Отидете към основна версия

5 408 74

Бесове по Митрофански

  • елеонора митрофанова-
  • русия-
  • руска агресия-
  • руска църква в софия

Отворете Руската църква и назначете български свещеници

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на Милена ФУЧЕДЖИЕВА за в. "Филтър"

В България ежедневно се живее в две действителности. Просто трябва да се возите в такси. На един светофар бяхме спрели до кола с неразгадаем лейбъл. Шофьорът на отиване предположи, че е китайска, след което гордо съобщи, че новият „Москвич“ бил страхотен. Изказах съмнение, базирано на първата кола на баща ми и достатъчно дълъг живот през соца, за да знам точно какви са руските коли. За да прекъсна безсмислието на този разговор, му казах, че цял живот карам предимно американски коли, също така корейски и японски. Той каза, че руските били най-хубавите на света. За последно отговорих, че руснаците не са известни със своята електроника, на което той млъкна. Нямаше аргумент в тази посока.

На връщане другият шофьор отчаяно възкликна: „Най-накрая Борисов, Пеевски и Кирил Петков да вземат нещата в свои ръце и да разкарат най-после този паметник!“.

Поклатих глава в съгласие. Безспорно сме в особен цикъл, в който на пиратите от Росенец им е наредено да спрат да превземат Росенец. Също така е безспорно, че близо за година Делян Пеевски се наложи като фактор за прогрес в обществото с редовни разумни изявления от кулоарите на Народното събрание. Смайващо просто. Човек се чуди коя действителност е била „истинската“. Тази на десетгодишната битка срещу Пеевски или тази на Пеевски от „последните дни“.

Има такава американска църква, която има силно влияние в България, най-вече върху ромското население – Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни. Правят „чудеса“. Ромите, повярвали в Бог, се преобразяват в съвестни български граждани – трансформация, която източноправославната църква се оказа неспособна да възпита.

Така, както виждаме, че Делян Пеевски успя да разруши цялата структура на идеологията на битката срещу него на ДБ и ДСБ, може би той е новият „месия“, който явно ще слушаме в пореден захлас. Свикнали да се говори за „Бойко“ и „Христо“, скоро май ще говорим за „Делян“, без „Пеевски“. Най-безумното е, че в тези редове иронията ми е не особено убедителна за самата мен. Добрата новина във всичко това е, че Магнитски размагнетизира представите ни за всичко. Явно този процес се е случил и с „Делян“. Другата добра новина е, че се приключи с демонизирането на ДПС, които са без съмнение евроатлантици и либерали. Третата добра новина е изгонването на руските духовници. Четвъртата добра новина, направо блага вест, е, че след 109 години от построяването на Руската църква, научихме, че е българска. Руската църква е кръстена на св. Николай Мирликийски, или свети Николай Чудотворец, или свети Никола, който – изненада! – не е бил руснак, а архиепископ на град Мира в Ликия, Мала Азия.

„През целия си живот Никола помага на страдащите, защитава невинните и укрепва слабите… След смъртта си е почитан като светец и покровител на бедните, децата, моряците, рибарите, пътешествениците, търговците, банкерите и лихварите, затворниците, покаялите се крадци, пивоварите, бъчварите, фармацевтите… погрешно обвинените… Свети Никола е единственият светец, комуто се приписва, че притежава силата да възкресява…“ – Уикипедия.

И се случи чудо благодарение на русенския митрополит Наум! Руската църква възкръсна благодарение на него, но явно и на свети Никола, който „притежава силата да възкресява“, като българска.

С вече очевидно незаконната намеса на посланик Митрофанова в делата на Българската църква със затварянето на Руската, ние, 109 години по-късно, проумяхме, че тя няма никакво право да я заключва, защото Русия нито я е строила, нито я е финансирала и тя е изцяло НАША собственост, наше владение, наша трибуна за тези, които имат нужда от вяра и религия. Българите сме тези, които сме я издържали, не руснаците. Само че обикалящите църквата малоумници в знак на протест живеят в другата действителност, тази, в която руските коли са най-добрите на света. И те са готови да отрекат българската собственост на църквата, само и само да изкарат Русия жертва, а не активен и зловреден разединител на българския народ.

Отворете църквата веднага и назначете български свещеници. Защо досега не е отворена? Кой се страхува да го направи? Русия ще ни нападне, за да завладее църква, която не е нейна? Винаги има опасност, разбира се, съдейки по войната, която доведе до тези събития, но това е нелепо. Църквата трябва да бъде отворена веднага. Това не е нито дипломатически, нито шпионски скандал, а връщане на незаконно завоювана от руснаците територия.

