Отидете към основна версия

1 226 1

Местан: Банките да огласяват банковите сметки на висши политици

  • местан-
  • банките-
  • огласяват-
  • банковите-
  • сметките-
  • висши политици

Никой не е по-висок от закона

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като г-н Христо Бисеров се оттегли от политиката и след като ден по - късно постепенно стават ясни причините, които стоят зад това негово решение, ние от ДПС сме призовани, осбено силно вчера, да дадем отговори за казуса „Бисеров”. Съвършено доблестно ще ви представя отговора на ДПС на този етап на базата на информацията, с която рапзолагаме, след което ще ви представя една далеч по- солидна и отговорна политическа позиция на ДПС, която официално ще представим и на Консултативния съвет по национална сигурност към Държавния глава.

Като председател на ДПС заявявам, че ДПС даде вече своя политически отговор, не покри и не прикри случая „Бисеров”. Не направи дори опит да се прикрие случая. Не дотира политически г-н Христо Бисеров. Случаят „Бисеров” е в прокуратурата и отговорът ще дойде оттам - компетентен и изчерпателен. Няма по - честен пред държавата отговор от този, защото и държавата вече не е същата. Т.е. не е герберска. Не е възможно да има избирателен подход. Един към представители на опозицията и друг към представителите на управляващата партия. Освен това България има за Главен прокурор блюстител на закона наистина, който няма да цепи басма никому, независимо дали е на власт или е в опозиция. Повтарям - отговорът на ДПС е ясен. Никой не е по- висок от закона. Пред него ще отговаря всеки съгрешил, независимо дали се казва Бисеров, Цветанов или Борисов. А за отговорите, които дължи последният, ние ще говорим с вас допълнително. Те не са предмет на днешното ми официално изявление от името на ДПС.

Казусът „Бисеров” обаче поставя един фундаментално важен въпрос за банковите сметки на висшите политици. И нашият политически отговор е следният - По отношение на висшите политици принципът, заложен в банковата тайна, трябва да отстъпи на друг публичен интерес, свързан с принципа ”необходимо е да се знае”. Затова ПГ на ДПС и ДПС като цяло настоява Министерски съвет, собствено мин.-председателят Пламен Орешарски на едно от следващите заседания на Европейския съвет, т.е. на Съвета на министър- председателите на ЕС, да инициират, повтарям - България и българското правителство да инициират пред съвета на министър - председателите на ЕС разработването и приемането на нарочен общ европейски регламент, който в последствие да се ратифицира от националните парламенти на всички държави– членки на ЕС, с който банките да бъдат задължени да огласят банковите сметки на висшите политици. Особено силен акцент в този общ европейски регламент трябва да падне и върху банковите сметки на висшите политици от ЕС в офшорните зони. Тази идея ще бъде презентирана официално от мен на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност към Държавния глава, което заседание ще се проведе на 20.11.2013г. Очакваме еднозначната и силна подкрепа на първо място на държавния глава Росен Плевнелиев, а наред с това и на висчки останали политически сили.

Чухме коментари, че това решение би било опасно и би имало неблагоприятни последици за икономиката. Категорично не сме съгласни с тази теза. Защото естествено е, че принципът за банковата тайна трябва да се съхрани за всички редови граждани на ЕС. Но, когато става въпрос за висшите политици, ние припомняме, че нас никой не ни принуждава да се занимаваме с политика. Това е наш собствен избор. И като сме избрали да се занимаваме с политика, ще се подложим доброволно и на ограничения. Т.е. нашите сметки било в швейцарски банки, било в Сейшелските острови не могат да бъдат в тайна от българското общество. Трябва да бъдат разкрити. Повтарям - няма нищо по-естествено от това, търговецът да има своите банкови сметки, включително и в офшорките. Но това занапред не може да бъде привилегия на висшите политици. Това е ясният, принципен, категоричен отговор на ДПС по казуса „Христо Бисеров”.

Що се отнася до това, кои са висшите политици - естествено, че това е въпрос на дефиниция и вероятно ще породи спор, но имаме достатъчно солидна база. За висши политици можем да приемем например списъка от длъжности, за които се дължи задължително декларация в публичния регистър на доходите. Аз мисля, че това е един достатъчно надежден ориентир.

В отговор на въпрос: "Защо за целия ЕС, това няма ли да блокира идеята?", Местан заяви:

Ако не е регламент на целия Европейски съюз, вероятно дори българският закон да го изисква, ако няма общ европейски регламент, други банки могат да откажат на българските специални служби или на българската държава информация. За да бъде работещ регламентът, той наистина трябва да бъде общ. Т.е. той е много важен елемент от това, което и протестиращите български граждани изискват от политиците от висчки партии - прозрачност. Прозрачността засяга преди всичко легалността на доходите на висшите политици, информираността на обществото за всички сметки, повтарям в това число и в офшорните зони.

В отговор на въпрос: "Необходимо ли е да се знаят и банковите сметки на роднините на висшите политици?", лидерът на ДПС отговори:

Категорично ще се съглася с вас и заявявам, че този регламент, ако не обхване и лицата от семействата на висшите политици, няма да сме решили никакъв проблем. Отговорът на този въпрос ми даде възможност да поясня, че визираме и семействата на висшите политици.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЦС на ДПС освободи Бисеров /Обновена/

    Централният оперативен съвет на ДПС освободи Христо Бисеров от поста заместник-председател на партията и като член на Централното бюро. Това е стан ...
    16.11.2013
    1 672
    0