Last news in Fakti
  Тема: Украйна

13 Януари, 2024 06:00 3 631 66

"С мен е свършено": да те преследва руски дрон

  • военни престъпления-
  • война-
  • дрон-
  • русия-
  • украйна-
  • мобилизация

Армията иска да мобилизира до 500 хиляди мъже в следващите няколко години, но темата предизвиква разпалени дебати

"С мен е свършено": да те преследва руски дрон - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 10 хиляди убити цивилни и повече от 18 500 ранени - това е равносметката от пълномащабната война на Русия срещу Украйна, започнала преди близо две години. Сирените, писъците, плачът и разрушенията са вече неизменна част от живота на украинците, четем в репортаж на Андреа Беер за германската обществена медия АРД.

"Това е краят"

"Бяхме навън заедно с полицията, когато чухме сигнала за въздушна тревога. Втурнахме се да тичаме, но паднах. В този момент видях как ниско над мен прелита дрон и си казах: Това е краят, с мен е свършено", разказва Надя пред АРД. В този момент обаче дронът се насочил в друга посока, а жената чула взрив. "Станах и продължих да бягам, а следващият дрон тръгна след мен." Украинката така и не разбира защо са станали мишена - в района няма военни съоръжения. "Ние сме мирни хора", казва тя.

И други области на Украйна, например регионите на Харков и Херсон, също са под постоянен руски обстрел, отбелязва АРД. Но в Херсон например липсват модерни ПВО системи, а това е "най-големият дефицит", както призна президентът Володимир Зеленски при посещението си в Литва. "Трябва да се отнасяме сериозно към думите на руския президент. Той иска да окупира цяла Украйна и няма да спре. Ако нашите партньори проявят колебливост по отношение на бързата финансова и военна помощ, това ще насърчи и подсили Руската федерация. Затова не бива да се отлага при никакви обстоятелства", предупреди Зеленски.

В Харковска област, която е разположена само на трийсетина километра от границата с Русия, ракетите и дроновете често атакуват още преди сирените да бъдат задействани. Непосредствено преди Нова година 20 ракети удариха града, а в първите дни на януари въздушните удари разрушиха над 130 сгради. Тази седмица Харков бе нападнат с ракети S-300, които удариха и детска болница. Сградата е разрушена, но за щастие никой не е пострадал, тъй като болницата е била празна. По данни на украинските военни нападението е осъществено от района на Белгород.

Междувременно битките на фронта продължават - включително край Бахмут и Авдеевка в Донецк, както съобщава украинският генерален щаб. Украинските позиции са подложени на въздушни удари и обстрел, но многобройни руски атаки са били отблъснати.

Войник от украинската армия, който отговаря за обезвреждането на мини, разказва пред АРД, че Русия продължава да минира огромни територии. "Правим това за сигурността на хората - за да осигурим безопасно придвижване както на цивилни, така и на военни. Всички мини са опасни, но най-коварни са самоделните взривни устройства", казва той.

В очакване на следващата мобилизация

Много от войниците са на фронта от самото начало на руската инвазия преди близо две години. Затова армията иска да мобилизира до 500 хиляди мъже в следващите няколко години, но темата предизвиква разпалени дебати в украинското общество.

Правителството и ресорната комисия в парламента вече представиха законопроект за мобилизацията. В тази връзка президентът Зеленски заяви: "Що се отнася до хората - трябва ми конкретна информация, защото въпросът е какво ще се случи с една такава милионна украинска армия. Възникват въпроси за ротацията, за отпуските - това трябва да бъде цялостен план. В този закон за мобилизацията трябва да дадете отговори на мен и преди всичко на обществото".

Автор: Андреа Беер (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ген КЪСТЪР

    62 5 Отговор
    СТАТИЯ И ЗА ГУАНТАНАМО В УКРАИНА ----НЯМАТЕ ЛИ
  • 2 Гориил

    17 8 Отговор
    Дороните са само прелюдия към масирани ракетни удари. Дроновете сами по себе си не са чудотворни оръжия, но от гледна точка на тяхното разпространение и брой, те са по-скоро оръжие за бедняци.
  • 3 ХАХАХА

    98 12 Отговор
    Абе защо няма някоя палестинка за разкаже за ракетния обстрел в Газа от юдеите и как при пълно мащабната война на Русия за 2 години са убити над 10 хиляди цивилни ,а юдеите изби за има ,няма 2 месеца 22 хиляди ? Аре стига с нашата пропаганда, не преде вече не преде!

