Отидете към основна версия

937 0

Проучване: Куба показва силна подкрепа за новите отношения със САЩ

  • куба-
  • сащ-
  • анкета-
  • отношения-
  • обществено мнение

Това е първото по рода си проучване от както бяха обявявани съвместните усилия за нормализиране на дипломатическите и икономическите отношения

Снимка АП/БТА

Ново социологическо проучване, проведено в Куба установи, че 80 процента от кубинците имат силно положително мнение за президента Барак Обама. Освен това 97% смятат, че възстановяването на дипломатическите отношения със САЩ ще бъде добре за Куба, съобщава Ройтерс.

Проучването на общественото мнение, публикувано в сряда е най-подробното, проведено в рамките на Куба от независима фирма за проучвания от 1959 г. насам.

Анкетата на агенция Bendixen & Amandi, която е работила и за двете президентски кампании на Обама, е проведена миналия месец. Това е първото по рода си проучване от както бяха обявявани съвместните усилия за нормализиране на дипломатическите и икономическите отношения между Куба и САЩ през декември миналата година. В интервютата, проведени лице в лице, са участвали 1200 кубинци от целия карибски остров.

Според резултатите 96% от кубинците отхвърлят пет десетилетното американско ембарго срещу Куба. Почти 80% са недоволни от икономиката на Куба, а 64%, казват, че размразяването на отношенията с Вашингтон може да промени икономическата система на Куба.

Едва 37% казват, те вярват, че нормализирането на отношенията ще промени политическата система на Куба.

Преди седмица друго проучване на общественото мнение отчете, че подкрепата за новата политиката на Белия дом спрямо Куба се е повишила до 51% в полза на подобряване на отношенията в сравнение с 44% през декември.

Проучването също така отчита, че 55% от кубинците биха искали да напуснат острова, докато 75% от кубинците се страхуват да изразят своето мнение публично заради еднопартийната политическа система на Куба.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини