Отидете към основна версия

4 737 101

Авдеевка: ключът към победата на Русия във войната

  • авдеевка-
  • украйна-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • донецк-
  • донецка област-
  • володимир зеленски

Продължават да се водят жестоки боеве за източния украински град

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Руските сили продължават нападенията си над източния украински град Авдеевка с цел обкръжаване на войските на Киев, докато конфликтът в Украйна, воден от Москва, продължава да се разширява. Сблъсъците напомнят на битката за друг източен град, Бахмут, който падна под контрола на руските сили през май миналата година след продължителни жестоки улични боеве, пише агенция "Ройтерс".

От началото на октомври, когато Москва стартира своята подновена офанзива около Авдеевка, главнокомандващият на украинските въоръжени сили Валерий Залужни и западни военни експерти започнаха да изразяват скептични оценки относно възможностите на Украйна да пробие руските линии. В Киев и на Запад се признава, че пълномащабната руска инвазия преди повече от 21 месеца, наречена от Москва "специална военна операция", може да влезе в нов етап на позиционна война, която включва статични и продължителни изтощителни битки.

Авдеевка, където преди началото на конфликта живееха около 32 000 души, е на фронтовата линия от 2014 г., когато беше кратковременно окупиран от подкрепяните от Москва сепаратисти, контролиращи части от Източна Украйна.

В града, който в голяма степен е разрушен, се намира най-големият завод за кокс в Украйна - съоръжение от съветската епоха, което преди конфликта е било един от водещите производители на този вид гориво в Европа. Коксът е твърд материал с високо съдържание на въглерод и минимални примеси, получаван чрез нагряване на въглища или нефт без наличие на въздух. Този продукт е от съществено значение в промишлеността за топене на желязна руда и също като гориво за пещи и ковачници. В сравнение с други видове въглища, коксът е значително по-екологичен.

Заводът, твърди Москва, се използва от украинските сили като база и склад за оръжие и в момента е главната цел на руските атаки. Авдеевка, разположен на север от окупирания от Русия град Донецк в промишления регион Донбас, се превърна в здраво укрепена крепост на украинската отбрана. В момента се предполага, че в града са останали около 1500 жители, а според някои източници този брой може да бъде и по-нисък. Мнозинството от тях се крият в мазета, а според официалните данни нито една сграда в града не е останала непокътната.

И двете страни считат, че Авдеевка е от ключово значение за стратегическата цел на Русия да добие пълен контрол над източните провинции Донецк и Луганск - две от четирите украински области, които Русия твърди, че е анексирала, въпреки че не ги контролира напълно. Авдеевка се разглежда като врата към град Донецк, намиращ се на около 15 км на юг, като жилищните райони на последния редовно са обстрелвани от украинските сили, според руски официални изявления. Превземането на Авдеевка би се разглеждало като разширяване на територията, под контрола на Русия. Вземането на Авдеевка може да има психологически ефект, повишавайки моралния дух на руснаците и налагайки психологически удар върху украинските сили, които до момента постигнаха само ограничени успехи в провежданата от тях контраофанзива, започната през юни.

Украински и западни анализатори твърдят, че новата офанзива на Русия в Авдеевка, която е най-обширната операция след нападението над Бахмут, се извършва със значителни човешки жертви. Руската армия се стреми да превземе силно укрепения индустриален град в продължение на почти два месеца, превръщайки Авдеевка в основен фронтов пункт след неуспеха на украинската лятна контраофанзива, посочва Франс прес.

В началото на тази седмица кметът на града, Виталий Барабах, отбеляза, че руските атаки и артилерийски обстрели са нараснали значително. Украинският представител поясни, че третата вълна от вражески атаки се различава от предишните, тъй като е насочена от две нови посоки. Целта на тези атаки е ясна - отклоняване на колкото се може повече сили на украинската армия, докато руските сили продължават опитите си да обкръжат Авдеевка от юг и север. Според Института за изследване на войната, базиран в Съединените щати и използващ геолокационни изображения, руските войски са постигнали забележителен напредък в областта на Авдеевка.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 35 гласа.

Свързани новини