Отидете към основна версия

2 061 12

Година по-късно през очите на безгласния украинец

  • белгия-
  • украйна-
  • война

Едно непопулярно мнение

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария Де БРАБАНДЕРЕ, за ФАКТИ от Белгия

Над 12 500 украински деца ходят на училище в Белгия. За повечето от тях всеки следващ ден е надежда за скорошно завръщане по родните места. Една година след началото на войната десеттгодишната Валентина говори добре нидерландски език, отлична ученичка е и по стечение на обстоятелствата се интегрира отлично в новата среда. Всеки ден тъгува за дома и роднините си, останали в Украйна.
Обикновен учебен ден в белгийско училище. Валентина подготвя презентация на нидерлански език с помощта на учител, специалист за работа с чуждоезични деца. Вратата се отваря. Влизат работници, които ще инсталират нов принтер в училището. Поздравяват на руски език. Оказва се, че единият от тях е от Украйна. 27-годишният Николай е млад, интелигентен и ерудиран мъж. Той споделя непопулярната позиция на неизвестния и “безгласен” украинец, както се изрази той.

Кога думата война Ви засегна пряко?

На 24 февруари 2022 г. в 6 часа сутринта получих съобщение, че е започнала война. Не повярвах. Обадих се на родителите ми в Украйна. Те потвърдиха. Казаха, че е станало много опасно и търсят начини да се обезопасят. Те бяха абсолютно неподготвени. Никой не е очаквал да избухне война. Хората започнаха да се презапасяват с продукти. Купуваха първо за децата и след това за себе си.

Семейството ви в Украйна ли е?

Да, брат ми е в армията, а мама, баща ми и сестра ми са в вкъщи. Аз им помагам финансово, както мога. В известен смисъл сме късметлии, защото аз съм в Белгия. Мога да работя и да печеля пари, които им изпращам.

Няма ли работа в Украйна?

Не.

А вие споменахте, че вече сте били в Белгия, когато войната започва. По какъв повод пристигнахте тук?

Дойдох при приятел да празнуваме Нова година. Той учи в Брюксел в юридическия факултет. По Божията воля събитията съвпаднаха.

Какви са плановете ви? Тук ли ще останете или искате да се върнете в Украйна?

Тъгувам за Украйна. Много искам да се върна, но ако го направя би било в пристъп на отчаяние. Разумно е да остана тук и да изкарвам пари. Моето семейство няма никакви други доходи в момента. Това е моят начин да помогна на семейството и страната ми.

Кога ще свърши войната?

Мисля, че това ще стане, когато корупцията и в двете страни бъде изкоренена. Тогава ще приключи войната.

В Украйна също ли трябва да се изкорени?

Да.

Защо мислите така?

Защото много неизвестни хора, обикновените хора, нямат елементарни неща за живот. Америка и Европа помагат на Украйна. А къде са парите? Аз не съм получил нищо, моето семейство също.

Войната погубила ли е Ваши познати?

Много мои познати са безследно изчезнали.


Валентина също си припомня през сълзи тежкия момент, когато майка ѝ съобщава, че няма да отиде на училище.

На 24 февруари 2022 г. станах сутринта, за да отида на училище. Мама, обаче, не бързаше. Учудих се защо не тръгваме, а закъснявахме. Мама ми каза, че е започнала война. Не можех да повярвам. (Гласът и трепери, в очите ѝ се появяват сълзи.) Попитах я дали се шегува. Тя ми отговори “Не!”. Дядо също потвърди. Сестра ми плака много. Аз не можех да разбера и непрекъснато се питах: “Как така война?!” Това е просто ужас.

Как пристигнахте в Белгия?

Имахме възможност да пристигнем в Белгия, защото татко работеше тук. Тогава си мислех, че отиваме в чуждата страна за месец или най-много два. Събрахме си нещата и тръгнахме.

Кога ще завърши войната, какво мислиш?

Не знам, но много искам да свърши по–скоро.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.

Свързани новини