Last news in Fakti
  Тема: Украйна

30 Август, 2023 11:35 3 680 51

Одеса, която руснаците не успяха да превземат, се превърна в тяхна особена болка

  • украйна-
  • одеса-
  • русия

Руско-украинската война е война на цивилизациите

Одеса, която руснаците не успяха да превземат, се превърна в тяхна особена болка - 1
Снимки: ЕРА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руската федерация има цели в Украйна, които е готова да атакува без ограничения, сякаш иска да компенсира някакви наранявания от детството. И това не е само Киев – градът на техния срам и унижение, който те обещаха да превземат за 3 дни и към който се опитват изкуствено да вържат своя „руски мит“. Перлата на Черно море – Одеса, която нашествениците също не успяват да превземат, се превръща в тяхна особена болка. А редовните бомбардировки на историческия център, насочени към неговото унищожаване, само показват, че тази болка става все по-непоносима за тях.

„Наистина, въпреки наивните очаквания на Путин, Одеса не иска да стане част от неговия „руски свят“. Дори мнозинството от населението на този град днес да говори руски, това няма значение поради спорни исторически обстоятелства. Този уникален украински град винаги е бил преди всичко град на свободата. Свободата течеше в кръвта на одесците и никое правителство не успя да я потисне. Одеса винаги е била мултикултурна. Това е град, в който щастливо съжителстват много националности. Днес дори е трудно да се каже със сигурност кой е създал Одеса такава, каквато е. Трудно е да се каже кои нации са дали по-голям или решаващ принос за неговия просперитет. Този град е създаден от всички, които са живели в него: украинци, гърци, евреи, арменци, молдовци, българи, французи, германци, италианци, поляци...

По време на скорошната бомбардировка от руснаците много исторически сгради, създадени от архитекти от различни националности, са били повредени. Повечето от тях са построени от италиански архитекти, но има и паметници, създадени от французи, германци и холандци.

Въпреки това руснаците изглежда абсолютно не възприемат историческата стойност на Одеса. Като бомбардират града, те съзнателно унищожават истинското му лице, неговата мултикултуралност и колоритност, като сигурно няма как да не знаят, че застрашават уникални исторически паметници. Одеса е компактен град, всичко е близо, от пристанището до историческия център. За ракета разстоянието е много малко. И тук се проявява престъпният характер на действията на Русия.

Украинската седмица се пита дали руснаците са искали да унищожат историческия център на града, който е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО? „Това могат да знаят само тези, които са изстреляли ракети. Но няма значение дали са го искали или не. Самото използване на такива оръжия в гъсто населени градове, като ракети X-22 или Onyx, които имат грешка от 600 метра, тъй като са предназначени да унищожават групи самолетоносачи с тактически ядрени оръжия, вече е престъпление срещу човечеството“.

Руско-украинската война е война на цивилизациите. Това трябва да разберат всички, които все още виждат в това само междусъседски конфликт.

В Украйна Путин и неговата армия се бият не само за територии, въпреки че това също е важно. Като не превзема цяла Украйна или поне не особено геополитически привлекателни региони, Русия изглежда решена да нанесе максимални щети, както лидерите на Кремъл са правили от векове с всички свои съседи, които са се опитвали да завладеят. Унищожете всичко до максимум, за да няма следа от величието на миналото и го вземете за себе си.

Автор:
Роман Малко


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 49 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 12 Отговор
    Одеса е стар български град от преди 50 000 години.Преди потопа в Черно море.

    Коментиран от #37

  • 2 Нека

    7 34 Отговор
    ги боли !
  • 3 ру БЛАТА

    11 34 Отговор
    Пълни с руz наци
  • 4 Фашистите от Укрия разкарайте се!

    54 25 Отговор
    Бай пън да си ги прибира простите Урки!
  • 5 Офф..

    70 20 Отговор
    Бандеро-фашагите ли,които гориха беззащитни цивилни в същата тази Одеса,те ли са светлината и цивилизацията на планетата Земя? Що не си ..... .......?
  • 6 Азз

    43 13 Отговор
    аУторчето....акъла ти е малко.....ама знаеш да пишеш за който плаща,а..?
  • 7 ТаУмВзе

    29 9 Отговор
    Еврейна нацист ли! Бухахах Новините са просто Реклама на Пропаганда.Z
  • 8 Майна

    30 11 Отговор
    Руски висш военен- стратегията да съсредоточат всички сили в определена точка за ,,контранастъпление,, ще доунищожи числеността им като армия..,и то върви със страшни темпове( тук много помогнаха,, англосаксите щото те са ,,известни,, ( ха ха ) стратези..
    Та ,пътят към Киев и Одеса, те сами го разчистиха( така завърши)...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Кочо

    16 18 Отговор
    Населението не искало да е сРусия и в Русия! Какво да каже населението, след като видя как горят хората и ги хвърлят през прозорците! САЩ не дава Одеса и затова утонул крайсер миналата година! Самият Зеленски знае, че не може да има исторически претенции Одеса да е украински град и се опитва да размие нещата, като ласкае, за да привлича на своя страна, цитат - ,,Одеса винаги е била мултикултурна. Това е град, в който щастливо съжителстват много националности. Днес дори е трудно да се каже със сигурност кой е създал Одеса такава, каквато е. Трудно е да се каже кои нации са дали по-голям или решаващ принос за неговия просперитет. Този град е създаден от всички, които са живели в него: украинци, гърци, евреи, арменци, молдовци, българи, французи, германци, италианци, поляци..."

