Отидете към основна версия

12 361 33

Кой се облажи от държавните вецове?

  • вец-
  • приватизация-
  • българия-
  • вец приватизация

Даже петролни фирми приватизират вецове- през 2002 година “Петрол” АД купува ВЕЦ “Жребчево”, а друг петролен търговец, търговецът на горива от свиленградската безмитна зона и споменаван в медиите като спонсор на ДПС Фуат Гювен се сдобива с цели 8 веца

Снима: Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Антон Гицов

Приватизацията на вецовете започва през 2000г. Интересът е огромен - над сто оферти са подадени за приватизиращите се централи. Кандидати са фирми, които нямат никакъв опит в енергийният бизнес, като „Дару Металс” на Валентин Захариев, която кандидатства за каскадите „Банска Бистрица” и „Санданска Бистрица”. За вецове участват и фирми като „Медиком - Електрик” ООД- Троян, “Елкабел” АД на Мултигруп, което търгува и със захар, “Промснаб” ЕООД – Кюстендил. Сред кандидатите е и ЕООД “ВЕЦ Енерги”, което няма опит в областта на вецовете, зад него стои Гриша Ганчев., който успява да приватизира десетина веца, между тях каскадите „Банска Бистрица” и „Пирин” .

Даже петролни фирми приватизират вецове- през 2002 година “Петрол” АД купува ВЕЦ “Жребчево”, а друг петролен търговец, търговецът на горива от свиленградската безмитна зона и споменаван в медиите като спонсор на ДПС Фуат Гювен се сдобива с цели 8 веца. Йордан Илиев, управител на столичните фирми за чистота “Волф” и ДИТЦ купува ВЕЦ “Хубча”. Съдружничката в няколко фирми на друг олигарх, Васил Божков - Елена Динева купува ВЕЦ „Тича”.

Активен приватизатор е и друг олигарх, Христо Ковачки, който през 2000 г. придобива каскада „Искър“ и прилежащите ѝ ВЕЦ-ове “Пасарел” и “Кокаляне”. Препродава ги на френско- българската фирма „Мекамиди- София”, част от френската „Мекамиди”, която отделно приватизира още една каскада - „Пиринска Бистрица”, в това число ВЕЦ-овете “Пирин” и “Спанчево”, като само половината плаща в кеш, другата част с държавни облигации. Френската компания е от най-сериозните кандидати, с опит в бранша и участва в търговете и за други вецове, които без особено затруднение би могла да спечели, но тези, които разпределят баницата- агенцията по приватизация, гледат да има за всички, затова и „Мекадими” ще получи по-скромен пай и ще бъде принудена да си купи още вецове от Христо Ковачки.

Трябва да има късчета от баницата и за свои хора и политици. политици. Бившият енергиен шеф и депутат на СДС от Великото народно Еленко Божков, купува заедно с депутатът от БСП Кирил Добрев и бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев ВЕЦ „Топлика”. Огнян Костадинов, съпругът на бившата депутатка от НДСВ Мариана Костадинова купува вецовете “Сини вир” и “Леденик”.

Рекорд за най-много ВЕЦ-ове, осем на брой, приватизирани в един и същ ден, на 28 октомври 2008г. е “Руно-Казанлък”, свързано със СИ Банк, председател на надзорния съвет на която е жената, с която дълги години живее столичния кмет Бойко Борисов- Цветелина Бориславова. На 28 октомври 2003 година „Руно Казанлък“, произвеждаща вълнени ленти, приватизира 8 водноелектрически централи. Измежду чуждите приватизатори на вецове най- много се облажва чешката “Енерго Про”, която купува 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади - "Санданска Бистрица", "Копринка" и "Петрохан.

Някои от частните вецове регистрират шокираща печалба до 70%, постижение , надминаващо няколко пъти резултатите, постигани в който и да е друг бизнес в България. Печалбите им са гарантирани и от Закона за енергетиката, според който . Според него НЕК е длъжна да изкупува цялата произведена от "зелените" централи енергия на цена, многократно превишаваща пазарната, тъй като тя се произвежда от възобновяеми източници.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.

Свързани новини