    Коментиран от #66

  • 4 Монголоидния Хипо'физ и Трус

    8 52 Отговор
    Е доказан масов убиец издирван по цял свят.
  • 5 Майстора

    80 7 Отговор
    За две години, и то по украински данни , са убити 10 хиляди цивилни.В Газа за два месеца 23 хиляди.Без коментар.

    Коментиран от #11

  • 6 Калпазанин

    69 4 Отговор
    Тукс няма да ли да прочетем например от вашата "медия" една такава подобна статия която да започва така. След края на всв ни дойдоха прокудени които ни дойдоха в земите, ние ги приехме, но малко по малко те станаха много и започнаха да ни гонят от домовете ни, взеха земята ни и започнаха да ни изтласкват към Газа, заградиха ни и ни нстъпкаха в територия кокото половин София, и когато си пожелаят ни бомбят и убиват като се опитват да ни изгонят и да не остане един палестинец на палестинска земя, 10000 цивилни за 2 години и половина уж война са много повече и нищожна бройка от над 25 000 избити жени и деца за 3 месеца (ако е вярна цифрата) като чумави пилета пилета в птицеферма. Кооооооолко сте нагли лицемерни и жалки само
  • 7 А защо не разкажат

    63 7 Отговор
    Как Крим е станал военно морска база на САЩ и там са инсталирани 1000 ракети с ядрени бойни глави и са програмирани от раз да унищожат 300 руски града с всичкото население? Защо не разкажат за 30-те биолаборатории на САЩ на територията на Крайната които разработват забраненото биооружие за масово унищожение. Те са на Пентагона а тези не са църквата или министерството на здравеопазването на САЩ. Защо не разкажат, как някакви заблудени скачаха и викаха :Московците на въжетата" и след това тръгнаха с танкове и БТРи да избиват руснаци, като тази жена дето разказва в източна Украйна? Има даже много убити деца в Града на Ангелите. АРД е т.н. "държавна телевизия " но я гледат само пенсионерите в старческите домове. Само пропаганда.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Механик

    10 54 Отговор
    Само в Мариупол са 37 К цивилни жертви в масови гробове а града напълно изравнен. Същото е в Бахмут, Маринка, Авдеевка и стотици села! 6 милиона цивилни прогонени, хиляди деца отвлечени от Фашагите в кремля.
    Факт
  • 9 Тъй де

    10 43 Отговор

    До коментар #7 от "А защо не разкажат":

    Пропусна за Бойните Комари, рибите самоубийци и Хищните гълъби.
    Шибни още една шльокавица с бира и си легай, пияндур

    Коментиран от #18

  • 10 Калпазанин

    43 5 Отговор

    До коментар #7 от "А защо не разкажат":

    Защото Германия се ръководи от цру, /ционисткото разузнавателно управление /. Просто е, истината трябва да се заглушава както днешните протести там, а с не истината трябва да ни се продънват ушите и пълнят главите от сутрин до вечер, ще дойде ден и неразбралите ще разберат че Хитлер е бил ужасно прав

    Коментиран от #13

  • 11 Айде бе

    5 42 Отговор

    До коментар #5 от "Майстора":

    А за 32 милиона съветски граждани избити от фашисткия режим в кремля?

    Коментиран от #54

  • 12 Зеле с праз

    49 5 Отговор
    След преврата в Украйна през 2014-та, военната хунта използваше артилерия срещу жилищни квартали и стрелба по цивилни на улицата. Сега си поручават заслуженото.

    Коментиран от #16

  • 13 Ще...ще

    6 31 Отговор

    До коментар #10 от "Калпазанин":

    То затова Хитлер и Сталин бяха съюзници.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Санитар

    0 5 Отговор
    Абе липсва КОЗЛОДУЙ да не е а А
  • 16 Че кой вярва на старите опорки

    5 42 Отговор

    До коментар #12 от "Зеле с праз":

    На ху- ЙЛО и опиянчената ТЬОТЯ освен Бавните Копейки?!?
    Донбас и Луганск бяха обстрелвани от зелените човечета от Блатата! А малката група " донбасци" дето искаха уж независимост бяха ФСБшници,под ръководството на ГИРКИН!
    Това го знае всяко дете.

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Абе дай си

    33 2 Отговор

    До коментар #9 от "Тъй де":

    Ръчичката чичко Гейтс да ти сложи няколко бустера и бъди щастлив (в отвъдното)!
    За тебе вече няма спасение! Промивката е в завършен вид!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Ден

    22 2 Отговор
    ДСоживотен затвор за Андреа Беер
  • 22 1234

    39 3 Отговор
    смъртта на цивилни винаги е ужасна. но защо ли някак си зелето забравя за жертвите /повече от два пъти повече/ в Газа само за 3 месеца. Мълчи и за жертвите в Луганск и Донец до 2022 г. Войната е война, където и да е по света. Няма добра война. Можете да пуснете брояча и за невинните жертви в Йемен.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Тц тц тц

    34 4 Отговор
    Онези кръвожадните на срещите говорят за климата и даване на още оръжия вместо за мирни преговори.Не ви ли прави впечатление?Сигурно на невинните загинали гледат като на "съкращаване" на свръхнаселението на планетата и само удължават конфликта като се чудят и къде още да разпалят друг.То тези оръжия са сигурно еколкогично чисти и не замърсяват...
    Зелето да маха указа,с който е забранил мирните преговори и да сяда да преговаря!Той излъга всички свои избиратели като им обеща мирни преговори с руснаците,а вместо това както е станал президент е започнал да се разхожда из Европа,да обяснява как Минските споразумения били безсмислени и ги е нарушавал целенасочено.Продал си е народа за пушечно месо и насила го кара на фронта.

    Коментиран от #29, #30

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Едни и същи пропагандни

    5 21 Отговор

    До коментар #25 от "Тц тц тц":

    клише от кpeпостните pyпори на кpeмлянските нацисти вече две години. Искате да ни убиете от скука ли???🤣🤣🤣
    Толко си можете pycoопитеците.
  • 31 Хрис

    27 4 Отговор
    Акъл море, глава шамандура. Дрон с 50 кг взрив, предназначен за поразяване на стационарни обекти,прелита 200-300 км с скорост 150 км/ч изведнъж намаля скоростта и започва да преследва бягащ с 10 км/ч човек ?)))
  • 32 10 хиляди убити цивилни

    22 2 Отговор
    Сравнено с Израелският геноцид в Газа ?
  • 33 убитите цивилни в Украйна

    21 1 Отговор
    Са по малко от 400 души. Пак лъжат урките
  • 34 Някой

    21 2 Отговор
    Да - 2 години война. Жертвите са на половина на тези в Газа. А половината от украинските жертви са в следствие на действия на техните си военни сили - ПВО, нацистки милиции и д-р.
  • 35 Тома

    18 1 Отговор
    Избиха се цивилни благодарение на тактиката на бандеровци да полагат в жилищни квартали оръжия за обстрел на руснаци
  • 36 Ха ха ха ха

    10 2 Отговор
    Повервах, начи повервах. Щом е бльовнато от аршвелето, просто нема начин. Никога не съм си имал представа докъде ще стигне падението и наглостта на "някои". С дебилна простотия и упоритост се опитват да изопачат истината.
  • 37 Сандо

    19 1 Отговор
    А им беше хубаво на укронацистите да избиват мирното и беззащитното население на Донбас.И сега им е хубаво.Само дето забравиха,че тоягата има два края и сега другият край,по-дебелия,заигра по тяхната гърбина.Хубав урок и за тия,които стоят отстрани и не си вземат поуки от историята.

    Коментиран от #41, #62

  • 38 Кой не скача е червен

    6 1 Отговор
    Иде Видов ден!
  • 39 Смърфиета

    1 0 Отговор
    Прекратете си договора със Д. Велев!!!!
  • 40 Гогата

    3 0 Отговор
    Хватки.бгз, цензурата няма да Ви спаси. Вервайте ми!
  • 41 Така е

    14 1 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    Що им трябваше да пращат Азов да трепе и що не спазваха Минските споразумения !?

    Коментиран от #47

  • 42 шааа

    8 0 Отговор
    "ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки..."

    Нагла лъжа.
  • 43 Курд Околянов

    6 0 Отговор
    На снимката изтърбушена сграда и купища желязо, но дървената оградка е цяла ... ха-ха-ха, пак фейк.
  • 44 ми да

    9 0 Отговор
    Какъв Бахмут и Авдеевка ги гони укрощаба . Там вече свършиха курса .
  • 45 не пей ми се

    12 0 Отговор
    Забравиха май вече песните за Бандера . Ако могат да върнат времето десет години назад ще целуват краката на Янукович .
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 А сега малко мисъл вкарайте

    11 0 Отговор
    Русия изстрелва 60:хил снаряда на ден , ракетите изстреляни до днес са над 3700. Предполагам над 20 хил дрона и над 5000 аеиобомби ...мини , ПТУРС . фронт дълъг над 1300 км . атакувани са повечето от големите градове . времетраене на конфликта 2 г.
    Жертви 10 000
    Газа 4 месеца
    жертви 27 000
    Деца над 9000
    Ампутации над 2000
  • 49 Лъжите!