    Смеска! На Путин не му остава друго, освен да капитулира или унищожи всичко! Което важи 13 пъти повече за киевската хунта!

    Коментиран от #47

  • 11 Припомнете кога

    35 6 Отговор
    Я нападнаха и не я превзеха че този момент ми се губи
  • 12 Проклети

    13 34 Отговор
    ватници безбожни!
  • 13 Калмук

    10 10 Отговор
    Да, Одеса е наистина един много шарен град, със собствена атмосфера и излъчване. И, ако някой си мисли, че със сила може да наложи своята "истина" за града - значи изобщо не познава града и жителите му.
  • 14 Одеса също е Руска

    33 14 Отговор
    и ще е такава!И още Киев Харков Херсон и още много други! Украйна ще остане едно джудже,подобно на балтийските джуджета!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Край

    22 1 Отговор
    "сякаш иска да компенсира някакви наранявания от детството" Това все едно гледам американски филм дето 30% от геройте са изнасилвани от баща си в детството или в училище са ги млатили до видиотяване или майка им е била наркоманка и пияница и ги е продавала на пастора от незенам коя си секта.
  • 18 Гост

    33 3 Отговор
    Толкова задълбочен аналаз на Одеса инравите, а нещо съществено липсва - липсва поне една дума за изгорените живи хора в профсъюзния дом само преди няколко години. Може ли да се забрави такова "събитие", когато се пише за Одеса?
  • 19 ами

    10 5 Отговор
    някой да им каже на руснаците, че перемогата дойде, че не са забелязали...и им вземете лопатите
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Пффф

    10 26 Отговор
    Българите бяха превърнати в крепостни и по времето на руско-съветския комунизъм - без право на личен бизнес, без право да се пътува където си искаш. Това искат от вГъзраждане за вас!
  • 22 Песен

    7 1 Отговор
    Черное море мое

    Коментиран от #26

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ТАКА СИ Е

    9 28 Отговор
    През последните 20 г. Съм бил поне 70. 80 пъти в Одеса, така че познавам града и хората. Констатацията ми е, че одесит, който вместо да говори руски, говори украински…няма. Градът е абсолютно руско езичен. Що се касае до това обичат ли там руснаците…отговорът е НЕ! На последните избори категорично спечели зеленски. Впрочем само идиот може да харесва руската държава…територията с най много полезни изкопаеми, прясна вда и гори и същевременно с толкова бедно население, че войниците им започнаха да крадат перални и хладилници от украинските домове!

    Коментиран от #27

  • 25 Оградиха МОЧА с желязна ограда.

    6 19 Отговор
    Направиха резерват за комунисти.
    Ще водят туристи да гледат пациентите.

    Коментиран от #29

  • 26 Белата Златка

    0 7 Отговор

    До коментар #22 от "Песен":

    Крим е ГРЪЦКИ!

    Коментиран от #38

  • 27 Край

    6 12 Отговор

    До коментар #24 от "ТАКА СИ Е":

    Това е живото доказателство, че ние и руснаците сме братя близнаци. Българите също не можем да подредим държава. Българите също не се понасяме и се пръскаме по света.
  • 28 Гена крокодила

    25 7 Отговор
    Осрайна ще гледа Черно море през криво италианско тестено изделие или на картички!

    Ако остане нещо от Осрайна.
  • 29 Ще тургаме и

    8 16 Отговор

    До коментар #25 от "Оградиха МОЧА с желязна ограда.":

    Копейката.За атракцион на чужденците.
  • 30 90% от "бежанките" в България

    6 10 Отговор
    са от Одеса и областта. Т.е. те са рускини с украински паспорти и би трябвало да бягат в матушка Русия , а не по 5- звездните хотели в България.

