Отидете към основна версия

7 179 40

Еленко Божков пред ФАКТИ: Ръководителите в КЕВР работят изцяло в услуга на ГЕРБ

  • еленко божков-
  • булгаргаз-
  • ръководство-
  • николай павлов-
  • кевр

Енергийният експерт смята, че не е уместно вече бившият изпълнителен директор на Булгаргаз Николай Павлов да се прикачва на ревера на президента Радев

Снимка: ФАКТИ

"За мен смяната на Съвета на директорите на Булгаргаз е неуместно закъсняла, но нужна". Това заяви пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ енергийният експерт Еленко Божков, който е част от Стратегическия съвет към президента Румен Радев.

"Това можеше да бъде направено още по времето, когато сегашният министър на енергетиката Николов беше заместник-министър на енергетиката в служебното правителство. Той още тогава имаше инструментите и възможностите да ги смени и вероятно нямаше да я има тази изненада за Кирил Петков, която му сервираха не толкова чиновниците или комисарите от КЕВР, колкото ръководството на Булгаргаз, което имаше възможности и начини да удържи и да попречи на това повишаване на цената на природния газ", каза още Божков.

Енергийният експерт смята, че не е уместно вече бившият изпълнителен директор на Булгаргаз Николай Павлов да се прикачва на ревера на президента Радев само защото в миналото държавният глава му е гласувал доверие, назначавайки го за служебен министър на енергетиката.

По отношение на цената на природния газ, Еленко Божков каза следното:

"Ако проверим дългосрочните договори се вижда, че има държави като Сърбия и Словакия, които получават природен газ за 170 долара за 1000 кубични метра. Има и държави като Германия и Италия, които го получават за 225 долара за 1000 кубични метра. А ние го получаваме за 512 долара за 1000 кубични метра. В същото време азерският газ е 140 долара за 1000 кубични метра. Какво да говорим и какви доказателства да се търсят повече от това?". С тези си думи енергийният експерт уличи в лъжа вече бившето ръководство на Булгаргаз, което твърдеше, че България купува природен газ с 30% по-евтино от другите държави в Европа.

Има подозрения, че са работили за частен интерес, а не за публичния, потвърди Божков една от хипотезите за действията и бездействията на доскорошното ръководство на Булгаргаз. Той не изключи, че работата на освободеното ръководство на Булгаргаз може да е била обусловена и от защита на руския енергиен интерес, тоест да се работи така, че руският газ да няма конкуренция в България.

"В момента администрацията на КЕВР е изцяло подчинена и е под влиянието на предишното управление. Това са 100 и нещо човека. Тези, които ги ръководят, те работят изцяло в услуга и под натиска на актива на ГЕРБ. Има многобройни доказателства", отбеляза Еленко Божков.

Според него новото ръководство на КЕВР трябва да преразгледа цената на електроенергия за бита, след като мораториумът, наложен над нея, отпадне.

"Компенсирането на цените за електрическа енергия за енергийно интензивните бизнес потребители трябва да продължи поне до юни месец, като трябва да се отчита и това, че техните стоки вече са поскъпнали заради цената на електрическата енергия и защото в световен мащаб тези стоки поскъпват и те могат да участват добре на този пазар. Жестокото е, че това нещо ще се отрази на основната потребителска кошница на българските граждани", коментира още енергийният експерт.

Целия разговор между Лили Маринкова и Еленко Божков можете да изгледате във видеото:

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 40 гласа.

Свързани новини