Отидете към основна версия

5 273 75

Запомнете промените в чл. 65 в Конституцията

  • конституция-
  • промени-
  • закони-
  • двойно-
  • гражданство-
  • последствия

Просто скоро може да стане така, че да имаме министър с двойно гражданство

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Народното събрание се зае с нелеката задача да направи и приеме промени в Конституцията, за да я осъвремени. Защото, видите ли, вече не отговаряла на времето, в което живеем. И докато големият разговор е как да се промени съдебната система, за да стане по-политически угодна, между редовете се прокрадва и промяна в чл. 65.

Какво гласи той:
Чл. 65. (1) За народен представител може да бъде избиран български гражданин, КОЙТО НЯМА ДРУГО ГРАЖДАНСТВО, навършил е 21 години, не е поставен под запрещение и не изтърпява наказание лишаване от свобода.
(2) Кандидатите за народни представители, които заемат държавна служба, прекъсват изпълнението ѝ след регистрацията си.

В проекта на ДПС за промени в Конституцията пък е записано:
чл.65 – думите „който няма друго гражданство“ да отпадат


И това, наред с всичко останало като промени, се приема от некоалицията и се придвижва към гласуване. Ударно гласуване, защото до Коледа промените трябва да са факт. Нали така обещаха. Ако пък има някакви неточности, после Конституционният съд ще се произнесе и коригира. Да се направят промени на промените. Някак познато. Иначе въпросът защо е бързането има прост отговор – сега има сглобково некоалиционно мнозинство и промените може да се прокарат, има нужните подписи.

После може да няма такова мнозинство, може и да няма ротация, може и да няма кабинет, може… много неща. Моментът да се прокарат тези промени е сега. ГЕРБ и ДПС го усещат и работят ударно. Въпросът опира в ПП и ДБ – дали ще сложат подписите си. Най-вероятно ще стане.

Какво променя промяната
Променя се цялата философия на държавността, защото позволява на човек с два паспорта да упражнява власт у нас. Типичен пример е случката с Кирил Петков, който стана министър на икономиката, а имаше и канадски паспорт. Да, той твърдеше, че е подал заявление, че се отказва от канадското си гражданство и чака решение, но какво от това.

Но на кой му пука какво нарушение на Конституцията и законите прави в България? У нас всичко е възможно.

Просто скоро може да стане така, че да имаме министър с двойно гражданство. Това означава, че той е приел да спазва законите и Конституцията и на друга страна. Станал е поданик на друга страна…

След като стане въпросният човек министър в България, чии интереси ще защитава? Ще има ли достъп до класифицирана информация, второто гражданство ще го пази ли, ако наруши закона, ще искали дипломатическа защита от втората си „родина“? Депутатският имунитет у нас ще го пази ли от разследване във втората му „родина“?

Изобщо въпроси много. А ясни отговори на този етап няма. Но сме на крачка това да се случи. Да видим дали…

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 76 гласа.

Свързани новини