Last news in Fakti

31 Март, 2020 07:57 12 321 33

Кой се облажи от държавните вецове?

  • вец-
  • приватизация-
  • българия-
  • вец приватизация

Даже петролни фирми приватизират вецове- през 2002 година “Петрол” АД купува ВЕЦ “Жребчево”, а друг петролен търговец, търговецът на горива от свиленградската безмитна зона и споменаван в медиите като спонсор на ДПС Фуат Гювен се сдобива с цели 8 веца

Кой се облажи от държавните вецове? - 1
Снима: Shutterstock
ФАКТИ огласява журналистически разследвания от различни медии, защото подкрепя свободата на словото.

Разследване на Антон Гицов

Приватизацията на вецовете започва през 2000г. Интересът е огромен - над сто оферти са подадени за приватизиращите се централи. Кандидати са фирми, които нямат никакъв опит в енергийният бизнес, като „Дару Металс” на Валентин Захариев, която кандидатства за каскадите „Банска Бистрица” и „Санданска Бистрица”. За вецове участват и фирми като „Медиком - Електрик” ООД- Троян, “Елкабел” АД на Мултигруп, което търгува и със захар, “Промснаб” ЕООД – Кюстендил. Сред кандидатите е и ЕООД “ВЕЦ Енерги”, което няма опит в областта на вецовете, зад него стои Гриша Ганчев., който успява да приватизира десетина веца, между тях каскадите „Банска Бистрица” и „Пирин” .

Даже петролни фирми приватизират вецове- през 2002 година “Петрол” АД купува ВЕЦ “Жребчево”, а друг петролен търговец, търговецът на горива от свиленградската безмитна зона и споменаван в медиите като спонсор на ДПС Фуат Гювен се сдобива с цели 8 веца. Йордан Илиев, управител на столичните фирми за чистота “Волф” и ДИТЦ купува ВЕЦ “Хубча”. Съдружничката в няколко фирми на друг олигарх, Васил Божков - Елена Динева купува ВЕЦ „Тича”.

Активен приватизатор е и друг олигарх, Христо Ковачки, който през 2000 г. придобива каскада „Искър“ и прилежащите ѝ ВЕЦ-ове “Пасарел” и “Кокаляне”. Препродава ги на френско- българската фирма „Мекамиди- София”, част от френската „Мекамиди”, която отделно приватизира още една каскада - „Пиринска Бистрица”, в това число ВЕЦ-овете “Пирин” и “Спанчево”, като само половината плаща в кеш, другата част с държавни облигации. Френската компания е от най-сериозните кандидати, с опит в бранша и участва в търговете и за други вецове, които без особено затруднение би могла да спечели, но тези, които разпределят баницата- агенцията по приватизация, гледат да има за всички, затова и „Мекадими” ще получи по-скромен пай и ще бъде принудена да си купи още вецове от Христо Ковачки.

Трябва да има късчета от баницата и за свои хора и политици. политици. Бившият енергиен шеф и депутат на СДС от Великото народно Еленко Божков, купува заедно с депутатът от БСП Кирил Добрев и бизнесмените Ангел Дерменджиев и Ангел Гераксиев ВЕЦ „Топлика”. Огнян Костадинов, съпругът на бившата депутатка от НДСВ Мариана Костадинова купува вецовете “Сини вир” и “Леденик”.

Рекорд за най-много ВЕЦ-ове, осем на брой, приватизирани в един и същ ден, на 28 октомври 2008г. е “Руно-Казанлък”, свързано със СИ Банк, председател на надзорния съвет на която е жената, с която дълги години живее столичния кмет Бойко Борисов- Цветелина Бориславова. На 28 октомври 2003 година „Руно Казанлък“, произвеждаща вълнени ленти, приватизира 8 водноелектрически централи. Измежду чуждите приватизатори на вецове най- много се облажва чешката “Енерго Про”, която купува 8 водноелектрически централи, обединени в три каскади - "Санданска Бистрица", "Копринка" и "Петрохан.

Някои от частните вецове регистрират шокираща печалба до 70%, постижение , надминаващо няколко пъти резултатите, постигани в който и да е друг бизнес в България. Печалбите им са гарантирани и от Закона за енергетиката, според който . Според него НЕК е длъжна да изкупува цялата произведена от "зелените" централи енергия на цена, многократно превишаваща пазарната, тъй като тя се произвежда от възобновяеми източници.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Гост

    124 1 Отговор
    Схемаджии! ВЕЦ-овете трябваше да останат държавни!

    Коментиран от #27

  • 3 Как кой

    89 5 Отговор
    Субекти на БКП и ДС , безродници !
  • 4 Анонимен

    88 1 Отговор
    "Възобновяемите"източници ги видяхме в Перник че даже накараха държавата да похарчи още 27 милиона заради два Веца.Вецовете трябва да им разрешат само и единствено преливни води за да са винаги пълни язовирите
  • 5 да де

    101 3 Отговор
    Кой се облажи ли то е очевадно. На първо място другарите с куфарчетата и след тях всички производни на БКП като започнеш от СДС и завършиш със сегашните гербави комуняги.

