Last news in Fakti

28 Февруари, 2023 17:59 2 050 12

Година по-късно през очите на безгласния украинец

  • белгия-
  • украйна-
  • война

Едно непопулярно мнение

Година по-късно през очите на безгласния украинец - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Мария Де БРАБАНДЕРЕ, за ФАКТИ от Белгия

Над 12 500 украински деца ходят на училище в Белгия. За повечето от тях всеки следващ ден е надежда за скорошно завръщане по родните места. Една година след началото на войната десеттгодишната Валентина говори добре нидерландски език, отлична ученичка е и по стечение на обстоятелствата се интегрира отлично в новата среда. Всеки ден тъгува за дома и роднините си, останали в Украйна.
Обикновен учебен ден в белгийско училище. Валентина подготвя презентация на нидерлански език с помощта на учител, специалист за работа с чуждоезични деца. Вратата се отваря. Влизат работници, които ще инсталират нов принтер в училището. Поздравяват на руски език. Оказва се, че единият от тях е от Украйна. 27-годишният Николай е млад, интелигентен и ерудиран мъж. Той споделя непопулярната позиция на неизвестния и “безгласен” украинец, както се изрази той.

Кога думата война Ви засегна пряко?

На 24 февруари 2022 г. в 6 часа сутринта получих съобщение, че е започнала война. Не повярвах. Обадих се на родителите ми в Украйна. Те потвърдиха. Казаха, че е станало много опасно и търсят начини да се обезопасят. Те бяха абсолютно неподготвени. Никой не е очаквал да избухне война. Хората започнаха да се презапасяват с продукти. Купуваха първо за децата и след това за себе си.

Семейството ви в Украйна ли е?

Да, брат ми е в армията, а мама, баща ми и сестра ми са в вкъщи. Аз им помагам финансово, както мога. В известен смисъл сме късметлии, защото аз съм в Белгия. Мога да работя и да печеля пари, които им изпращам.

Няма ли работа в Украйна?

Не.

А вие споменахте, че вече сте били в Белгия, когато войната започва. По какъв повод пристигнахте тук?

Дойдох при приятел да празнуваме Нова година. Той учи в Брюксел в юридическия факултет. По Божията воля събитията съвпаднаха.

Какви са плановете ви? Тук ли ще останете или искате да се върнете в Украйна?

Тъгувам за Украйна. Много искам да се върна, но ако го направя би било в пристъп на отчаяние. Разумно е да остана тук и да изкарвам пари. Моето семейство няма никакви други доходи в момента. Това е моят начин да помогна на семейството и страната ми.

Кога ще свърши войната?

Мисля, че това ще стане, когато корупцията и в двете страни бъде изкоренена. Тогава ще приключи войната.

В Украйна също ли трябва да се изкорени?

Да.

Защо мислите така?

Защото много неизвестни хора, обикновените хора, нямат елементарни неща за живот. Америка и Европа помагат на Украйна. А къде са парите? Аз не съм получил нищо, моето семейство също.

Войната погубила ли е Ваши познати?

Много мои познати са безследно изчезнали.


Валентина също си припомня през сълзи тежкия момент, когато майка ѝ съобщава, че няма да отиде на училище.

На 24 февруари 2022 г. станах сутринта, за да отида на училище. Мама, обаче, не бързаше. Учудих се защо не тръгваме, а закъснявахме. Мама ми каза, че е започнала война. Не можех да повярвам. (Гласът и трепери, в очите ѝ се появяват сълзи.) Попитах я дали се шегува. Тя ми отговори “Не!”. Дядо също потвърди. Сестра ми плака много. Аз не можех да разбера и непрекъснато се питах: “Как така война?!” Това е просто ужас.

Как пристигнахте в Белгия?

Имахме възможност да пристигнем в Белгия, защото татко работеше тук. Тогава си мислех, че отиваме в чуждата страна за месец или най-много два. Събрахме си нещата и тръгнахме.

Кога ще завърши войната, какво мислиш?

Не знам, но много искам да свърши по–скоро.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    39 7 Отговор
    Тъпо. Некъв друг сюжет неможахте ли да измислите? Тоя е толкова сладникав, че диабет хванах. Трябва да ви отрежат хонорара за бездарност

    Коментиран от #8

  • 2 От Донбас

    21 1 Отговор
    Местим..
  • 3 Голата истина!

    43 4 Отговор
    Ето това са обикновените украинци жертви на корумпирания нацистки режим на Зеленски, всичко останало са либерастични бълнувания на "колективния запад"!
    Тези хора плащат цената за безобразията на укроправителството, действията на Русия са следствие!
  • 4 Последния Софиянец

    36 5 Отговор
    Половината българи в Украйна са на фронта а другата половина са вече инвалиди от войната.Орбан си защити хората а България не.
  • 5 червени фенери

    12 3 Отговор
    свежа плът доъди
  • 6 Сатана Z

    23 14 Отговор
    “27-годишният Николай е млад, интелигентен и ерудиран мъж.”
    Този дезертьор трябва да е в Бахмут ,а не в Брюксел.

    Z
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПУ.РУ.ФИЛИТЕ

    0 10 Отговор
    ПО ЕДИН ИЛИ ДРУГ НАЧИН
    ДА ГИ НАСТИГНЕ СЪДБАТА
    НА УКРАИНЦИТЕ....☝
    ДА СЕ МОЛЯТ ЗА ВРЕМЕНАТА 2020/2022г.
  • 10 Нашенец

    8 0 Отговор
    а България ходят на плаж и на ски. За наша сметка.
  • 11 Лансър

    6 0 Отговор
    Много продължително е празнувал Нова година,този младеж,чак до 24 февруари.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.