Отидете към основна версия

3 754 51

Одеса, която руснаците не успяха да превземат, се превърна в тяхна особена болка

  • украйна-
  • одеса-
  • русия

Руско-украинската война е война на цивилизациите

Снимки: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската федерация има цели в Украйна, които е готова да атакува без ограничения, сякаш иска да компенсира някакви наранявания от детството. И това не е само Киев – градът на техния срам и унижение, който те обещаха да превземат за 3 дни и към който се опитват изкуствено да вържат своя „руски мит“. Перлата на Черно море – Одеса, която нашествениците също не успяват да превземат, се превръща в тяхна особена болка. А редовните бомбардировки на историческия център, насочени към неговото унищожаване, само показват, че тази болка става все по-непоносима за тях.

„Наистина, въпреки наивните очаквания на Путин, Одеса не иска да стане част от неговия „руски свят“. Дори мнозинството от населението на този град днес да говори руски, това няма значение поради спорни исторически обстоятелства. Този уникален украински град винаги е бил преди всичко град на свободата. Свободата течеше в кръвта на одесците и никое правителство не успя да я потисне. Одеса винаги е била мултикултурна. Това е град, в който щастливо съжителстват много националности. Днес дори е трудно да се каже със сигурност кой е създал Одеса такава, каквато е. Трудно е да се каже кои нации са дали по-голям или решаващ принос за неговия просперитет. Този град е създаден от всички, които са живели в него: украинци, гърци, евреи, арменци, молдовци, българи, французи, германци, италианци, поляци...

По време на скорошната бомбардировка от руснаците много исторически сгради, създадени от архитекти от различни националности, са били повредени. Повечето от тях са построени от италиански архитекти, но има и паметници, създадени от французи, германци и холандци.

Въпреки това руснаците изглежда абсолютно не възприемат историческата стойност на Одеса. Като бомбардират града, те съзнателно унищожават истинското му лице, неговата мултикултуралност и колоритност, като сигурно няма как да не знаят, че застрашават уникални исторически паметници. Одеса е компактен град, всичко е близо, от пристанището до историческия център. За ракета разстоянието е много малко. И тук се проявява престъпният характер на действията на Русия.

Украинската седмица се пита дали руснаците са искали да унищожат историческия център на града, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО? „Това могат да знаят само тези, които са изстреляли ракети. Но няма значение дали са го искали или не. Самото използване на такива оръжия в гъсто населени градове, като ракети X-22 или Onyx, които имат грешка от 600 метра, тъй като са предназначени да унищожават групи самолетоносачи с тактически ядрени оръжия, вече е престъпление срещу човечеството“.

Руско-украинската война е война на цивилизациите. Това трябва да разберат всички, които все още виждат в това само междусъседски конфликт.

В Украйна Путин и неговата армия се бият не само за територии, въпреки че това също е важно. Като не превзема цяла Украйна или поне не особено геополитически привлекателни региони, Русия изглежда решена да нанесе максимални щети, както лидерите на Кремъл са правили от векове с всички свои съседи, които са се опитвали да завладеят. Унищожете всичко до максимум, за да няма следа от величието на миналото и го вземете за себе си.

Автор:
Роман Малко

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 49 гласа.

Свързани новини