Отидете към основна версия

4 350 63

Занапред "Магнитски" ще управлява България!

  • аец козлодуй-
  • уестингхаус-
  • ядрен реактор

Решението за вкарване на " Westhinghous" в българската икономика е политическо

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

На 14 юни т.г. България закупи нов атомен реактор от американците на "Westinghous". Цената е около 10 милиарда долара. Това решение бе взето прибързано. Без публично обсъждане или гласуване в парламента. В период на обърканост на върха на държавата и абсолютен хаос в Съдебната система. Поръчката така бе "претупана", че тя едва ли е вписана в бюджета 2023г. Не е трудно да се направи извода, а именно, че хората които взеха съдбоносното решение, се възползваха от "политическата мъгла", за да "хванат риба в мътната вода".

Решението за вкарване на " Westhinghous" в българската икономика е политическо. Ако зависеше само от икономически параметри, французите от FRAMATOM и EDF печелеха с явно превъзходство.

Първо защото имат опит в сътрудничеството с Козлодуй, второ защото са най-евтиният производител на електрическа енергия в Европа и трето - защото френската държава стои зад тях. Докато американците са частна фирма, която не предлага същата сигурност и стремежът на акционерите към максимална печалба, в миналото я доведе до фалит. Освен това американската атомна технология е коренно различна от руската.

Настоящият период на обща несигурност не започна с "атентата" срещу Гешев. Пластовете се размърдаха с публикацията на списъка "Магнитски". Общественото мнение, което почти се бе примирило да слуша всеки ден за "корупция по високите етажи на властта", наостри уши. И зачака. За разлика от простолюдието, засегнатите от прожектора на американския закон не "зачакаха", а задействаха.

След като "изхабеният" Гешев бе отстранен, изборът на нов прокурор провален и в настъпилата суматоха - поръчката за нов атомен реактор - подписана. Тези които организираха и се възползваха от вътрешната и външна бъркотия, поне в къси срокове, се застраховаха в очите на американците защото "наказаха" французите. FRAMATOM и EDF продължават да работят с руско ядрено гориво. Ние които явно се мислим за "По-католици от Папата" гордо ще плащаме по-скъпото американско и ще си го "пазим" за векове в нашата земя.

Има и друга подробност, която бие на очи. Защо закона "Магнитски" не посочи нито една друга държава? Гърция например? Какво по-точно виждат настоящите американски управляващи в лицето на България? Ако продължават да публикуват имена "на час по лъжичка", означава само едно - взели са ни за "Мекото на баницата" в обсадата на Русия.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 52 гласа.

Свързани новини