Отидете към основна версия

3 062 6

Деликатното пране се оказа... опасно

  • микрофибри-
  • пералня-
  • пране

Програмата за деликатно пране на пералнята е най-вредна за околната среда

Програмата за деликатно пране на пералнята е най-вредна за околната среда, защото с нея се освобождават допълнително хиляди микрофибри в канализацията, съобщи в. "Индипендънт".

Макар и останалите програми с пълен цикъл да притискат повече дрехите, при тях се използва по-малко вода, отколкото при програмите, които са щадящи за дрехите. Именно по-голямото количество вода, а не центрофугирането, води до отделяне на повече микрофибри, установиха учени от университета на Нюкасъл. Тъй като те са много малки, преминават в канализацията и могат да достигнат и до моретата, където ги поглъщат морските организми. Така стигат и до трапезата ни.

Когато перем дрехи от найлон, полиестер и акрил, се отделят милиони микрофибри.

Учените, ръководени от Макс Кели, са измерили освобождаваните микрофибри от полиестерни дрехи при различни програми за пране, с различна температура и количество използвана вода. С високотехнологична камера те са преброили 1,4 милиона фибри при програма за деликатно пране, 800 000 в програма за памучни дрехи и 600 000 при бърза програма със студена вода.

Установеното не важи за естествени тъкани като вълна или коприна.

Досега се смяташе, че програмите за деликатно пране замърсяват по-малко с микрофибри, защото тъканите не се търкат толкова много

Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.

Свързани новини

  • Дънките не трябва да се перат често

    Дънките не трябва да бъдат прани повече от веднъж месечно. Това заяви представител на компанията Levi’s във Великобритания за „Индипендънт ...
    01.04.2019
    4 437
    24
Новини по държави: