Отидете към основна версия

2 759 27

В САЩ този празник е по-важен от Коледа

  • сащ-
  • ден на благодарността

След Деня на благодарността за много американски семейства започва голямото коледно пазаруване, поради което още на следващия ден - на т.нар. Черен петък - магазините привличат клиентите с огромни намаления

Снимка: DW

Днес в САЩ отбелязват Деня на благодарността. Този празник води началото си от далечната 1621. Как започва всичко? Тук припомняме историята:

Кога и как започва всичко

Само на пръв поглед Денят на благодарността си прилича много с чествания в Германия подобен Празник на реколтата. В България пък близък е Празникът на житото и хляба, възникнал като ритуал по случай първа жътва. Идеята е обща: християнската традиция повелява хората да са благодарни за реколтата.

В САЩ обаче Денят на благодарността е с много по-дълбоки корени в обществото и неслучайно той е национален празник, за мнозина дори по-значим от Коледа. Той се отбелязва винаги в последния четвъртък от ноември. Решението е прието през 1863 година от тогавашния американски президент Ейбрахам Линкълн. През 1941 година Американският конгрес го утвърждава като общонационален официален празник.

След Деня на благодарността за много американски семейства започва голямото коледно пазаруване, поради което още на следващия ден - на т.нар. Черен петък - магазините привличат клиентите с огромни намаления. И за разлика от традицията с пуйката, тази с намаленията за Черния петък се е разпространила из целия свят.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 9 гласа.

Свързани новини