Отидете към основна версия

7 637 104

Руската окупационна войска край Бахмут се намира в много трудна ситуация

  • бесарабски фронт-
  • русия-
  • украйна-
  • война-
  • соледар-
  • бахмут

Изход няма да се намери до пролетта

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Прериите на Бахмут
©️Александър Коваленко

В района на Бахмут в момента се развива ситуация, която създава впечатление за един вид патова ситуация, или дори оперативно обкръжение, което впрочем се използва активно от руската пропаганда като деморализираща ИПСО.

Но, както знаем, совите не са това, което ни се струват. В момента руските окупационни войски се опитват да заобиколят Бахмут от север и юг. Но най-интересното е, че сега те се завират в това, което условно може да се нарече прерия, и заемат позиции, от които до следващата локация има километри открити пространства.

Да разгледаме детайлите.

Южно от Бахмут окупаторите се опитват да превземат Клищийивка, при което губят доста ресурси. Но като цяло на тази локация пред тях изниква следната дилема. Или да се придвижват на север - към Бахмут, или на северозапад, към Иванивске, за да отрежат магистрала T0504.

Но има един нюанс.

От Клищийивка до Бахмут има 3 километра открито пространство, простреляно надлъж и нашир не само от артилерията на ВСУ. Тоест, за да преодолят разстоянието от селото, което още е под въпрос дали ще превземат остатъците от Вагнер и десантните отпадъци, трябва да положат още хиляда, че и повече. Що се отнася до Иванивске, това направление звучи дори по-логично, тъй като отрязването на логистичните артерии е приоритет за РОВ и докато логистиката на Бахмут се поддържа по маршрутите T0504, M03 и дори O0506 през Часов Яр, не може да се говори за никакво изтегляне на ВСУ от града. Но от Клищийивка до Иванивске са 4 километра открито пространство, отново прострелвано на ура от артилерията, и не само. Тоест, очевидна месомелачка, за която е необходим много, много голям ресурс от леминги. Но в настоящия момент него го няма.

Северът е не по-малко интересен.

Влизайки в Соледар, руснаците се оказаха в своя локална Чорнобайивка. Защото, за да се развие настъпление от Соледар, е необходимо в този участък да се разгърне подходяща подготовка за силите за придвижване или в Благодатне, или в Красна гора, или в Краснополивка. Но ВСУ не позволяват на РОВ да развие това настъпление, тъй като Соледар е подложен на постоянни артилерийски обстрели, особено неговите югоизточни и източни райони, агломерацията с Бахмутске, през която се доставят боеприпаси, сили и средства и които успешно се покриват от украинската артилерия, и не само.

РОВ обаче трябва да осъществяват движение, и те се движат. Например се пробват в посока Благодатне, където има наситени линии на отбрана на въоръжените сили на Украйна, с които нашествениците се сблъскват, и след всяко движение веднага отстъпват. Защото нямат ресурс за пробив. Окупаторите правят опити за напредване и на север от Соледар, към Краснополивка, но засега без особен успех, поради същите причини - липсата на ресурси, но има още нещо. Те напират на север по някаква причина, която само те знаят, защото тази посока е най-малко привлекателна.

Следва Красна Гора. Но там не е агломерация със Соледар, а 2 километра прерии, които са сами по себе си отбранителни линии, чийто пробив изисква дори повече ресурси, отколкото например достигането до Благодатне. Макар, че по отношение на Благодатне също има своите нюанси, но защо врагът да знае за тях.

По този начин руснаците край Бахмут се вкараха в положение, в което се нуждаят от много, много ресурси, за да продължат настъплението. Пехотен компонент и артилерия. Според моите скромни оценки, на РОВ тук и сега са им необходими до 30 батальонни тактически групи, за да завършат операцията по окупирането на Бахмут. Повтарям, че става въпрос за силите и средствата на РОВ, които в този момент вече са разположени на плацдарма. И това при напълно осигурена и работеща като часовник артилерия, а не бездействащи дивизиони поради недостиг на снаряди.

Само, че РОВ няма да разполагат с всичко това тук и сега.

И дори ако в перспектива успеят да съберат необходимия ресурс, той вече няма да се използва за подсилване на групировката, а за компенсиране на загубите. По същество руската окупационна войска край Бахмут в момента се намира в доста трудна ситуация, изход от която няма да се намери до пролетта, а силно се съмнявам и след това.

Бесарабски фронт

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 139 гласа.

Свързани новини