Отидете към основна версия

1 436 0

Куба Либре или ролята на Алън Грос в плана на САЩ за сриване на кубинския режим

  • куба-
  • сащ-
  • кубинския режим-
  • шпионин-
  • алън грос

Алън Грос бе просто пешка в американската политическа игра за свалянето на ръководството на Куба

Снимка АП/БТА

Понякога времето прекарано в затвора наистина действа като реабилитация. А може би при случая със спасяването на Алан Грос от кубински затвор през декември 2014 г., това прави тихата и търпелива дипломация на администрацията на Обама, пише американският сайт alternet.

Грос, малък играч в провалената политика на САЩ да свали Фидел (а след това и Раул) Кастро, бе подизпълнител на американската Агенция за международно развитие, който прекара пет години в кубински затвор по обвинения за участие в тайна незаконна дейност на острова. (Незаконна там и вероятно незаконна и в САЩ).

Миналият месец вестник "Wall Street Journal" съобщи, че Грос работи за базиран в Маями Комитет за политическа дейност (КПД), който смята да финансира кандидати, подкрепящи хода на президента Обама за нормализиране на отношенията с Куба.

Комитетът, наречен КПД Нова Куба, подкрепя новата американска политика за Куба, особено по отношение на търговията и пътуванията между двете страни.

През декември президентът Обама предприе стъпки да вдигне на финансовите и туристическите регулации, наложени над комунистическия остров, като част от нормализирането на двустранните отношения. За да бъде вдигнато напълно ембаргото обаче, ще е необходимо време, тъй като Конгреса трябва да одобри всяко предложение на Обама.

Но Алън Грос всъщност е едновременно жертва на политиката на Джордж У. Буш спрямо кубинския режим и виновник за редица престъпления в комунистическата страна.

Грос, който не говори испански и не е имал опит с кубинската политика или начин на живот, бе арестуван на летище Хосе Марти по време на петото му контрабандно пътуване.

Американецът бе обвинен, че е помагал на обикновените кубинци да използват нелегално интернет, както и че е инсталирал оборудване, чрез което да може да бъде пробита блокадата за чуждестранни сайтове и интернет комуникации на острова.

Сред елементите, намерени от кубинските следователи в пренасяната от Грос контрабанда, бяха сложни системи за криптиране, които по принцип са на разположение само на американската армия или на ЦРУ.

Американският евреин използвал еврейската общност в Куба за прикритие. Той работел с равините и лидерите на няколко синагоги на острова, които били наясно, че той е агент на САЩ.

Грос също така използвал нищо не подозиращи американски евреи, ангажирани с хуманитарната дейност за базирани в САЩ еврейски благотворителни организации, като "мулета" за контрабанда на електронни устройства в багажа им при посещение в Куба.

Арестът на Грос паникьоса служителите на Американската агенция за международно развитие (USAID), които са били наясно с какво се занимава той.

Оперативната дейност на американския евреин по програмата USAID от времето на Студената война, получила ново финансиране от предишния президент - Джордж У. Буш, получи реабилитация и помилване, благодарение на дипломатическите действия на Барак Обама и не без подкрепата на папа Франциск.

Президентската инициатива за помилването на Грос, наричана "У дома за Ханука", изостри до край нервите на анти-Кастро републиканците, най-вече на кандидатите за президент Марко Рубио и Тед Круз. Затова ще са нужни повече от няколко охладени коктейла „Куба Либре“, те да се успокоят, че техният „войн“ се е завърнал от „студения фронт“, за да продължи работа по Кубинските взаимотношения, но вече следвайки политиката на Обама.
 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини