Отидете към основна версия

13 222 160

БРИКС срещу Г-7: кой ще надделее?

  • брикс-
  • г-7-
  • икономика

Заради войната в Украйна, дистанцирането между страните от БРИКС и Запада се увеличи

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Държавите от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, твърдят, че интересът към тяхната група расте с бързи темпове. Може ли БРИКС да се превърне в контрамодел на Г-7 и Запада?

"Страните от БРИКС изживяват своя геополитически момент", казва Гюнтер Майхолд, заместник-директор на Берлинската фондация "Наука и политика", в интервю за ДВ. Те се опитват да се позиционират като говорител на глобалния Юг - "като контрамодел на Г-7".

Съкращението "БРИК" е използвано за първи път от бившия главен икономист на "Голдман Сакс" Джим О'Нийл. Блокът първоначално включваше четири държави - Бразилия, Русия, Индия и Китай. В началото на хилядолетието за дълъг период от време те имаха висок темп на икономически растеж. Тази абревиатурата служеше за привличане на повече внимание от страна на чуждестранните инвеститори към развиващите се пазари.

В началото БРИКС бе по-скоро вид финансов маркетинг, но по-късно прерасна в платформа за междуправителствено сътрудничество. През 2009 г. в Екатеринбург се проведе първата среща на върха между четирите развиващи се икономики. През 2010 г. и Република Южна Африка беше поканена да се присъедини към групата.

Конкурент на Световната банка и МВФ

През 2014 г. страните от БРИКС основаха "Нова банка за развитие" (НБР) с начален капитал от 50 милиарда щатски долара. Тя бе представена като алтернатива на Световната банка и Международния валутен фонд. В допълнение бе създаден и пул от условни валутни резерви, който да подпомага членовете в случай на затруднение с плащанията. Тези предложения се оказаха привлекателни не само за държавите от групата. Те привлякоха вниманието на други развиващи се страни, които имаха лош опит с програмите на МВФ за структурно приспособяване. Чрез механизмите на БРИКС при евентуална криза те не биха зависели само от Световната банка и МВФ.

Банката на БРИКС НБР е отворена за нови членове. През 2021 година към нея се присъединиха Египет, Обединените арабски емирства, Уругвай и Бангладеш. Техният дял обаче е на стойност много под 10-те милиарда щатски долара, депозирани от всяка една от държавите основателки.

Трите от петте икономики в БРИКС са в стагнация

Външната министърка на ЮАР Наледи Пандор потвърди, че има "огромен световен интерес" към БРИКС. "На бюрото ми има запитвания от Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, Египет, Алжир, Аржентина, Мексико и Нигерия", заяви тя в телевизионно интервю. По думите ѝ страните от БРИКС са готови да говорят за разширяване на групата, но първо трябва да бъдат обсъдени критериите за приемане. Темата ще бъде обсъдена на следващата среща на върха в ЮАР през август.

Междувременно митът за бързото икономическото развитие на страните от групата е далеч от реалността. От петте държави членки единствено Китай отбелязва непрекъснат растеж. Брутният вътрешен продукт на Китай нарасна от 6 трилиона до почти 18 трилиона щатски долара в периода между 2010 г. и 2021 г.. Икономиките на Бразилия, ЮАР и Русия обаче стагнират. Индия успя почти да удвои своето БВП - от 1,7 на 3,1 трилиона щатски долара.

Г-7 срещу БРИКС - това ли е бъдещето на световната политика?

Заради войната в Украйна, дистанцирането между страните от БРИКС и Запада се увеличи. Причината за това е, че Индия, Бразилия, ЮАР и Китай не се присъединиха към санкциите срещу Москва. Частично обяснение за това са например историческите търговски отношения между Индия и Русия, както и зависимостта на Бразилия от руски торове.

"Войната в Украйна доведе до дипломатически разрив между Запада и страните, подкрепящи Русия", пише британският политолог Матю Бишъп от Шефилдския университет.

Експертът Гюнтер Майхолд не разглежда БРИКС като антизападно обединение, а като платформа за реализиране на национални интереси. "ЮАР, Индия и Бразилия искат да лавират между различните страни", обяснява той. "И да реализират най-добрите възможности за своето развитие."

От друга страна, според Майхолд Китай използва платформата за собствените си глобални политически амбиции. Предложенията за посредничество във войната в Украйна и съвместните военни учения между Русия, Китай и ЮАР се вписват в тази стратегия.

"На Запад са разпознали тази промяна в стратегията и се опитват да ѝ противодействат", казва Майхолд. "На срещата на върха на Г-7 в Германия през 2022 г. Южна Африка и Индия бяха специално поканени, за да бъде предотвратена перспектива за световната политика, основана на принципа Г-7 срещу БРИКС."

Поставете оценка:
Оценка 3 от 70 гласа.

Свързани новини