Отидете към основна версия

2 915 21

В Испания скочиха срещу допускането на транссексуален атлет на Олимпиадата

  • испания-
  • федерация-
  • вдигане на тежести-
  • състезание-
  • транссексуален-
  • хъбарт-
  • олимпиада

Лоръл Хъбарт ще участва в дисциплината вдигане на тежести в най-високата категория (87 килограма)

Снимка: БГНЕС

Лоръл Хъбарт е първият транссексуален спортист, който ще участва на Олимпийски игри. Тя ще го направи в Токио, където ще се състезава в дисциплината вдигане на тежести в най-високата категория (87 килограма). На 43 години Хъбарт ще бъде най-възрастният играч в своята дисциплина. На 35-годиншна възраст променя името си от Гавин на Лоръл и след сложен хормонален процес, е избрана от страната си, след като отговаря на всички критерии за допустимост, определени от Международния олимпийски комитет, който от 2015 г. позволява на спортистите в преход към женски пол да участват в играта, стига нивата им на тестостерон да са под 10 наномола на литър в продължение на поне 12 месеца преди състезанието.

Новината за участието в Япония предизвика различни реакции, много от които отрицателни.

"Благодарна съм и съм поласкана за добротата и подкрепата, която толкова много новозеландци ми оказаха", каза тя в изявление, публикувано от Новозеландския олимпийски комитет, когато започнаха критиките.

В същия дух Константино Иглесиас, председател на испанската федерация, се изказа по въпроса пред вестник MARCA :

“Честно казано, това не ми се струва справедливо. Трябва да приемем правилата на МОК, но това е казус, който не е решен и трябва да бъде проучен в бъдеще. Виждал съм този човек да се състезава, когато го правеше с момчетата. Със сигурност той нямаше да се класира за състезанието при мъжете, а вместо това тук има възможност за медал. Ясно е, че по закон, точно сега, това е законно, но е несправедливо, защото той е по-силен и костната му маса не може да се промени за кратко време. От много години той се състезава с мъже и наистина мисля, че това е лошо за тези игри. След това ще се проведат срещи за разглеждане и решаване на този въпрос“, завърши той.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 12 гласа.

Свързани новини

  • И в река Дунав ще стартират джетове!

    За първи път джет ски състезание на река Дунав ще се проведе този уикенд в Никопол. Специално подготвеният градски плаж ще предостави отлични условия ...
    04.08.2021
    2 075
    0