват опити за прилагане на същия подход към европейските страни.

Политиката – дори политиката на властта, дори средновековната политика, в категориите на която Путин продължава да мисли – винаги е изкуство на възможното и разбирането как можеш да победиш, когато не си унижил врага, не си потъпкал честта му. Но руският президент изглежда е зает с точно обратното. Не му трябва да побеждава, а да унижава, тъпче, да демонстрира публично, че компромиси не се допускат. Но това не е политика, а поведение на "гопник"* в задния двор на Санкт Петербург. За повече от две десетилетия на власт Путин така и не разбра какво е това – държавна дейност. Политическата му кариера потръгна бързо, когато направи демонстрация на общуването на Юрий Скуратов, главният прокурор на Русия, мразен от предшественика му Борис Елцин, с дами с "ниска социална отговорност" - направо на телевизионните екрани. Никой руски чиновник не е стигал до такава низост - освен Путин! Неговата популярност сред развълнуваната тълпа отново започна да набира скорост, когато той "присъедини" към Русия чужда територия. Нито един съветски или руски политик след Втората световна война не е извършил подобно грубо нарушение на международното право – освен Путин! И сега всички мислим, той какво още може да направи. Да замрази Европа? Да използва химически или ядрени оръжия? Това политика ли е?

Разбира се, че не е. Шантажът не е политика, а демонстрация на политическо безсилие. Желанието за унижение никога и никъде не е довело до успех, а е завършвало само с крах на онези, които залагат на съзнателното незачитане на правото на суверенно вземане на решения. Случва се в ежедневието, случва се и в политиката - изнудвачът рано или късно губи. Путин може да намали количествата газ. Путин може да заплашва европейците. По този начин той само пак ще докаже колко е опасен и ще покаже защо всякакви споразумения с него са обречени на провал.

*Гопники (шпана) - представители на неформална прослойка от населението с нисък социален статус, слабо образован контингент, който няма морални ценности, често произлизащи от нефункциониращи семейства и обединяващи се на основата на контракултурата, за да търсят самоутвърждаване чрез криминални, деструктивни и други лоши начини спрямо онези, чието превъзходство чувстват над себе си поради по-високия им социален статус. Терминът се използва широко в Русия и страните от бившия СССР (от края на 20 век).

Източник: espreso.tv

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 75 гласа.

Свързани новини