Отидете към основна версия

6 740 25

Орхан Исмаилов пред ФАКТИ: Делян Пеевски начело на ДПС означаваше краят на ДПС

  • орхан-
  • исмаилов-
  • дпс-
  • доган-
  • пеевски-
  • избори-
  • калин-
  • стоянов-
  • министър

Важно е Калин Стоянов да е министър за модела КОЙ, казва председателят на политическа партия „Народна партия свобода и достойнство“

Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Става ли страната заложник на битката за ДПС. Ще имаме ли Конституционна криза, както и две марки ДПС на изборите… Пред ФАКТИ по темата говори Орхан Исмаилов - председател на политическа партия „Народна партия свобода и достойнство“.

- Г-н Исмаилов, на какво ставаме свидетели. Отразява ли се кризата в ДПС на държавата?
- Абсолютно. Няма как да не се отразява. Казах скоро, че в последните години виждаме една политическа турбуленция, която минава в дълбока криза в парламентаризма, на национално ниво, бих казал дори и ценността.

- Защо е толкова важно Калин Стоянов да е министър?
- Важно е Калин Стоянов да е министър за модела КОЙ. Заради него се разпадна „сглобката“, остана в служебния кабинет на Димитър Главчев, а сега виждаме как той е причината да няма служебен кабинет на Горица Кожарева. Като пост министърът на вътрешните работи е много голям инструмент в ръцете на всички политически играчи.

- Може ли държавата да се превърне в заложник на един човек, пък бил той и министър?
- Явно може. Неговата личност не води до някакво обединение, а работи добре за разединение. Ако така продължаваме, няма да се учудя след тези избори да има осми.

- То към днешна дата не се знае кога ще са седмите…
- Има го този момент, да. Просто сме в една такава патова ситуация. И тези конституционни промени, които се направиха на крак, които се оказаха дефектни, и резултатите са налице.

- Когато говорим за конституционни промени, си спомняме, че Делян Пеевски беше много активен. Той беше един от хората, които най-много говориха защо е важно да има такова мнозинство, за да се направят тези промени в основния закон…
- Сега чуваме в момента ПП-ДБ да канят всички партии в парламента на разговори, за да видят по какъв начин и какво да предприемат, за да се избегне тази криза.

- Избори без ДПС може ли да има?
- Напълно е възможно. В момента ДПС има двама съпредседатели. Според техния Устав те могат да подписват поотделно или заедно. Но там дълбочината на конфликта ескалира. Виждаме как започнаха да работят държавните инструменти като „бухалки“, които ползва едната страна. Нищо чудно накрая да стане така, че да нямат регистрация, да не могат да участват и двете. Предполагам, че и двата лагера готвят различни варианти и сценарии. Дори и ако не могат с марката ДПС, защото сега в момента не се знае кой на кого е в ДПС. Едни държат сайта, централата е разбита, Пеевски е председател на парламентарната група, другите са независими депутати. Говоря за хората, които се определиха в подкрепа на автентичното ДПС в лицето на господин Доган. Така че има различни варианти, вариации и комбинации. Може да имаме две листи на ДПС, мога да не участват изобщо, могат да участват през други партии, да използват други регистрации или в коалиции да влязат. Според мен не могат да си позволят да не участват, защото неучастието, на която и да е от двете страни в ДПС, означава, че тя си заминава от политическата карта.

- Някога представяли ли сте, че може да има две ДПС-та в България?
- Да, аз и в студиото на ФАКТИ съм го казвал. Делян Пеевски начело на ДПС означаваше краят на ДПС и стартът на друго начало, така нареченото ново и всички остават в миналото. Човек просто, когато е всеяден и иска всичко, това е до време. Няма как да ядеш мед с мечка. Трудна работа.

- Много хора, които са излизали от ДПС, са опитвали да правят политически проекти, но на фона на едно стабилно ДПС не са успявали. Какво да очакваме сега - едно раздробяване…
- Това с раздробяването го е имало и през годините. Аз съм председател на една от тях - политическа партия „Народна партия свобода и достойнство“.

- Затова ви питах. Не е лесно да се бориш с ДПС?
- Вижте, ние винаги сме били опозиционно настроени, а тези неща сме ги казвали през годините. Когато в една партия се създаде икономически център, който владее задкулисието и управлява, се стига до критична точка. Но това не е само в ДПС. Това го има и в другите партии. Сега виждаме как този център използва институциите за саморазправа.

- Каква е разликата в разцеплението в ДПС преди и сега?
- Сега нещата са в много голям мащаб. Това го предвидих още през януари. В момента силата на Пеевски е по-голяма. Много от хората, които са около него, много от структурите са финансови зависими от него и не само. Тоест, те избират него, защото имат под една или друга форма зависимост от Пеевски.

- В този смисъл да разбираме, че в момента корпорацията е по-силна от идеалите в ДПС?
- Идеалите винаги печелят - рано или късно. Но в момента нещата накланят към Пеевски. В началото 14 се отдръпнаха от ДПС и станаха независими, след това и други. След това силите си изравняват с течение на времето. Някой се осъзнава, друг се покайва, трети без да иска е объркал копчето. Има и такива моменти в политиката. Много са непредвидими събитията в момента, защото са много динамични, но, в крайна сметка, това не е добре нито за българската политика, нито за българското общество, нито за обикновения гражданин.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 26 гласа.

Свързани новини