Отидете към основна версия

2 845 33

„Десатанизацията на Украйна“ е върхът на абсурда на руската пропаганда

  • русия-
  • украйна-
  • пропаганда-
  • десатанизация-
  • кадиров

Всяка проява на подобни лъжи де факто отслабва позицията на Русия, както и позицията на Путин

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на polskienowiny.pl

На 25 октомври Русия започна нова информационна кампания срещу Украйна и Запада: след пълния провал с наистина нелепата тема за „мръсната бомба“, уж създадена от Украйна, високопоставени руски служители подеха приказката, че една от целите на специалната операция е "десатанизацията" на Украйна, защото на нейна територия действали стотици деструктивни секти, дошли от Запада.

Това бе заявено от Алексей Павлов, заместник-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация. В същия ден Р. Кадиров сравни украинците с дяволи и призова да бъдат убивани като част от "десатанизацията". Точно както Шойгу проповядваше на външните министри на водещи западни страни илюзията, че Украйна е създала „мръсна бомба“, провалът на тази примитивна информационна кампания принуди руските пропагандисти да измислят поредните, този път още по-нелепи намеци, изразени от Кадиров – предател и марионетка на Путин, който за пореден път призна, че истинската цел на руската инвазия е геноцидът на украинците на национална основа.

Обвиняването на Украйна и Запада в създаването и разпространението на гореспоменатите „деструктивни секти“ е безполезно както по съдържание, така и по форма и априори няма да доведе до желания резултат сред западната публика. Кремъл се опитва да повлияе на най-невежите, тъмни и маргинални слоеве на руското общество, за да оправдае примирението сред руските военни с идеята за борба със „злото“, което „гнилият Запад“ насажда в Украйна. Всичко това идеално се вписва във формата на типичната кремълска пропаганда, която винаги е била насочена предимно към вътрешната публика в контекста на подклаждане на антиукраинска и антиевропейска реторика.

На фона на военните неуспехи и фактическото поражение на руската армия, Кремъл започва хаотична стрелба с подобни „специални информационни операции“: винаги по един и същ алгоритъм, под напълно измислен претекст, в комбинация с добре известни политически или медийни фигури, които винаги ще обвиняват Украйна и Запада и ще възхваляват Русия. Това е последният коз на Кремъл и отчаян опит да създаде поне малка атракция за самоубийствената авантюра на „специалната операция“, която отдавна се е превърнала в геноцид на руснаците.

Руската пропаганда вече не интересува никого, както и априори не може да повлияе ефективно на нищо: всяка проява на подобни лъжи де факто отслабва позицията на Русия, както и позицията на Путин, който демонстрира пред целия свят, че слабостта на руската армия, която извършва геноцид над украинците, е национален признак.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 63 гласа.

Свързани новини