Отидете към основна версия

2 563 16

Спечелихме войната, но трябва да спечелим и мира

  • косово-
  • сърбия-
  • споразумение

Годишно обръщение на Тачи към парламента на Косово

Снимка: ЕРА/БГНЕС

„Спечелихме войната срещу Сърбия, но настъпи времето да спечелим мира”, каза президентът на Косово Хашим Тачи в годишното си обръщение пред косовския парламент. Той подчерта, че враждата със Сърбия е продължила близо век и че цената на спечелената война е висока. „Сега е време да спечелим мир със Сърбия, за нас и бъдещите поколения. Заради това приветствам групата за преговори от парламента на Косово и започването на работа за постигане на споразумение със Сърбия", каза Тачи пред депутатите. На нея не присъстваха депутатите от Демократическата лига на Косово, "Самоопределение" и Социалдемократическата партия на Косово.

Според президента на Косово споразумението със Сърбия трябва да бъде окончателният документ, сключен с посредничеството на ЕС и подкрепен от САЩ. „То трябва да доведе до признаване на Косово от Сърбия и членство в ООН, а също така устойчив мир и стабилност в региона" е мнението на Тачи.

Споразумението между Сърбия и Косово ще бъде подписано в Белия дом в присъствието на американския президент Доналд Тръмп.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини