Отидете към основна версия

1 612 3

ОПЕК отказа да увеличи добива на петрол над предвиденото

  • опек-
  • петрол-
  • нефт-
  • саудитска арабия

Организацията на страните износителки на петрол, включваща някои от държавите с най-голямо влияние на световния пазар на нефт, си поставя за цел контролиране на ценовите равнища чрез картелни споразумения

Снимка: shutterstock

Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК и нейните съюзници - т.нар. обединение ОПЕК+, реши да се придържа към плана за увеличаване на добива с 400 хиляди барела в денонощие от декември, съобщи VoA.

Страните от разширения формат не приеха предложението на САЩ за допълнителни доставки, които биха укротили растежа на цените на пазарите на петрол.

Белият дом заяви, че Вашингтон ще разгледа целия спектър от инструменти, с които разполага, за да гарантира достъпа на страната до енергоносители на приемливи цени.

Всички производители на петрол пострадаха от спада в доходите по време на пандемията от COVID-19. Възстановяването на търсенето в световен мащаб позволява на тези страни да възстановят икономическия си растеж.

Ограничението върху предлагането на петрол, за което се споразумяха държавите от ОПЕК+, доведе до нарастване на цените, при което стойността на сорта Brent достигна 86.70 долара - най-високото ценово равнище от три години насам.

Най-големият производител в ОПЕК - Саудитска Арабия, отхвърли призива за по-бързо увеличаване на петролните доставки, като се аргументира с "икономически пречки".

Източници от ОПЕК+ заявиха, че САЩ разполагат с достатъчно възможности за увеличаване на собствения се добив, ако смятат, че световната икономика се нуждае от повече петрол. Според източниците, Саудитска Арабия и Русия са все по-убедени, че по-високите цени няма да доведат до нарастване на добива на шистов газ в САЩ.

Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия принц Абдулазис бин Салман коментира, че производителите са обезпокоени от вероятни нови неуспехи в борбата с пандемията, които биха повлияли на възстановяването на икономиката. По думите му, запасите от петрол в края на 2021 г. и началото на 2022 г. "колосално" ще нараснат заради забавяне на търсенето.

Руският вицепремиер Александър Новак заяви, че от август ОПЕК вече прибави към доставките 2 милиона барела на ден и ще продължи по плана за тяхното нарастване с още 400 хиляди барела през декември и първите месеци на 2022 г. Според него има признаци за намаляване на търсенето в Европейския съюз през октомври заради разпространението на щама Делта.

В събота президентът на САЩ Джо Байдън призова основните страни-производителки в енергийния сектор от G20, разполагащи със свободни мощности, за увеличат производството си, за да се подпомогне възстановяването на световната икономика.

"Изглежда ОПЕК+ не желае да използва своите възможности и мощности в този критичен момент от глобалното възстановяване за страните по света", заявиха от Белия дом, като допълниха, че САЩ са готови да използват инструментите, с които разполагат.

Организацията на страните износителки на петрол ОПЕК, включваща някои от държавите с най-голямо влияние на световния пазар на нефт, си поставя за цел контролиране на ценовите равнища чрез картелни споразумения.

ОПЕК е основана от Венецуела, Ирак, Иран, Кувейт и Саудитска Арабия на международна конференция в Багдад, проведена от 10 до 14 септември 1960 г. Впоследствие към организацията се присъединяват Алжир, Ангола, Еквадор, Катар, Либия, Нигерия, Обединените арабски емирства. От 1965 година централната дирекция на ОПЕК се намира във Виена. Официалният език в организацията е английският. Нейн генерален секретар от 2017 г. е Мохамед Баркиндо.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 6 гласа.

Свързани новини