    Коментиран от #34, #35

  • 31 Пффф

    10 25 Отговор
    Когато руската и.з.м.е.т идва уж да ни асвабаждава, а де факто, да ни окупира, е смаяна какви китни каменни къщи на по два ката с градини, пасища, овощни земи и добитък имат "поробените". В същото време, 15 години преди това да се случи и.з.м.е.т.т.а все още е била крепостна - без право на собственост и свободно движение, живуща в сламени и кирпичени колиби, по-окаяни от най-бедняшкия обор за домашни животни в България. Българите през турско винаги са имали право на собственост, да ходят където си искат, да си построят хубави къщи, и свидетелства за това са Боженци, Копривщица, Троян, Лещен, Долен, и още куп красиви селища от онова време. Проколхозните и.з.р.о.д.и това не го отчитат, натъпкали са главите на популацията колко жестоко било през турско, а тогава какво да кажем за историята на северомонголската популация, с дръпнатите оки вследствие на 250 години монголско осеменяване, после векове наред живущи като животни на помещиците, както споменах, и накрая - 70 години най див и варварски комунизъм с десетки милиони убити само от чичко сталин, унищожил всякакви останали микрочастици морал в народопсихологията им като е издигнал доносничеството срещу най-близките на пиедестал.

    За няколко десетилетия българите бяха превърнати в крепостни като руснаците, по времето на руско-съветския комунизъм - без право на частен бизнес, без право на свободно пътуване.

    Това искат за вас от вГъзраждане - да сте роби по руски образец!

    Коментиран от #33

  • 32 Войната

    26 8 Отговор
    ще продължи 3 години , руснаците ще вземат още 3 области последна ще е майка Одеса , ще възстановят паметника на основателката на града Екатерина Велика , ще си починат на Черно море и войната ще приключи
  • 33 Глей сига

    8 3 Отговор

    До коментар #31 от "Пффф":

    АЛО ПФФФФФ Д.А.Т.И.С.Е.Р.А.В.У.С.Т.А.Т.А. ЛАП ЛАП
  • 34 Шинел/бг

    9 3 Отговор

    До коментар #30 от "90% от "бежанките" в България":

    Извинявам се,може ас нещо географията да бъркам,но с тези които съм имал възможност да разговаря в Несебър са споменавали области доста далеч от Одеса.от години северната част на черноморието както и около Китен,са хора от по богатите райони на Украйна около столицата най вече.
  • 35 Филантроп Евреич

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "90% от "бежанките" в България":

    Не е луд който яде баницата...
  • 36 Всъщност,

    16 2 Отговор
    Има още време за Одеса - тя е ключът към Приднестровието.
  • 37 Историк+

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Май нещо си позабравил за гръцката колонизация по Черно море

    Коментиран от #40

  • 38 нннн

    3 3 Отговор

    До коментар #26 от "Белата Златка":

    Одеса не е в Крим.
  • 39 Ванга

    16 6 Отговор
    Одеса ке падне. она е руска.
  • 40 Последния Софиянец

    3 3 Отговор

    До коментар #37 от "Историк+":

    Гръцката цивилизация по островите е създадена от българи дошли от север.Морските народи.
  • 41 Иван Попов

    15 1 Отговор
    Евреите отдавна имат апетити за територията на Украйна. Но това няма да стане.
  • 42 Много лъжи

    15 4 Отговор
    Прочетох и само една истина казана с половин уста
    Одеса е населена с руснаци
  • 43 Човек с памет

    10 7 Отговор
    Кога са опитвали руснаците да презвемат Одеса ? Дата ?
  • 44 Вале-каро

    14 5 Отговор
    Защо никой не споменава какви са официалните цели на Русия заявени при започването на тази специална военна операция. Защо всички им преписват цели които те никога не са обявявали. Защо ли?
  • 45 Си ган Голямо

    8 0 Отговор
    "Автор:
    Роман Малко"

    Ако не беше в главата му "Малко", щеше да се сети, че Без Одеса, нищо и никога няма да свърши!!!
  • 46 Моряка

    12 8 Отговор
    Какво ще превземат рууснаците Одеса.Тя си е тяхна,просто ще си върнат откраднатото.Одеса е застроена преди 250 години по нареждане на Екатерина Велика,като търговско пристанищен град,с парите на Руската империя ,от Княз Потьомкин.За целтта той е поканил френските градостроители Ришельо и Де Рибас,както и други френски и италиански архитекти.Понятието с неизяснена същност Украйна тогава изобщо не е съществувало.Одеса е оцеляла и възтановена след жестоката обсада от немско румънските войски през ВСВ,даже са я преименовали на град Антонеско.Да ама пак си е Одеса,възтановена от румънските военнопленници.Свикнала е,ще се оправи.
  • 47 Одеса

    9 12 Отговор

    До коментар #10 от "Кочо":

    преди години

    Коментиран от #48

  • 48 реру

    15 1 Отговор

    До коментар #47 от "Одеса":

    "преди години"


    Така е...

  • 49 ОДЕСА ЩЕ Е ВИНАГИ РУСКИ КАКТО И Е БИЛ !

    7 8 Отговор
    НО ПЪРВО ЩЕ ЗАПРИЛИЧА НА АЗОВСТАЛ В МАРИОПУЛ ! УКРАЙНА ДА ЗАБРАВИ ЗАОЧЕРНО МОРЕ И КИЕВ !
  • 50 Руский

    5 7 Отговор
    Задължително всичко трябва да бъде изравнено със земята , това заслужават укрофашистите.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.