Отидете към основна версия

2 017 15

Системата е объркана по рождение!

  • божидар чеков-
  • избори-
  • партии

Така сульо и пульо събират приятели, създава партия, говори глупости по телевизията и получава пари!

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Не вие, а системата не позволява да се излъчи ясно мнозинство. С 30 или 40 партии и коалициики нищо няма да се промени никога, защото големите задушават малките и за да пробият дори 30 телевизии няма да са достатъчни! По този начин, умишлено се разпилява недоволството на обществото на безброй парчета, като кристална ваза хвърлана от прозореца на Дондуков 1 или 2 без значение.

На всичкото отгоре в България, за разлика от другаде, всичко се плаща. Не става дума за "купен вот". Свсем не. Самото участие в секциите, броенето и носенето на чували с протоколи е платено. Партиите и коалициите са платени за да участват в изборите. Така сульо и пульо събира приятели, създава партия, говори глупости по телевизията и получава пари! Кандидатите за народни представители в България не рискуват семейния си бюджет, както е навсякъде по света. Българската избирателна система прилича на томбола. Всеки може да си опита късмета.

Политолози, социолози и журналисти дума не обелват, въпреки че пътуват и общуват с чужди колеги. "Платено общество" няма да се превърне в "Гражданско общество", независимо от машини, бюлетини или пръстови отпечатъци. Захари Стоянов е пътувал също до Париж, но не да се снима пред Айфеловата кула или да пазарува чорапогащници, а за да внедри в България френския парламентаризъм.

Знаете ли защо настоящите политици, депутати и евродепутати пътуват, но не само не внедряват видяното и чутото на Запад, а "заглушително" мълчат като риби? Много просто. За настоящият политически и медиен елит "Мълчанието е злато!" Ако внедрат реална и мечтана от народа демокрация, техните места ще "изтинат". Затова още от сутринта ритат топката в тъч с прогнози за следващи избори.

При положение, че държавата продължи да изсипва чувал с пари върху партии, коалиции и секции, нищо няма да се промени, с изключение на процента отишли на риба!

Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.

Свързани новини