Отидете към основна версия

3 479 36

САЩ: Позицията ни е ясна, Русия - вън от Крим

  • сащ-
  • крим-
  • украйна-
  • майк помпео-
  • доналд тръмп

Вашингтон продължава да смята за незаконно анексирането на полуострова от Москва

Снимки: БТА/АР

САЩ продължават да смятат за незаконно анексирането на Крим от Москва и призовават Русия да се изтегли от украинския полуостров.

Това заяви държавният секретар на САЩ пред сенатската комисия по външна политика. Той отговори на въпроси, зададени от сенаторите във връзка със срещата между президента Доналд Тръмп и руския държавен глава Владимир Путин на 16 юли в Хелзинки.

Помпео е уверил, че във финландската столица целта на САЩ е била да установят дали руската страна се стреми към подобряване на взаимоотношенията. Той подчерта, че Вашингтон отстоява принципа зазапазване на териториалната цялост на Украйна.

В Хелзинки Тръмп и Путин са се договорили да активизират контактите във връзка с борбата срещу тероризма на ниво експерти, дипломати и въоръжени сили. По думите му, двамата са се споразумели за сформиране на работни групи с участието на високопоставени представители от икономическата сфера.

Помпео е посочил, че на срещата не са обсъждани американските санкции срещу Русия.
Сред обсъжданите теми са били също ситуацията в Сирия и проблемите със сигурността в Израел,

Държавният секретар е уверил, че Тръмп и Путин не са поемали обещания и не са сключвали секретни споразумения, включително по отношение на Украйна.

Помпео беше сред членовете на американската делегация в Хелзинки. Част от разговорите между Тръмп и Путин обаче се проведоха "на четири очи" и по отношение на тази част от срещата не би могъл да свидетелства като непосредствен участник.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини