Отидете към основна версия

2 557 64

Александър Стоянов: Какво постигна Путин за 500 дни?

  • путин-
  • русия-
  • руска агресия

На практика ревитализира и мобилизира НАТО след дългия период на летаргия, съмнения и компромиси, последвал идването на Обама, а след това и на Тръмп на власт

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

500 дни в Украйна са достатъчно време за една равносметка, някъде по средата (или пък на 1/3) от настоящата война. Това коментира във "Фейсбук" Александър Стоянов.

Какво постигна Путин за 500 дни?

- Загуби около 50 000 убити руски войници и вероятно още три пъти по толкова ранени (по данни на британските военни, според руските опозиционери бройката е 177 000, други дават 250 000)

- Носи отговорност за поне 35 000 убити и ранени цивилни, от които петстотин деца - средно по едно дете на ден.

- Харчи около 500 000 000$ на ден за война (според по-консервативните оценки са "само" 200 000 000$), в която Русия няма успешно настъпление от около година.

- Прекрати енергийната зависимост на Европа към Русия.

- Доведе до превъоръжаване с модерна техника на всички Балтийски държави и Полша, превръщайки ги в още по-голяма заплаха за Русия.

- Предизвика разширяването на НАТО с още две, при това ключови държави - Швеция, с нейната първокачествена индустрия и Финландия - най-добре приспособената за успешни действия в арктически и суб-арктически условия армия в света.

- На практика ревитализира и мобилизира НАТО след дългия период на летаргия, съмнения и компромиси, последвал идването на Обама, а след това и на Тръмп на власт.

- Унищожи политическите дивиденти на множество про-руски партии и формации в Източна Европа. България, например, не е била толкова русофобски настроена от век насам.

- Превърна украинската армия в една от най-добре въоръжените и опитни войски в света - процес, който се задълбочава с всеки изминал ден.

- Разклати устоите на собствената си, внимателно градена система от клептократи и олигарси.

- Лиши Русия от над 100 000 работоспособни, предприемчиви мъже, които избягаха от мобилизацията. Заедно с тях избягаха и семействата им.

- Донесе на страната си икономически санкции, чийто дълготраен ефект върху икономиката и качеството на руските стоки и пазар тепърва ще се усещат.

- Превърна Русия в ресурсов васал на Китай - за да компенсира санкциите от Европа, Кремъл се принуди да сключва унизителни и не особено доходоносни сделки с Пекин.

- Унищожи външнополитическия престиж на страната си, нарушавайки всевъзможни договори от международен характер. Ще минат много години, преди коя да е държава да приема договор с Русия за чиста монета.

Зная, че у нас путинолюбивата флора и фауна превъзнася гросмайсторският гений на кремълския Румпелщилцхен, но явно гросмайсторските ходове са толкова гросмайсторски, че се оказаха отвъд майсторството на самия майстор.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 60 гласа.

Свързани новини