Отидете към основна версия

3 669 66

"С мен е свършено": да те преследва руски дрон

  • военни престъпления-
  • война-
  • дрон-
  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация

Армията иска да мобилизира до 500 хиляди мъже в следващите няколко години, но темата предизвиква разпалени дебати

Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 10 хиляди убити цивилни и повече от 18 500 ранени - това е равносметката от пълномащабната война на Русия срещу Украйна, започнала преди близо две години. Сирените, писъците, плачът и разрушенията са вече неизменна част от живота на украинците, четем в репортаж на Андреа Беер за германската обществена медия АРД.

"Това е краят"

"Бяхме навън заедно с полицията, когато чухме сигнала за въздушна тревога. Втурнахме се да тичаме, но паднах. В този момент видях как ниско над мен прелита дрон и си казах: Това е краят, с мен е свършено", разказва Надя пред АРД. В този момент обаче дронът се насочил в друга посока, а жената чула взрив. "Станах и продължих да бягам, а следващият дрон тръгна след мен." Украинката така и не разбира защо са станали мишена - в района няма военни съоръжения. "Ние сме мирни хора", казва тя.

И други области на Украйна, например регионите на Харков и Херсон, също са под постоянен руски обстрел, отбелязва АРД. Но в Херсон например липсват модерни ПВО системи, а това е "най-големият дефицит", както призна президентът Володимир Зеленски при посещението си в Литва. "Трябва да се отнасяме сериозно към думите на руския президент. Той иска да окупира цяла Украйна и няма да спре. Ако нашите партньори проявят колебливост по отношение на бързата финансова и военна помощ, това ще насърчи и подсили Руската федерация. Затова не бива да се отлага при никакви обстоятелства", предупреди Зеленски.

В Харковска област, която е разположена само на трийсетина километра от границата с Русия, ракетите и дроновете често атакуват още преди сирените да бъдат задействани. Непосредствено преди Нова година 20 ракети удариха града, а в първите дни на януари въздушните удари разрушиха над 130 сгради. Тази седмица Харков бе нападнат с ракети S-300, които удариха и детска болница. Сградата е разрушена, но за щастие никой не е пострадал, тъй като болницата е била празна. По данни на украинските военни нападението е осъществено от района на Белгород.

Междувременно битките на фронта продължават - включително край Бахмут и Авдеевка в Донецк, както съобщава украинският генерален щаб. Украинските позиции са подложени на въздушни удари и обстрел, но многобройни руски атаки са били отблъснати.

Войник от украинската армия, който отговаря за обезвреждането на мини, разказва пред АРД, че Русия продължава да минира огромни територии. "Правим това за сигурността на хората - за да осигурим безопасно придвижване както на цивилни, така и на военни. Всички мини са опасни, но най-коварни са самоделните взривни устройства", казва той.

В очакване на следващата мобилизация

Много от войниците са на фронта от самото начало на руската инвазия преди близо две години. Затова армията иска да мобилизира до 500 хиляди мъже в следващите няколко години, но темата предизвиква разпалени дебати в украинското общество.

Правителството и ресорната комисия в парламента вече представиха законопроект за мобилизацията. В тази връзка президентът Зеленски заяви: "Що се отнася до хората - трябва ми конкретна информация, защото въпросът е какво ще се случи с една такава милионна украинска армия. Възникват въпроси за ротацията, за отпуските - това трябва да бъде цялостен план. В този закон за мобилизацията трябва да дадете отговори на мен и преди всичко на обществото".

Автор: Андреа Беер (ARD)

Поставете оценка:
Оценка 2 от 37 гласа.

Свързани новини