Интересно как ще оправдаят пред себе си руския си „патриотизъм“ тези българи, които ревнаха в един глас, че ние, българското правителство, ДАНС, изобщо ние, българите, сме затворили Руската църква. Те ще намерят оправдание и за мълчанието си при новината, че е българска. Мълчание на руски слуги. Ние обаче няма да мълчим и очакваме бързи действия на Българската православна църква по отварянето на Руската църква.

Там руските слуги също не са малко, но е достатъчен един патриот като русенския митрополит Наум, за да се разрита този кошер, който не само не дава мед, а взима от българския. Свети Никола, ти си защитник на погрешно обвинените, които в случая сме ние, българите, от посланик Митрофанова. Ако БПЦ се мотае твърде много с отварянето на твоята църква тук, намеси се и го забързай.

Дотам стигнахме, да се обръщаме към светци за съдействие срещу Митрофанова. Затова сега е моментът да бъдете подканени да гледате „Хага“ в Народния театър. Само че няма билети, за ужас на разни влюбени в Русия актриси, които говорят глупости за постановката, че се подигравала с руската класика. Няма такова нещо. Подигравката не е с класиката, а с кликата на Путин, която унищожава Русия в момента.

Винаги е имало политическа сатира и винаги ще има. Само по време на соца беше забранена така, както в момента е забранена в Русия. Този спектакъл обаче надскача пропагандата на текста с високото ниво на режисурата на Галин Стоев, както и със страхотните актьорски изпълнения. Забележително е, че черният хумор не те кара да намразиш главните герои в „Хага“, Путин и обкръжението му, а ти става жал за руския народ, подчинен на една нова тоталитарна система, която не отстъпва по нищо на предишната. Само че този път тя няма шанс да се разрасне, защото просто няма да ѝ бъде позволено от Европа и Америка.
Да, бесове, и бесовете са отново руски, Митрофански.

Иранските приятели на Путин са се заели да изтребват кучета и да арестуват собствениците им, които не се подчиняват да ги предадат. Според иранските хардлайнери притежанието на кучета е западно влияние и собствениците им са „морално пропаднали“. Вероятно за пръв път в света в Иран е създаден затвор за кучета. Собствениците им, предимно млади мъже и жени, са подложени на репресии и масово арестувани заради западния си начин на обличане. Наша приятелка, иранска еврейка, чиито родители са напуснали Иран и емигрирали в Лос Анджелис след изгонването на Мохамед Реза Пахлави, направил Иран богата и урбанизирана държава, от аятолах Хомейни през 1979 г., от няколко години непрекъснато протестира срещу безумията на иранската инквизиция. Да притежаваш куче било антиислямско.

Ясно е, че при диктатурите да си човек е западно влияние. Трябва да си пречупен, безмълвен слуга, на когото е забранено да мисли и да говори свободно. Само че тези системи рано или късно се сгромолясват, защото човешката природа винаги мечтае за свобода. Ние сме родени, за да бъдем свободни, спазвайки едни общи правила за достойнство и морал, които ограничават възможността да си причиняваме зло, живеейки заедно. Всички нации имат светли личности, които са се борили за свободата на народа си. Путин в момента се бори за собственото си оцеляване, за сметка на народа си, но и за сметка на всички нас, които плащаме за отпора срещу него.

Той изземва активите на всички западни компании, правили бизнес в Русия, и ги подарява на нови избрани от него хора. По този начин си осигурява нова олигархична класа, която да го държи на власт докато… какво? Спечели войната? Това няма как да стане. Или може би ще построи стена между Русия и Украйна, която да го пази от НАТО и от нас, живеещите в цивилизования свят. Някой ден той ще забрани да се учат чужди езици, да се носят дълги коси от мъжете, после ще забрани жените да се обличат „западно“, накрая ще забрани и кучетата и котките като западно влияние.
Гледаш „Хага“ и не може да не ти стане болно за руския народ, за който явно няма измъкване от спиралата на тоталитаризма.

А децата по света масово говорят все повече с англицизми. Не че това е прекрасно, но е знак, че една култура е в пъти по-силна от друга. И никой не ги принуждава да го правят. Дали това е зле или добре, времето ще покаже. Засега изборът между двата свята е ясен за тези, които ценят личната си свобода, и той не е Русия.
Отворете Руската църква и назначете български свещеници.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 96 гласа.

Свързани новини