Отидете към основна версия

1 377 13

Берлин и Париж искат от Путин да притисне Асад

  • владимир путин-
  • ангела меркел-
  • еманюел макрон-
  • сирия-
  • източна гута-
  • башар асад

Меркел и Макрон призоваха по телефона руския президент да окаже максимален натиск върху сирийския лидер за спиране на огъня

Снимки: БТА/АР

Руският президент Владимир Путин е провел телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел. Тримата лидери са обсъдили сирийската криза, съобщи пресслужбата на Кремъл

"Обсъдена беше сирийската проблематика в контекста на развитието на обстановката в Източна Гута и осигуряването на хуманитарен достъп в този и други региони на Сирия. Изразено бе удовлетворение, че благодарение на съвместната конструктивна работа, на 24 февруари бе успешно съгласувана и приета резолюция 2401 на Съвета за сигурност на ООН. Отбелязана бе важността от продължаване на общите усилия в интерес на пълното и най-бързо изпълнение на предвиденото в резолюцията", се казва в съобщението от Москва.

Путин информирал Макрон и Меркел за практическите стъпки, предприети от неговата държава за евакуацията на мирните жители, доставката на хуманитарни стоки и оказването на медицинска помощ на пострадалото население в Сирия. Освен това е обърнато внимание, че спирането на военните действия не включва операциите срещу терористичните групировки.

Според пресслужбата на Кремъл между трите страни "е постигната договореност да се активизира обменът на информация по различни канали за ситуацията в Сирия".

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт заяви след разговора, че Меркел и Макрон са призовали Путин Русия да окаже максимално голям натиск върху сирийския президент Башар Асад за изпълнение на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, за да бъде постигнато незабавно прекратяване на въздушните удари и бойните действия в Сирия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини