Отидете към основна версия

2 804 61

Палестинска държава - ако трябва и без съгласие от Израел?

  • израел-
  • палестина-
  • газа-
  • хамас-
  • бенямин нетаняху

За двудържавно решение в Близкия изток се застъпват САЩ и арабските държави Йордания, Египет, Катар и Саудитска Арабия

Снимка: БГНЕС/ЕРА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Израел категорично отказва да признае евентуална палестинска държава. В страната растат обаче и опасенията, че САЩ и Европа може едностранно да се решат на подобна стъпка. Има ли шансове за решителен пробив?

За двудържавно решение в Близкия изток се застъпват САЩ и арабските държави Йордания, Египет, Катар и Саудитска Арабия. Външната министърка на Германия Аналена Бербок също се изказа одобрително за подобно решение пред израелска телевизия. “Най-голямото поражение за Хамас и онези, които отричат правото на съществуване на Израел, ще бъде, ако арабският свят постигне мирен договор с Израел, в който правото на съществуване на Израел не само да бъде ясно признато, но и гарантирано в мирните договори с всички негови съседи. В същото време ще започне и признаването на палестинския народ, а оттам и на неговата собствена държавност“, каза Бербок.

САЩ виждат възможност за пробив

Вашингтон вижда много добра възможност за решителен пробив тъкмо сега. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен каза при посещението си в Катар, че подкрепя осъществим, обвързан със срокове, и непроменим път, водещ към създаване на палестинска държава - в мир с Израел, припомня АРД.

В Израел обаче тази идея не се приема добре. Премиерът Бенямин Нетаняху постоянно подчертава, че той смята лично да гарантира, че Палестина никога няма да бъде държава. Министърът от кабинета на Нетаняху Амихай Шикли също отправи остри критики срещу плановете за признаване на Палестина. По думите на Шикли, цитиран от АРД, това би означавало, че палестинците “ще бъдат възнаградени с признаване на държавата им заради терористичните удари на 7 октомври”. Той дори заплаши, че ако се вземе решение за едностранно признаване на Палестина, Израел ще се отметне от Договорите от Осло.

Едностранно признаване на Палестина?

Стъпките към едностранно признаване на Палестина са свързани с изказванията на британския външен министър Дейвид Камерън. Той коментира, че Лондон може да признае палестинска държава. САЩ също могат да предприемат такава стъпка - това би повлияло положително на отношенията с арабските държави, отбелязва АРД. Така те също ще могат да участват във възстановяването на ивицата Газа и да подпишат споразумения за нормализиране на отношенията с Израел.

Остава единствено въпросът дали властите в Израел и от палестинска страна ще имат волята да започнат един такъв процес. Възможно е този план да е постижим само при смяна на властта и от двете страни. Вече има идеи за ново временно правителство в палестинската автономия. Президентът Махмуд Абас може да се оттегли в по-представителна роля, пише АРД. За момента обаче няма знаци, че в Израел ще има смяна на властта. Страната изглежда единна не само по въпросите на войната срещу Хамас, но и в категоричното отричане на възможността за палестинска държава.

Консенсус против решението за двете държави

Израелският политик Зеев Елкин, който е бил министър в различни правителства в страната, а сега е част от опозицията, потвърждава, че в Израел има консенсус против признаването на палестинската държава. Въпреки това съществувала “опасността”, както я нарича Елкин, САЩ, Европа и ООН едностранно да вземат решение за признаването на палестинската държава.

Но дори и първата стъпка към подобен процес – а именно прекратяването на огъня - засега изглежда твърде отдалечена, коментира АРД.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 22 гласа.

Свързани новини