Отидете към основна версия

2 245 12

Арестуваха бившия премиер на Косово за военни престъпления

  • косово-
  • рамуш харадинай-
  • военни престъпления-
  • арест

Задържането му е по заповед, издадена от Сърбия

Снимка АП/БТА

Френската полиция е арестувала бившия министър-председател на Косово Рамуш Харадинай въз основа на сръбска заповед за арест за предполагаеми военни престъпления, съобщи Би Би Си.

Харадинай, който сега е лидер на опозицията в Косово, е бил задържан от полицията на летището в Базел Мюлуз Фрайбург в Източна Франция. Той е пътувал с дипломатически паспорт.

Той бе задържан за кратко от словенската полиция през 2015 г., но скоро след ареста е освободен.

Косовското външно министерство заяви, че арестът му е неприемлив, а действията, по които са повдигнати обвиненията, са били свързани с освобождаването на Косово. От министерството заявиха, че арестът му е бил въз основа на заповед, издадена от Сърбия през 2004 г. и обещаха да предприемат всички нужни мерки за освобождаването му.

Харадинай е бивш бунтовнически командир от Армията за освобождение на Косовопо време на конфликта в региона от 1998 -1999 г., който в крайна сметка доведе до обявяването на независимостта на Косово. Сърбия твърди, че той е ръководел кампания за измъчването и убийството на етнически сърби.

Политикът вече два пъти се изправя пред обвинения във военни престъпления в ООН, но и двата пъти е оправдан. През ноември 2012 г., трибуналът в Хага оправда Харадинай по шест обвинения, включително и по обвинението, че по време на въоръжения конфликт от 1998-1999, той и съучастниците му, са участвали в бруталното избиване и изтезаване на 39 души в лагерите за етнически сърби.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Белград: Предайте ни Рамуш Харадинай

    Сърбия няма да се откаже от искането си Рамуш Харадинай да й бъде предаден, заяви министърът на правосъдието на Сърбия Нела Кобурович след спешното за ...
    13.01.2017
    2 787
    4