Отидете към основна версия

4 948 120

Демонтаж на ПСА от 12, искаш съгласуване на 13, МК спира процеса на 14, внасят се документи на 15 декември (ВИДЕО)

  • паметник-
  • съветската армия-
  • демонтаж-
  • закон-
  • министрество на културата

Или как в Министерството на културата могат да разтеглят времето  

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Демонтирането/премахването на Паметника на Съветската армия (ПСА) в центъра на София продължава да създава разнородни страсти, но не в това е казусът. В основата на всичко това стои един простичък въпрос - прави ли се всичко това съгласно Закона. Погледнато от днешна дата, въпросът е по-скоро реторичен, защото отговорът е ясен. Давай да даваме, а Законът ще е после, някога…

Какво се оказва
Започваш демонтаж на ПСА на 12, искаш съгласуване на 13, МК спира процеса на 14, за да се внесат документи на 15 декември, но премахването на паметника продължава. Това е най-просто обяснена хронологията. Да попитаме ли пък къде е Законът. Няма смисъл. Дори и премиерът Денков обяви, че нещата са „под контрол“. Разбирай, че Министерството на културата ще направи каквото трябва.

Но да проследим хронологията
На 12 декември
вече са поставени ограждения около паметника и започва демонтаж, а случващото се става обект на обществени дебати

13 декември на място е изпратен инспектор от Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство“ към МК да извърши проверка

14 декември
Вследствие на тази проверка е изготвен доклад, който отчита нарушения и издава разпореждане за прилагане на принудителна административна мярка. В нея се разпорежда всички дейности по Паметника на Съветската армия да бъдат спрени НЕЗАБАВНО до изясняване на законосъобразните обстоятелства, във връзка с изискванията на Закона за културното наследство. Писмото е адресирано до Областната управа на София.

15 декември
Така се стига до заседанието на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства, което се проведе в петък. По график заседанието е насрочено за 10 часа. (б.р. – това е много важно). Председателят на съвета проф. Харалампиев уведомява присъстващите, че в предварителния дневен ред от 4 точки, е добавена по спешност и извънредна пета точка.

Какво четем сега в протокола от заседанието на съвета:
Точка пета:
Проект за „демонтиране“ на „Паметник на Съветската армия“ в ПИ с идентификатор 68134.106.136, намиращ се в гр. София, район „Средец“, между бул. „Васил Левски“, ул. „Гурко“, бул. „Евлоги Георгиев“ и бул. „Цар Освободител“, УПИ 1136 „за градина, подземни гаражи, подземно строителство и КОО“, кв. 3, м. „Главен градски център – зони Г-8 и Г-10“ (Княжеска градина“), Заявление с вх. № 08-00-219/15.12.2023 г., 10:06ч. г. на Министерство на културата, Решение 168 на СОС от 09.03.2023 г. за преместване на Монумент „Паметник на Съветската армия“, Писмо с изх. № 0400-593/30.03.2023 г. на НИНКН относно статута на монумент „Паметник на Съветската армия“.
Докладват: инж. Георги Колчаков – автор на проект по част ПБЗ
г-н Любомир Иванов – ПР на Областния управител на София
(б.р. - каква бе реакцията на съвета можете да видите във ВИДЕОТО)

И какво става
В Министерството на културата е постъпило Заявление с вх. № 08-00-219/15.12.2023 г. в 10:06 ч. А в колко започна заседанието на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства???? В 10 часа. А заявлението е внесено – в 10,06 часа. Но се иска становище. И то ВЕДНАГА.

Какво четем сега като КОНСТАТАЦИИ във варианта на протокола на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства, представен за съгласуване от неговите членове:

По отношение на представената проектна документация:
Внесено е Заявление с вх. № 08-00-219/15.12.2023 г., 10:06ч. в деловодството на Министерство на културата, за разглеждане от СЕСИИ на следните материали (общо 1 класьор с 11 папки):
1. План за безопасност и здраве за обект: „Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“, който е съгласуван от Столична община и район „Средец“.
2. Предложение за реставрация на бронзовите фигури и барелефи от „Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“, с цел съхраняване на историческото наследство и опазване живота и здравето на хората, пребиваващи в близост до Монумента.

Внесена е следната проектна документация:
1. 1 бр. зелена папка
2. Проект по част: Архитектура за обект: Монумент „Паметник на Съветската армия“
3. Конструктивна експертиза на строеж: Монумент „Паметник на Съветската армия“ – 1 жълта папка
4. Проект по част: ПБЗ; фаза Технически проект за обект: Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ – 3 броя черни папки с еднакво
5. Проект по част: ПУСО; фаза Технически проект за обект: Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“ – 3 броя зелени папки с еднакво съдържание от 10.2023 г.
6. Геодезическо заснемане чрез 3D скенери – 1 червена папка
7. Сметна документация за СМР – Етап I за обект: Монумент „Паметник на Съветската армия“, изготвено от арх. Мария Личкова, 08.2019 г. – 1 червена папка

По отношение на проекта:
Проектната документация е представена на специализирания експертен съвет непосредствено преди заседанието. Членовете на журито нямат време да се запознаят с представената документация ( общо 11 папки, от които 7 с различни проектни части).
Проектът е представен на съвета след като е известно, че процесът по демонтаж е вече започнал. Във функционалната компетентност на СЕСИИ е да оцени цялостен проект за преместване на монумента и поставянето му на новото място от архитектурна и естетическа гледна точка, а не техническите параметри по демонтиране, каквото е внесено. Съгласно чл. 2 от Правилата за дейността, структурата и организацията на работата на Специализирания експертен съвет за изобразителни изкуства, и чл. 14, ал. 1, т. 13, „в“ от Закона за културното наследство (ЗКН), Министърът на културата или определено от него длъжностно лице от състава на министерството съгласува инвестиционните проекти за изграждане и поставяне на паметници, монументално-декоративни структури и елементи в публични пространства в урбанизирани и извънселищни територии, както и тяхното преместване или премахване.
Проект за преместване и разполагане на монумента на ново място не е представен. Не е представен и проект с решение за мястото в „Княжеска градина“, което се освобождава след преместването на паметника.

Решение
Във връзка с гореизложеното: Съветът не може да разгледа внесеното предложение за „Демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“. Решенията, които Съветът гласува, съгласно чл. 4, ал. 2 от Правилата на СЕСИИ, отразяват устройствените, композиционните и художествено-пластични качества на проектите. Съдържанието на проектите, които Съветът разглежда е описано в чл. 9 от Правилата на СЕСИИ, които са публикувани и достъпни на интернет страницата на Министерство на културата. Предложението за техническия демонтаж на бронзовите фигури и барелефи от „Монумент „Паметник на Съветската армия“, находящ се в „Княжеска градина“ не е в компетенциите на СЕСИИ.

Как стана така, че някой успя да разтегли времето, че 10,00 часа на 15 декември да е с продължителност от 6 минути поне…, за да може документацията да е внесена в МК преди началото на съвета?

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 88 гласа.

Свързани новини