    5 0 Отговор
    По делата(писането) ще ги познаете! дв мирише от далече на мър ша,само заглавието като прочете човек,веднага може да разбере коя е "медията"!
  • 50 Жоро

    9 0 Отговор
    Статистиками на Израел в Газа е ужасяваща 30000 загинали цивилни за два месяца!!!
  • 51 Сашо

    15 1 Отговор
    Осем години укропитеците избиваха граждани на Украйна в Донбас!!! Имаше Мински споразумения ???

    Коментиран от #56

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Гръч

    1 0 Отговор
    Калугер да я гони е още по страшно
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Руска🐻

    1 1 Отговор
    ПОСЛЕ ЗАЩО РЕВАТ АМА РУСНАЦИ ЗАЩО УДРЯТ ПО УЧИЛИЩЕТО, БОЛНИЦАТА
  • 58 Руска🐻

    3 1 Отговор
    ЗАЩО РЕВАТ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ СТРЕЛЯТ ПО БОЛНИЦИ И УЧИЛИЩА

  • 59 Ццц

    3 0 Отговор
    Защо в статията не пише за нито един свален дрон? 🫣
  • 60 Има надежда

    8 2 Отговор
    Радостно е, че болшинството от коментарите отбелязват политически неудобното сравнение между жертвите в Украйна и Газа. Цитираните числа няма да коментирам, до колко са верни, но ако вземем 10000 в Украйна, за 24 месеца и 30000 в Газа, за 3 месеца на всеки след кратка аритметика му става ясно че разликата е в 24 пъти!!! 2400%......
    Интересно ми е дали видния автор от сайта, Замбазов, ще се осмели да напише статия, в която да направи кръстосано критичен анализ за въпросната демократична разлика от 24 пъти?! Като се има предвид твърдия му антируски и пропалестински уклон, смятам че ще се наложи да преживее сериозен катарзис предвид степента на когнитивен дисонанс, на която ще бъде подложен. Лично аз нямам проблем с убежденията и пристрастията му. Вероятно смята, че взема страната на жертвата на агресия, но съм искрено любопитен, дали като журналист може да се справи с подобно предизвикателство?!
    Темата е повече от гореща, Международния съд в Хага е на ход по обвиненията на Южна Африка към Израел за извършване на геноцид...
  • 61 да да

    5 1 Отговор
    На зеленото скато ,не може да се вярвва...Лъжльо и мръсник...Гад....
  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 2 Отговор

    До коментар #37 от "Сандо":

    Защо руските ибрици непрекъснато лъжете? За да оневините кочината сте готови на всякакви лъжи и манипулации.
    ПРЕВРАТ, се нарича руският сценарий от Луганск и Донецк... И след това, оле-ле помощ ...."Наших бьют!"

    Коментиран от #63

  • 63 БАКЛУК и лъцец си

    1 1 Отговор

    До коментар #62 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    БЕЕЕЕЕЕЕГОМ на ЗАПАД ЧЕ СКОРО ТУКА НЯМА ДА Е ЗДРАВОСЛОВНО ЗА ТАКИВА КЪТ ТЕБЯ
  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 УКРАИНСКИТЕ

    1 1 Отговор
    ДЪРВЕНИ ОГРАДКИ
    СА НАЙ ЗДРАВИТЕ Я
    В СВЕТА ИЗДЪРЖАТ ФАВ 1500
    А ТАЯ КАТО ХОДИ НАВЪН ВИНАГИ ЛИ Е БАРАБАР С ПОЛИЦИЯТА
    ДА НЕ СЕ Е ВЪРТЯЛА ОКОЛО НЯКОЯ ЗЕНИТНА БАТАРЕЯ
    ТА МОМЧЕТА КАЧЕСТВОТО МОМЧЕТА КАЧЕСТВОТО
  • 66 Сс3мпа

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ХАХАХА":

    Щото ако имаше пълномащабна война и искаха да изчистят всички украйнчета, там щеше отдавна да тлее кратер.