    Коментиран от #29, #30

  • 6 Еволюция

    62 5 Отговор
    Българите сме на ниво феодализъм, защто XIVвек османскат империя ни "спира от движение". Комунистите успяха да избият или да изгонят всички българи, надраснали феодализма. Е, сега това се случва отново. Целия бизнес е разпределен между верни феодали, а ние сме крепостниците. Несъгласните да емигрират...

    Коментиран от #13, #31

  • 7 Гггф

    5 24 Отговор
    70% от написаното не е вярно. Приватизатор и собственик на ВЕЦ Пирин е съвсем друго лице от написаното.

    Коментиран от #8

  • 8 Гггф

    13 1 Отговор

    До коментар #7 от "Гггф":

    Опа в грешка съм
  • 9 слаботоков

    42 0 Отговор
    Тия с ВЕЦ-овете да си купят свещи и тамян с тези пари които печелят!!!!!!! От болести да не се отърват! Децата им да страдат!

    Коментиран от #12

  • 10 бай киро

    50 2 Отговор
    Cтрaшния ужac нa чифутдeмoкрacтиятa нямa крaй. Дaй Бoжe рaзмecтвaнeтo нa плacтoвeтe cлeд икoнoмичecкaтa рaзрухa oкoлo "кoрoнa вируca" и пocлeдвaщия глaд дa нe дaде възмoжнocт зa нoв "плaвeн прeхoд",a дoкaрaт cвирeп НAРOДEН CЪД зa бaндититe нa прeхдa барабар със ceмeйcтвaтa им. Установяване на собственост върху въпросните вецове би трябвало да се третира като престъпление срещу народа ни.90% от тези вецове са създавани като обща държавна собственост и то с доброволен бригадирски труд.Попадането им в частни ръце най виша степен на национално предателство.
  • 11 Ааххха

    27 0 Отговор
    Факти, веца на Студена и на съсвдния язовир на кого са?! Поразровете ствсем леко и ще достигнете до шишавия спонсор от дпс
  • 12 бай Киро

    37 2 Отговор

    До коментар #9 от "слаботоков":

    С клетви няма да стане пич.Не хващат клетвите дикиш. Виж,ако такива като нас се хванат за калашника,нещата може и да се променят.А спасението ще настане тогава когато такива като мен и теб(обикновенните неумърсени от чифутдемокрастията хора) станем ловците,следователите,прокурорите,съдиите и изпълнителите на смъртните присъди срещу вунящата утайка на прехода.И при изпълнението на смъртните им присъди да не се бърза...бавничко със средновековни методи за да могат колкото се може по дълго да виждат и усещат възмездието за деянието си.Едно много надеждно средство за овъзмездяване на чифутдемокрасти,седерасти,евроатлантици,демокрасти,соросоид,парламентаристи и прочее кръвопиици е бавното набучване на кол...Започваш със семеиствата им и по късно стигаш до тях самите.И бавно плавно...да се нанизва на кола поне няколко дена а писъците на гнусното им поколение и тях самите да кънтят в главите на всеки които дори би си помислил да заграби нещо от народа и да служат за назидание.
  • 13 Скитник

    23 4 Отговор

    До коментар #6 от "Еволюция":

    Колега-Много точен и коректен коментар.
    То те, за това няма и Държавност у Българско.
    .Османците просто са е изкоренили!
    Когато,..България пак се появила, на карта ..изпратили ония травес-тит с отрязаните ръце стефчо стамболовъ ,да Търси Цар-Управник за новото Княжество, и почнал да обикаля Италията,Австрията ..и къде, кеде право у бардака у Виената при кОврите.Кефа е По Важен от Държавническото мислене .О'стай това,..ами и да не са връща с прази ръце, докарал и един псевдо ферди' Княз ,къде ДОВЕДЕ БЪЛГАРИЯ ДО 2-ве НАЦИОНАЛНИ КАТАСТРОФИ!
    Нищо Не става от днеска за утре- Без Умения,Опит,Родова Памет,история и ДЪРЖАВНОСТ!
  • 14 боцмана

    22 1 Отговор
    Има и затова лесно. Изчислете за производството на киловат колко вода отива (примерно) и го накарайте да си плати водата , която е национална собственост , за такива пари , че да му остане една нормална печалба и всичко ще е точно.

    Коментиран от #26

  • 15 Премяната

    10 1 Отговор
    Търся амонит за частни вецове
  • 16 Джамбаз Ангелов

    5 1 Отговор
    Нека да работят ВЕЦовете, но не трябва да бъде толко висока изкупната цена на тока за тях и да не изпразват язовирите.
  • 17 Софиянец

    5 0 Отговор
    Кьовеши къде се скри от вируса. Нещо млъкна онемя.
  • 18 Селянин

    10 0 Отговор
    Вековете ги изкупиха хора на ДС, които и ликвидираха Българските заводи.
  • 19 Алфа

    3 1 Отговор
    Таско Ерменков защо липсва сред имената?
  • 20 Трът

    11 1 Отговор
    Любопитен съм как така Фиат Гювен от продавач в магазин Шипка в Истанбул стана най големия бизнесмен. Питам защото го познавам лично

    Коментиран от #21, #24

  • 21 Бай вую

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "Трът":

    Е като го знаеш значи знаеш на кого е лапал буздуганя
  • 22 соросоидни кърлежи

    12 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Някои от частните вецове регистрират шокираща печалба до 70%, постижение,...умножете ги по 30, толкова години сме в преход от една "диктатура" към мечтаната демокрация-грабеж ..НАЙ бедни, болни,най нещастни,по всички показатели сме в дъното-КОЧИНА. Прокуратурата къде беше през тези години..и днеска..
  • 23 Нищо ново

    12 0 Отговор
    Не казахте за Долорес Арсенова и Сербезова, и подставени фирми и лица.
    Стана огромен скандал, че зъболекарката на властта, вече разбира и от ВЕЦ-ове.
    И как една 25 годишна тогава кифла става "съсобственик" на ВЕЦ, разбира се подставено лице, което не ТО, а роднините му най-вероятно, получават процент от другарката Сербезова.

    Така се гради, "великата" неомутренска "икономика" в БГ.
  • 24 Недеи питаи

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Трът":

    Тук от педесет човека един на дпс/и го пишат/а другите комунисти на сдс ли са спонсори/или за тях се знае явнокъм кои са/ и кога стана закупуването прикол правителство2000 год /
  • 25 pasi

    1 0 Отговор
    Ало, ГЕШЕВ глух ли си бе къде се скри бе ГЕШЕВ всичките тия олигарси осраха Красивата ми РОДИНА БЪЛГАРИЯ кога бе ГЕШЕВ ще ги пратиш в дрънголника или първо теб трябва да пратим
  • 26 pasi

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "боцмана":

    Това за изсмукването на водата и съсипването на инфраструктурата и рибата не го ли казахте. Тия всичките до стената и разстрел ...
  • 27 Хаджиментов

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гост":

    Сега е момента да се приватизират!
  • 28 pasi

    3 1 Отговор
    Гадове алчни дано се задавите макар. Разрушена е инфрасруктурата на хубавите ни реки съсипаха водата и рибата да бъдат осъдени и да заплатят загубите и спрете тези гадни вецове няма нужда от толкова много атози който ги създаде да гние в ада
  • 29 pasi

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "да де":

    От едно котило са БСП-БКП-СДС-герб алчни свини не наяли се ха да видим докога ще ви търпим свърши ви царството сега вече ще връщате награбеното
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Деволюция

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Еволюция":

    Деветоюнски преврат
    от Уикипедия, свободната енциклопедия
    Ръководителите на Деветоюнския преврат в дома на Иван Русев (по-късна възстановка).
    От ляво надясно: Димо Казасов, Кимон Георгиев, Никола Рачев, Янаки Моллов, Иван Вълков, Александър Цанков, Христо Калфов, Иван Русев, Петър Тодоров, Цвятко Бобошевски.

    Деветоюнски преврат е държавен преврат в България, извършен през нощта на 8 срещу 9 юни 1923 г. от армейски части под ръководството на Военния съюз, с който е отстранено правителството на Българския земеделски народен съюз (БЗНС) начело с Александър Стамболийски. В подготовката на преврата участва и Народният сговор, а впоследствие той получава подкрепата на повечето опозиционни сили, като се изключи втората по големина парламентарна партия – Българската комунистическа партия (тесни социалисти) (БКП т. с.).

    В сформираното след Деветоюнския преврат 1923 г. правителство, Цанков покровителства извънзаконни и престъпни действия, обяснявани пропагандно със защита на българската държава от метежи, атентати, въоръжени чети и подривна дейност на комунисти и земеделци. Управлението му организира отвличания, изтезания и многобройни убийства, което създава на Цанков прозвището „кръволок“ и „кървав професор“. Мнозина чуждестранни наблюдатели по това време определят властта на Цанков като „най-ужасното и безскрупулно правителство в Европа“

    Коментиран от #32

  • 32 2деволюция

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Деволюция":

    Деветнадесетомайски преврат
    от Уикипедия, свободната енциклопедия


    Деветнадесетомайски преврат
    — военен преврат —
    Участници Военен съюз, „Звено“
    Място София, Царство България
    Дата 19 май 1934 г.;
    преди 86 години
    Жертви няма
    Резултат установяване на авторитарен режим в България
    Деветнадесетомайският преврат е държавен преврат в България, извършен на 19 май 1934 г. от Политическия кръг „Звено“ и Военния съюз с помощта на армията. Новото правителство начело с Кимон Георгиев (19 май 1934 – 22 януари 1935) отменя Търновската конституция, разпуска Народното събрание и забранява политическите партии и революционните организации.

    Но да комунистите създават феодалния режим в българия с малко б.
    Да оправия няма.

    Коментиран от #33

  • 33 3деволюция

    1 0 Отговор

    До коментар #32 от "2деволюция":

    банкерски кланове,президентски фамилии Сащ
    Феодализма е навсякъде