Отидете към основна версия

2 782 12

Европа ще отвърне на удара на САЩ

  • сащ-
  • жан-клод юнкер-
  • ес

Жан-Клод Юнкер се закани да въведе контрамерки на увеличените мита

Председателят на ЕК Жан – Клод Юнкер обяви, че ЕС ще отвърне на митата, обявени от САЩ, съобщи Die Welt.

През вчерашния ден президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви въвеждането на допълнителни вносни мита за внос на стомана и алуминий. Това предизвика недоволството на европейските и канадските партньори на страната му.

„Това е крещяща намеса в търговията. Ние ще въведем съобразени със Световната търговска организация контрамерки, които да върнат баланса. Протекционизмът не може да бъде отговор на нашия общ проблем в стоманодобивния сектор. Това е безсмислено“, заяви Юнкер.

Според европейския комисар по търговията Сесилия Малмстрьом митата ще имат негативно влияние върху световните пазари. Тя призова за консултации със САЩ възможно най-скоро.

Увеличенията на митата възлизат на 25% за стоманата и на 10% за алуминия. От ЕС призоваха за многостранно решение. Очакват се преговори.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • ЕС да накаже САЩ

    Австрийският премиер Себастиан Курц призова ЕК да предприеме жестоки ответни мерки срещу САЩ, съобщи РИА Новости. През вчерашния ден президентът на ...
    03.03.2018
    6 808
    26
  • Тръмп разпалва търговска война

    Решение на американския президент Доналд Тръмп може да разпали търговска война. Държавният глава обяви, че ще бъдат въведени вносни мита върху стомана ...
    02.03.2018
    3 507
    6