Отидете към основна версия

3 089 34

Дронове и ракети срещу Украйна: скритата заплаха на Иран

  • иран-
  • ракети-
  • дронове-
  • аятолах али хаменей-
  • украйна

Пикантната подробност е, че в момента Русия може би е готова да помогне на режима в Техеран да разгроми протестите в страната

Снимка: Shutterstock
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Иран доставя на Русия най-модерните си дронове за войната срещу Украйна. Защо Москва и Техеран се сближиха така силно в последно време и какво означава този негласен съюз?

Първо дронове, а сега и ракети земя-земя: „Вашингтон Пост“ пише, че Иран разширява оръжейната си подкрепа за нападателната война на Русия срещу Украйна. Източници от тайните служби са казали пред вестника, че по този начин Иран помага на Русия да компенсира „големите загуби“, претърпени от началото на войната досега.

В средата на септември Техеран е изпратил свои хора в Русия, които да уговорят доставката на два вида ракети земя-земя: „Фатих-100“ и „Золфагар“, с обсег на поразяване между 300 и 700 километра. Украинските ВВС предупреждават още, че Русия скоро може да въведе на въоръжение нов тип ирански дронове – „Мерад-521“. Те са малки и леки и могат да кръжат над целта цели 15 минути. Използват се най-вече срещу лека бронирана техника и срещу човешка сила.

Кремъл отрича използването на ирански дронове в Украйна. Иран също опровергава тези информации като „необосновани твърдения“. Но специалистите смятат, че твърденията и на двете страни са неправдоподобни.

Бързо сближаване между Русия и Иран

Най-вече след 2015 година между Русия и Иран започна бързо сближаване, казва Маркус Кайм от германската фондация „Наука и политика“ – главният мозъчен тръст на правителството в Берлин. През същата година Русия започна да оказва военна подкрепа и на сирийския диктатор Башар Асад, който след въстанието от 2011 година губеше позиция след позиция. А Иран още години по-рано беше застанал на страната на Асад. Така че тези две държави – Русия и Иран – дадоха решителния принос за потушаването на сирийското въстание. Това допълнително ги е сплотило, казва Кайм в интервю за ДВ. И обяснява, че и Москва, и Техеран смятат Сирия за особено важна част от своите външнополитически интереси.

А какви конкретни свои интереси в момента преследва Иран, като оказва оръжейна помощ на Русия? По този въпрос се изказват различни предположения. Украинският президент Володимир Зеленски смята, че като отплата Техеран очаква от Москва подкрепа за своята ядрена програма. Според списание „Форин Полиси“ пък Иран се стреми чрез своите модерни дронове да прави международна реклама на цялата си оръжейна индустрия. Освен това опитът, натрупан по украинските бойни полета, можел да помогне на Иран да модернизира дроновете и ракетите си.

Срещу западните санкции

Маркус Кайм припомня, че Русия и Иран са свързани и по друга линия: и двете страни са обект на сериозни западни санкции. „Техният общ интерес и общите им усилия са насочени именно към заобикалянето на тези санкции“, казва експертът, според когото сътрудничеството между двете страни в този смисъл може да се прехвърли и в други сфери, извън военната. Нека не забравяме, че Москва и Техеран са свързани и идеологически от убеждението си, че трябва да се борят срещу онова, което те привиждат като западна доминация. „И двете страни се опълчват срещу един световен ред, който според тях се доминира от американците“, казва Кайм.

Тази цел Иран преследва най-вече в Близкия изток, където вече от години се опитва да се наложи като антизападен хегемон. Воден от това си намерение режимът в Техеран сключва многостранни съюзи с недържавни политически актьори като подразделенията на Хизбула в Ирак и Ливан или пък бунтовниците хути в Йемен. „Форин Полиси“ пише, че подклаждайки със своите дронове войната в Украйна, Иран същевременно иска да отклони вниманието от собствената си хегемониална политика в Близкия изток.

Украйна като "част от Запада"

Ерик Брюър от организацията „Nuclear Treat Initiative” смята, че Иран се води и от такива мотиви като желание да мъсти и да заплашва. Брюър предполага, че Иран гледа на Украйна като на част от „Запада“ и когато атакува този „Запад“ на неговата територия (тоест в Украйна), си отмъщава за многобройните военни намеси на САЩ в Близкия изток. Той добавя, че използването на ирански дронове в Украйна навярно е и нещо като предупреждение към САЩ, държавите от Персийския залив и Израел: „Вижте какво се случва в Украйна и сериозно помислите дали да нападате Иран!“

Политоложката Барбара Славин от американския мозъчен тръст „Атлантически съвет“ се връща далеч назад в историята, за да обясни сегашната прегръдка между Русия и Иран в общата им омраза към „Запада“. И двете страни са бивши империи, които имат склонност към параноя и заговорнически теории. Те непрекъснато си мислят, че някой иска да посегне на техните територии, че външните сили подклаждат етнически конфликти вътре в съответната страна и по този начин се опитват да я разпаднат.

Русия ще помага за разгромяване на протестите в Иран?

Пикантната подробност е, че в момента Русия може би е готова да помогне на режима в Техеран да разгроми протестите в страната. Медиите съобщават, че Путин е писал на иранския президент Раиси, че Москва ще подкрепи Ислямската република в борбата ѝ „срещу тероризма“. А нека не забравяме, че ръководството в Техеран обяви демонстрантите, които протестират срещу правителството, именно за „терористи“.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 19 гласа.

Свързани новини