Отидете към основна версия

7 973 24

Най-новите „мерцедеси“ вече могат да шофират сами в Германия срещу 5 хиляди евро

  • mercedes-
  • автономност-
  • ниво 3-
  • s-klasse-
  • автономен автомобил-
  • eqs

Това е първата страна, която допуска ниво 3 на автономност при определени условия

Mercedes официално е първият автомобилен производител, който предлага сертифицирано ниво 3 на автономност. Системата Drive Pilot ще бъде налична за поръчки от 17 май тази година в Германия на цена от 5 хиляди евро за всички модификации от моделите S-Klasse и EQS. Екстрата върви в комплект с пакета Driver Assistance Plus, който струва допълнителни 2430 евро.

Според информацията от германската марка, „системата поема всеки вид задачи по време на шофиране, докато вие, като водач, трябва да сте готови да поемете контрол, ако това е нужно.“ Въпреки това, водачът не е задължен да наблюдава автомобила при някои специални условия.

Такива условия са тежък трафик или обособени участъци от магистралите в Германия при скорост до 60км/ч. „Това обикновено са някои от най-стресовите ситуации при шофиране, но собствениците на Mercedes ще могат да си почиват, да играят игри или дори да работят, докато колата се кара сама.“, заявяват от компанията.

За да се постигне това ниво 3 на автономност, колите са оборудвани с лидар, камери, радари и ултразвукови сензори, които се грижат за точното позициониране до сантиметри по картата. По този начин колата знае къде точно се намира и какви препядствия има около нея.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.

Свързани новини