Отидете към основна версия

4 276 40

Полша: Германия да ни плати 850 млрд. USD

  • репарации-
  • полша-
  • германия
Снимка: Shutterstock

Полша оценява на 850 млрд. USD размера на репарациите, които трябва да получи от Германия, в резултат на причинени щети по време на Втората световна война. Информацията съобщи в ефира на телевизия Polsat депутатът Аркадиуш Муларчик от лявата партия „Закон и справедливост”, който се занимава в полския парламент с въпроса относно репарациите.

„Става дума за много големи парични, но оправдани, компенсации за военни престъпления, за разрушаване на градове, села и загубен демографски потенциал на нашата държава. Ако пресметнем и актуализираме следвоенните отчети, но приравнено към днешния курс на долара, става дума за сума около 850 млрд. USD”, казва Муларчик.

По думите на депутата, се подготвя отчет, в който ще се посочи точната сума. Това може да отнеме няколко месеца. „Надявам се, че през текущата година отчетът ще бъде готов”, каза Муларчик.

Полша започна да обсъжда темата за репарациите през юли 2017 г., когато лидерът на партията „Закон и справедливост” Ярослав Качинский заяви, че страната никога няма да се откаже от германските компенсации. Заемащият тогава поста министър на отбраната Антони Мачеревич, заяви че Варшава има всички основания да поиска репарации от Берлин. Германското правителство нееднократно е заявявало, че не вижда основание за каквито и да било плащания, тъй като през 1953 г. Полша официално се е отказала от репарации. Във Варшава твърдят, че договорът от въпросната година е бил подписан при нарушаване на правата и под натиска на СССР и е засягал вече несъществуващите ГДР и Полската Народна Република, която според местни анализатори не се явява суверенна държава.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини