Отидете към основна версия

8 844 2

В Исландия боядисват шосета заради птици

  • исландия-
  • пътища-
  • боя

Властите в Исландия са разрешили на местни биолози да боядисат в ярки цветове асфалтовото покритие на някои пътища с цел запазване на популацията на полярната рибарка на острова. Учените се надяват така да намалят риска легнали на пътя птици да бъдат прегазени от автомобили, съобщава телевизионният канал RUV.

Пионер в новата инициатива е шосе на полуостров Снейфелснес, което е боядисано в червено, жълто и бяло. Според биолозите рибарките се топлят на загрятия от колите асфалт, а младите пилета с кафеникаво-петниста окраска се опитват да се маскират, сливайки се него.

Напоследък туристическият поток в Исландия е нараснал, с което се увеличава и броят на автомобилите по пътищата. Много водачи изобщо не забелязват рибарките на пътя и ги прегазват.

Експериментът на п-в Снейфелснес ще покаже как птиците реагират на цветните шосета. Ако боядисването даде резултат, ще бъдат нашарени и други исландски пътища. Полярните рибарки са дребни птичета с тегло около 100 грама. Те са единствените птици в света, които мигрират всяка година от Арктика към Антарктика и обратно, прелитайки 80 000 км.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

  • В Катар започнаха да боядисват асфалта

    Катарските власти изпробват нов способ за борба с размекването на асфалта по пътищата заради жегите. Една от централните улици в столицата Доха вече е ...
    19.08.2019
    70 796
    49