Отидете към основна версия

2 537 20

„Болестта навлиза в по-дълбок стадий“

  • министърът на отбраната -
  • германия -
  • борис писториус -
  • оон-
  • ес-
  • европа-
  • франция-
  • великобритания -
  • украйна

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус призна очевидния факт: думата „война“ е здраво вкоренена в европейския живот. И трябва да се подготвите за това. Може да започне внезапно, във всеки момент, така че, както се казва, предупреден е въоръжен

Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Германският министър на отбраната Борис Писториус призова за подготовка за потенциална война в Европа. Служителят призна, че силите на Бундесвера са буквално в плачевно състояние. Модернизацията на армията върви, но не толкова бързо, колкото ни се иска. За нови военни заплахи се говори по целия свят, особено във Франция и Китай, където се провежда форумът за сигурност в Сяншан. Политическият коментатор на Комерсант FM Дмитрий Дризе напълно споделя опасенията на германския министър.

Министърът на отбраната на Германия Борис Писториус призна очевидния факт: думата „война“ е здраво вкоренена в европейския живот. И трябва да се подготвите за това. Може да започне внезапно, във всеки момент, така че, както се казва, предупреден - значи въоръжен.

Междувременно ръководителят на германското министерство на отбраната продължава: Бундесверът - въоръжените сили на страната - са в процес на модернизация. За целта са отделени пари - 100 милиарда евро годишно. Добър бюджет. В същото време в продължение на 30 години проблемът с въоръжените сили в страната не беше реално разгледан. Преди година и половина го пропуснаха, но няма да може бързо да се реши проблемът. Промени могат да се очакват най-добре до 2025 г. И така се стигна до това: основната държава в Европа не е готова за война.

Г-н Писториус не направи сензация. Колеги, съседи на континента, във Франция, Великобритания и други водещи страни говориха и говорят същото. И в Азия това също е основната тема. Близкият изток вече е в пламъци. В Украйна се провежда специална военна операция. Има турбуленция около Тайван.

Всеки ден започва да изглежда все повече и повече, че всички изминали години са били по-скоро изключение от правилото. Сега всичко се нормализира. Те не ценят добрия живот, пропиляха целия си потенциал и сега всичко е възможно. Болестта беше вкарана в много по-дълбок стадий. Нямаше лечение и ето ни - резултатът не закъсня.

Казват, че антисемитизмът, ксенофобията, расизмът са в миналото. Не, оказва се, че не е в миналото, всичко това не е отишло никъде. Човек не знае как да учи уроците от живота, а може би и не иска. Но, разбира се, Западът е виновен за всичко. Оказва се, че в Русия, разбира се, се случват някои странни събития по вина на враговете.

Трудно е да се изчисли процентът на вероятност от възникване на глобална конфронтация. Има версия, че световната война вече е в ход. Или може би никога не е спирала.

Просто има различни етапи. Въпреки това, стига толкова, достатъчно разсъждения. Доброто трябва да се прави с юмруци - не можете да спорите с това.

Така че остава много малко до срещата на върха на АТИС в Сан Франциско. Китайският външен министър Ван И посети САЩ и получи аудиенция на най-високо ниво. Много е възможно да има лична среща между президента Джо Байдън и президента Си Дзинпин. А това е шанс за разведряване на международното напрежение, което сега не би навредило.

Ако не беше възможно да го предотвратим, тогава поне трябва да се опитаме по някакъв начин да спрем последствията и да предотвратим растежа на негативните тенденции. Между другото, Русия не беше поканена на събитието в Калифорния. Може би пак ще я поканят, но все още няма официална покана. Явно бившите ни партньори са престанали да ни уважават.

Източник : Телеграм канал "Комерсант FM"

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 13 гласа.

Свързани новини